Božinović priznao kad su počeli pregovori s HNS-om: “Da nije bilo lokalnih izbora, sve bi bilo gotovo vrlo brzo”

Foto: Fah

“Jedina prepreka brzom dogovoru oko stvaranja koalcije između HDZ-a i HNS-a bili su lokalni izbori”, ističe Davor Božinović, nekadašnji ministar obrane, sve do stvaranja koalicije između HDZ-a i HNS-a obavljao je dužnost predstojnika Ureda premijera, a stvaranjem koalicije postaje ministar MUP-a. Božinović je u intervjuu za Jutarnji list progovorio je o akualnim političkim temama.

HDZ-ov ideološki manevar prema centru doveo je do “neprirodne” koalicije po mišljenju članstva, dok vrh stranke s tim nema problema.

“Andrej Plenković je od trenutka kada je postao predsjednik HDZ-a slao poruke inkluzivnosti. Jer on jest ta vrsta političara koji nije isključiv u ni jednom segmentu bavljenja politikom, a vjerojatno je bio dodatno motiviran recentnim iskustvima politike u Hrvatskoj koja je, osobito u posljednjih nekoliko godina, bila opterećena besplodnim ideološkim sukobima od kojih građani Hrvatske nisu imali nikakve koristi, dapače, samo štetu.”, naglašava Božinović.

Vrdoljak: ‘HNS neće i ne namjerava surađivati s HDZ-om – ekstremistima i populistima’

Bez obzira što se u Hrvatskoj ne mogu primijeniti “kalupi” koji su mogući u nekim drugim europskim zemljama, koalicija u javnosti, pa i članstvu nije naišla na dobar odjek. No vrh stranke govori nešto drugo, pa tako Božinović ističe da “koalicija liberala i demokršćana u Europi je nešto što je sasvim normalno. Mislim da je dobro da smo u hrvatskoj politici prešli jednu crvenu liniju prema kojoj su se dosad sklapale koalicije jer to je dobro i na tragu želje da se prevladaju duboki ideološki rovovi. Naravno, ideologija je važna, međutim, ona ne može uvijek biti jedini čimbenik zbog čega se bavimo politikom. Kao što nitko ne problematizira, primjerice, logiku koalicije SDP-a i HSS-a, koji je s HDZ-om član Europske pučke stranke, ne vidim zašto bi se koaliciju HDZ-a i HNS-a dovodilo u pitanje. Osobno ne samo da ne vidim ništa sporno, nego mislim da je to dobro za ukupnu normalizaciju odnosa u hrvatskoj politici.”

Stranačka tijela koja su očišćena od kritičkog mišljenja izrazili su stopostotnu želju za suradnju s HNS-om. O tome svjedoče medijski istupi premijera Plenkovića, a i Božinović: “Na stranačkim tijelima nitko se nije izjasnio protiv te koalicije i ono što je predsjednik stranke već javno komunicirao jest da ima apsolutnu podršku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća za koaliciju s HNS-om. A to se vidjelo i kod glasovanja u Saboru.”

Drago Prgomet: Meni je prihvatljiva koalicija s HNS-om

“U trenutku kada se Most solidarizirao s prijedlogom SDP-a za izglasavanjem nepovjerenja ministru Zdravku Mariću i nakon raskida koalicije. To je bio trenutak kada je bilo jasno da će HDZ trebati tražiti novog koalicijskog partnera. Tada su pozvani svi koji su u tom trenutku bili spremni dati svoj doprinos očuvanju dobrih ekonomskih trendova i očuvanju političke stabilnosti. Da nije bilo lokalnih izbora, sve bi bilo gotovo vrlo brzo, a sklapanje koalicije olakšalo je i to što zapravo nitko u Saboru, a tako je po našoj procjeni bilo i većinsko raspoloženje građana, nije želio ići na nove izbore.”, istaknuo je Božinović.

Tadašnji predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak svo to vrijeme, do kraja drugog kruga lokalnih izbora, tvrdio je kako suradnja s HDZ-om nije moguća.

“Ne bojimo se mi ikoga niti bi se itko trebao bojati HDZ-a.” Božinović je odgovori na pitanje koliku opasnost za HDZ predstavlja Klub zastupnika Hasanbegović – Esih – Glasnović. Nastavlja: “Hasanbegović je bio ministar u HDZ-ovoj Vladi, on i Esih su u Sabor ušli na HDZ-ovoj listi, dakle, to nisu političari, gledajući s aspekta HDZ-a, koji predstavljaju nekakvo strano tijelo. Oni kreću sa stvaranjem nove stranke, pretpostavljam i programa u kojem će dati svoje viđenje rješenja za gospodarske probleme, rast životnog standarda, otvaranje novih radnih mjesta, sigurnosne izazove i druga pitanja kojima će nastojati zaslužiti povjerenje hrvatskih birača.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji list