Branitelji s ministrom Kuščevićem: HOS-ov pozdrav “Za dom spremni” počiva na vrijednostima Domovinskog rata

Foto: fah

Braniteljski pozdrav “Za dom spremni” na HOS-ovoj spomen ploči u Jasenovcu nije nikakvo veličanje ustaškog totalitarnog režima i nije bila namjera Domovinski rat i pripadnike HOS-a poistovjećivati s bilo čime osim s autohtonim vrijednostima obrambenoga Domovinskog rata, izjavili su u srijedu predstavnici braniteljskih udruga nakon sastanka s ministrom uprave Lovrom Kušćevićem u Ministarstvu uprave.

Govoreći novinarima u ime braniteljskih udruga, Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko dalmatinske županije rekao je kako je izaslanstvo hrvatskih branitelja iznijelo svoje stajalište u vezi s interpelacijom SDP-a o ploči poginulim pripadnicima HOS-a u Domovinskom ratu.

Naglasio je kako ne gaje nikakve simpatije prema ustaškom režimu (1941.-45.) već da žele izraziti pijetet poginulim suborcima u obrani od velikosrpske agresije tijekom Domovinskog rata 90-tih godina.

Turudić je također kazao da je izaslanstvo hrvatskih branitelja ministar Kušćević vrlo brzo primio na njihov zahtjev, te da će jedan njihov predstavnika biti u Vijeću za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, kolokvijalno nazvano Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću.

Dodao je kako je ministar Kuščević predstavnicima braniteljskih udruga rekao da se priprema nacrt odgovora na interpelaciju te da je potrebno naći primjereno i dugoročno rješenje utemeljeno na zakonu.

Jurčević: “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav, mi branitelji vežemo ga uz Domovinski rat

Povjesničar s Instituta Ivo Pilar i član braniteljskog izaslanstva, prof. Josip Jurčević, u izjavi novinarima naglasio je kako se hrvatski Domovinski rat ne može dovesti ni u kakvu vezu s totalitarnim režimima. Dodao je kako očekuje da će vlasti u Republici Hrvatskoj postupati sukladno europskoj pravnoj i vrijednosnoj stečevini.

U tom smislu imati će potporu, rekao je prof. Jurčević, u protivnom, dodao je, “ako se bude išlo ispod tih standarda te Domovinski rat bude blatio u dnevno političke svrhe, udruge iz Domovinskog rata neće takvom projektu ili postupanju dati nikakvu potporu”.

Na novinarski upit je li njemu sporna da na ploči u Jasenovcu, koja je podignuta za poginule branitelje, pripadnike HOS-a, u grbu HOS-a piše pozdrav “Za dom spremni”, prof. Jurčević je rekao kako je prema europski standardima bitan kontekst te – naglasio je – “jasno je da nije bila namjera Domovinski rat i pripadnike HOS-a poistovjećivati s totalitarnim režimom”.

“To je stari hrvatski pozdrav, mi hrvatske branitelji vežemo uz Domovinski rat”, dodao je prof. Jurčević.

Zamjenik gradonačelnika Kutine i dragovoljac HOS-a Damir Markuš, u kratkoj izjavi podsjetio je kako je udruga HOS-a uredno registrirana i članica je Svjetske veteranske organizacije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/mh