Brodosplit: ‘Stranka Pametno nasrće na brodogradilište, plaćamo komunalne naknade’

Foto: fah

Iz Uprave “Brodosplita” u ponedjeljak su odbacili primjedbu iz Pametno, stranke bračnog para Puljak, da to brodogradilište ne plaća komunalnu naknadu Gradu Splitu i optužili članove te stranke da “neprestano nasrću na Brodosplit”.

“Što se tiče komunalne naknade, Brodosplit je jedino brodogradilište u Republici Hrvatskoj koje od samog početka restrukturiranja plaća puni iznos koncesijske i komunalne naknade”, priopćili su iz tog brodogradilišta.

Uljanik potvrdio: Debeljakov Brodosplit novi je strateški partner

Reakcija iz “Brodosplita” uslijedila nakon što je gradski vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić na svojoj Facebook stranici prozvao “Brodosplit” da kupuje “Uljanik”, a ne plaća komunalnu naknadu.

“Spominju se puste milijarde kuna koje bi kroz 10 godina u ‘Uljanik’ uložio ‘Brodosplit’, a taj isti ‘Brodosplit’ ne plaća redovito komunalnu naknadu Gradu Splitu pa Grad mora pokretati ovršne postupke”, navodi vijećnik Prkić.

On podsjeća kako je u listopadu 2018. postavio vijećničko pitanje o eventualnom dugu (komunalnom) “Brodosplita” i navodi kako je 2. studenog 2018. pokrenuta ovrha zbog toga te je, kako tumači, “10. siječnja 2019. Grad ovrhom došao do novca”.

Brodosplit: Plaćamo komunalnu naknadu i za veću površinu; želimo biti ravnopravni konkurenciji

Iz “Brodosplita” su izvijestili da plaćaju komunalnu naknadu “i za veću površinu,” pa čak, kako navode, plaćaju i za dio površine koju su Gradu ustupili za izgradnju Spaladium Arene.

“Osim toga, morali smo podmiriti i tuđe dugove koji su nastali prije nego što je započet proces restrukturiranja,” napominju iz “Brodosplita”.

“Za istu površinu na koju plaćamo koncesijsku naknadu fiksni i varijabilni dio, od koje Grad dobije 1/3 od koncesijske naknade, zaračunava nam se puni iznos komunalne naknade i naknade za uređenje voda.

S druge strane, sva ostala brodogradilišta u Republici Hrvatskoj imaju različite vrste beneficija bilo popusta ili otpisa koje su im gradske uprave odobrile za podmirivanje tih naknada”, stoji u priopćenju.

Ističu i kako su zbog takvih primjera i neutvrđene odnosno veće površine koja im se obračunava, a vodeći računa o troškovima, potaknuli razgovore sa splitskom Gradskom upravom da im odobri određene popuste ili otpis potraživanja kako bi, navode, “makar u tom segmentu troškova bili donekle ravnopravni našoj konkurenciji”.

“Računajući da će se uspjeti postignuti nekakav dogovor s Gradskom upravom, bilo o smanjivanju ili otpisu potraživanja, privremeno smo bili zastali u podmirivanju naših obaveza za komunalne naknade i naknade za uređenje voda. Budući da, nažalost, nismo uspjeli postići dogovor, podmirili smo cjelokupan sporni iznos, ali nećemo odustati i od daljnjih pregovora s Gradskom upravom u vezi utvrđivanja stvarnih površina i smanjivanja navedenih troškova koje smatramo previsokim”, ističu iz “Brodosplita” u priopćenju.

Brodosplit: “Čega se pametan stidi, time se Pametno ponosi”

Komentirajući navode člana stranke Pametno na Facebook stranici, poručili su: “Čega se pametan stidi, time se Pametno ponosi.”

Bivša manekenka nova članica stranke “Pametno” jer joj je dosta gluposti

Također smatraju kako članovi stranke Pametno već duže vrijeme pokazuju izuzetnu netrpeljivost prema tom brodogradilištu, a ponašanje gradskog vijećnika Prkića prema “Brodosplitu” u kojem je više od 2.300.radnika, ocjenjuju nekorektnim i potpuno suprotnim nazivu stranke čiji članovi “konstantno nasrću na Brodosplit”.

Škorić: Stranka Pametno i splitski SDP ne poštuju generala Praljka

Istanbulska konvencija: LGBT i Pametno proglasili hrvatske znanstvenike vjerskim fundamentalistima

“Ti nasrtaji počeli su u ožujku prošle godine kada su isti vijećnici postavili pitanje na sjednici Gradskog vijeća u kojemu su istakli svoju zabrinutost situacijom u Škveru. Javnost će sama prosuditi koliko je postavljanje takvog pitanja s obzirom što se o ‘Brodosplitu’ znalo tada, ali i sada, bilo pametno. Isto tako, da li je i koliko na postavljanje toga pitanja imalo utjecaj to što je stranka Pametno tada bila u koaliciji s gospodinom Ivanom Jakovčićem, koji je bio u nadzornom odboru finske tvrtke u vlasništvu gospodina Danka Končara javnost će sama prosuditi – ali mi odgovor pouzdano znamo,” poručili su iz “Brodosplita”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.