Foto: narod.hr

Nakon što je Bruna Esih jučer objavila ono o čemu se već neko vrijeme nagađa, naime da će se kao nositeljica nezavisne liste kandidirati za gradonačelnicu Zagreba, Narod.hr joj je tim povodom postavio par kratkih upita.

Na naše pitanje zašto se kandidirala za gradonačelnicu Zagreba, Bruna Esih odgovara: “Pa zbog toga što je, pogotovo sada kada su nam poznati svi kandidati, potpuno jasno da je moja kandidatura, uz one ljude koji će se naći na mojoj nezavisnoj građanskoj listi za Gradsku skupštinu, jedino jamstvo one stvarne promjene koju znamo da očekuju građani Zagreba”.

Kao prvi potez u slučaju da bude izabrana za gradonačelnicu Esih je kazala kako bi trebalo “ući u trag svim postojećim nezakonistima kojih, vjerujem, ima u mnogim potezima cjelokupne vladavine dosadašnjeg gradonačelnika”.

“Naravno da bih to činila uz one ljudi koji su vrijedni i čestiti i sada već zaposleni u Gradskoj upravi i svim gradskim ustanovama”, dodaje.

Na pitanje bi li kada bi postala gradonačelnica promijenila ime Trga maršala Tita, Esih kaže: “Smatram da je to, ako ništa drugo, jedno civilizacijsko pitanje. Ja sam u svojim stavovima, pogotovo svjetonazorskim, oduvijek bila potpuno jasna, za razliku od svih ostalih kandidata, tako da je moj stav i ovdje potpuno jasan – da, mislim da je vrijeme da se promijeni ime najljepšeg zagrebačkog trga”.

Bruna Esih: Lustracija koja bi poštivala zahtjeve vremena u kojemu živimo svakako uključuje i borbu protiv korupcije

Tko je Bruna Esih?

Bruna Esih, profesorica filozofije i kroatologije, asistentica na Institutu društvenih znanosti “Ivo Pilar” te predsjednica udruge Hrvatski križni put već se petnaest godina bavi suvremenom hrvatskom poviješću, Drugim svjetskim ratom, poraćem i Domovinskim ratom. Ova rođena Splićanka svakako pripada autentičnim kandidatima za čelno mjesto grada Zagreba. Široj je javnosti postala poznata kada je kad ju je hrvatska predsjednica imenovala svojom izaslanicom na 70. obljetnici bleiburške tragedije.

Bruna Esih: Da smo izgubili Domovinski rat, cijela Hrvatska bila bi pretvorena u Ovčaru, isto kao 1945.

Dotad poznata kao zagovornica lustracije i protivnica relativizacije Domovinskog rata, Bruna Esih je veliko iznenađenje prošlih parlamentarnih izbora, kada je, kao nestranačka kandidatkinja na listi HDZ-a, s 11. mjesta ušla u Sabor s najvećim brojem glasova na listi, izuzmemo li predsjednika te stranke, Andreja Plenkovića. Esih je tada dobila gotovo 10 i pol tisuća glasova, i to u jedinici koja obuhvaća središnji dio – no ne i cjelinu – grada Zagreba. Predizborno geslo bilo joj je: “Suočavanje s prošlošću – temelj budućnosti”.

Bruna Esih: S Plenkovićem sam razgovarala o lustraciji

“Smatram da ono za što se zalažem ne vrijeđa i ne isključuje. Dapače, naglašavam kako nam je istina svima jednako bitna, bez obzira na naše različitosti i da nas može rasteretiti lošeg nasljeđa prošlosti. Odgovorno suočavanje s prošlošću ne može ići ni lijevo ni desno, ne može nikoga unaprijed obilježiti, ali ni abolirati”, istaknula je tada za Narod.hr.

Demokršćanstvo

Razmatrajući ratifikaciju Istanbulskog ugovora o nasilju nad ženama koji legitimira spornu definiciju “roda”, Esih je u Saboru izjavila:

“Smatram da se niti jedna stranka ne bi smjela i mogla nazivati demokršćanskom koja bi pristala na uvođenje takvih definicija. Također, moram reći da ta Istanbulska konvencija donosi neke pozitivne mehanizme postupanja u slučaju obiteljskog nasilja, ali sve njih već imamo implementirane u našem nacionalnom zakonodavstvu, dakle u drugim hrvatskim zakonima koji reguliraju ovu problematiku, a oni koji do sada nisu, mogu biti uvedeni.”

(VIDEO) Esih: stranka koja pristane na uvođenje termina “roda” i redefiniciju obitelji, ne bi se smjela se zvati demokršćanskom

Civilne udruge i državni proračun

Bruna Esih i njezin blizak suradnik te kolega iz instituta “Ivo Pilar” Zlatko Hasanbegović podnijeli su potkraj prošle godine amandmana na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu. Tim amandmanom je predviđeno smanjenje sredstava iz programskog područja razvoja civilnih udruga za iznos od gotovo 13 milijuna kuna, tj. 12.920.133 kune.

Odbačen amandman Hasanbegovića i Esih za smanjenje sredstava za Nacionalnu zakladu za civilno društvo: Evo tko je glasovao ‘Za’!

Sredstva su trebala biti preusmjerena za aktivnosti iz programskog područja socijalne i humanitarne djelatnosti, što bi podrazumijevalo povećanje sredstava Udrugama branitelja, organizacijama koje se bave humanitarnom djelatnošću u inozemstvu, Hrvatskom zavodu za javno zdrvstvo, Hrvatskom Crvenom križu…

Bruna Esih: Neka novinari istraže zašto nismo dobili veću podršku za amandman, iako znam da je imamo

Međutim, amandman nije izglasan u Saboru. Esih je tada naglasila kako nije očekivala veću potporu, iako zna da je ima: “Vrlo je bitno pokazati ovdje i svoj politički stav, ja sam apsolutno sigurna da ima puno više zastupnika koji misle u potpunosti isto što i mi, međutim došla je odluka da se po ovom pitanju glasuje ovako”.

Bruna Esih: Nova ljevica i zaklada Solidarna jako dobro žive od Hrvatske, države koju napadaju

 

Izvor: narod.hr