Budimir: Zašto se podaci o financiranju stranaka ne objavljuju u registru neprofitnih organizacija?

Foto: fah

Netransparentno poslovanje tvrtke MADISON i prijava DORH-u u slučaju izdavanja fiktivnih računa koji su povezani s SDP-om ne smije se završiti medijskom aferom od nekoliko dana.

Svaka politička stranka koja se bori za pobjedu na parlamentarnim izborima dužna je graditi svoju vjerodostojnost odgovorom na svako pitanje, pa i ono koje je došlo u fokus javnosti kroz medijsko otkrivanje bez obzira koji su povodi za njeno izbijanje.

Ukoliko je financijsko poslovanje političke stranke bilo transparentno i zakonito ne postoji niti jedan razlog da javnost ne bude detaljno informirana i da dobije odgovore na postavljena pitanja.

Smanjivanje koruptivnih rizika postiže se prevencijom, a ona sigurno nije utemeljena na periodičnim financijskim obrascima koje stranke popunjavaju i dostavljaju ih DIP-u ili Revizijskim nalazima bez sankcija koje izrađuje Državni ured za reiziju.

Transparency international Hrvatska smatra da se afera „MADISON“ ne može završiti trodnevnim medijskim objavama u cilju dnevno političkih obračuna aktera na političkoj sceni, površnih ekspertiza neovisnih stručnjaka ili zainteresirane javnosti.

Financijsku kontrolu poslovanja političkih stranaka, kao i svih ostalih neprofitnih organizacija moraju sustavno provoditi inspektori financijskog nadzora u Ministarstvu financija kao što propisuje čl.40 Zakona.

„Zašto se Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija dosljedno ne primjenjuje jednako na sve neprofitne organizacije? Načelo jednakopravnosti ključ je vraćanja povjerenja građana u političke institucije.

Iako se u Registru neprofitnih organizacija nalaze svi osnovni podaci o neprofitnim organizacijama, javno se ne objavljuju financijski izvještaji koji se periodično prikupljaju i to ne samo za političke stranke, već i one pravne subjekte koji se vode u registru udruga poslodavaca, sindikalnih i stranih udruga.

Uspostava jednostavnih i jasnih pravila bez izuzetaka temelj je transparentnosti, a on počiva na dostupnosti informacija. Financijski pokazatelji poduzetnika se javno objavljuju, a poduzetnike nitko nije tražio suglasnost kako bi ti podaci bili svima dostupni. Isto pravilo mora vrijediti i za političke stranke, tim više što se većina njih financira iz javnih izvora i svaki građani je itekako zainteresiran znati kako se raspolaže javnim novcem”, istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.