Čak ni nakon fijaska na izborima, Beljak ne želi otići s čela HSS-a: ‘Bez imalo srama planira se ponovo kandidirati za predsjednika’

Foto: Fah

“Ne samo da ne daje ostavku, nego će se 30. srpnja opet kandidirati za predsjednika. I vrlo vjerojatno pobijediti”, rekli su Večernjem listu HSS-ovci o šefu stranke Kreši Beljaku. Još se od izborne noći nagađa koliko će dugo ostati na čelu stranke i bi li trebao preuzeti odgovornost za dva osvojena mandata na izborima. O njoj je govorio već sam Beljak, kazavši da je upravo on “najveći krivac za ovaj neuspjeh”, ali za razliku od Davora Bernardića koji je krivnju djelomice iskupio ostavkom, predsjednik HSS-a na taj se potez nikako ne odlučuje.

> Beljakov fijasko – odlazi li s čela HSS-a?

> Na kojim je načelima Stjepan Radić utemeljio Hrvatsku seljačku stranku – koju Krešo Beljak danas uništava?

Štoviše, pohvalio se na službenim stranicama stranke da je upravo on, od 46 gradonačelnika koji su se borili za poziciju u parlamentu, drugi po broju glasova jer povjerenje mu je dalo otprilike četrdeset posto glasača njegova Samobora. U svakom slučaju, Skupština HSS-a je iza ugla, a pravog protukandidata, govore nam u stranci, Beljak i nema. Kad je o preuzimanju pozicije predsjednika stranke riječ, spominjao se dugogodišnji HSS-ovac i bivši ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić, koji je jučer rekao da “nije bez ambicija, ali neće u bitku koja je izgubljena”.

“Ovo sve skupa je smiješno. Da smo u normalnoj situaciji u kojoj se nešto može promijeniti, možda bih se i kandidirao za predsjednika. Ali sve će ići u istom smjeru jer Beljak kontrolira devedeset posto delegata. Odnosno, ako ćemo precizno, do Skupštine su dva tjedna, a mi nemamo nikakvih saznanja o tome tko su delegati”, objašnjava Večernjem Božidar Pankretić, koji dodaje da on nije ni za kakva rastjerivanja. Kako kaže, sve se može riješiti, samo treba krenuti.

“I njemu sam rekao (Beljaku, op.a.) da ga neće nitko izbaciti kroz prozor. Ali daj da bude transparentno”, kaže Pankretić koji ostaje pri stavu da se iz HSS-a neće nikad iščlaniti jer njegova je to stranka.

Petir: Bez imalo srama planira se ponovo kandidirati za predsjednika

Tako djelomice razmišlja i Marijana Petir, koja je na nedavnim izborima u Sabor ušla na listi HDZ-a. Stanje u bivšoj stranci i dalje pomno prati.

“Umjesto da je Krešo Beljak podnio ostavku nakon katastrofalnog rezultata na izborima, bez imalo srama planira se ponovo kandidirati za predsjednika na Skupštini 30. srpnja. Svojim će izbornim inženjeringom u nedemokratskom ozračju ustoličiti sebe kao apsolutističkog vladara i uništiti HSS do kraja”, govori i Marijana Petir, pokazujući nam prijedlog Predsjedništva za izmjenu Statuta stranke koje bi se trebalo također usvojiti na predstojećoj Skupštini stranke. Promijenitibi se, tako, trebao članak četiri, u kojem bi, po novom, trebalo stajati da “u vrijeme rata, epidemije, pandemije, elementarnih nepogoda i drugih izvanrednih stanja štetnih za ljudsko zdravlje i živote, Predsjedništvo HSS-a može donositi sve odluke u nadležnosti Glavne skupštine i Glavnog odbora HSS-a”.

“Ta izmjena Statuta koje predlaže Predsjedništvo, to jest Beljak, odredba je koje se ni vladar Sjeverne Koreje ne bi posramio. Mi tražimo da Beljak podnese ostavku odmah i da se imenuje v.d. koji neće biti iz njegova tabora, nego osoba koja će organizirati legalnu Skupštinu i koja će nas, koji smo protustatutarno izbačeni, vratiti u stranku”, govori Petir i otkriva ima li ona ambicije da bude nova predsjednica HSS-a.

“Mene je Beljak izbacio iz stranke na neregularan način i ja se ne mogu kandidirati dok me netko ne vrati u članstvo stranke. Zato tražimo da v.d. bude netko tko ne podržava Beljakovu politiku, tko će pripremiti Skupštinu kako treba, nas vratiti u članstvo i omogućiti svima koji žele da se mogu kandidirati”, kaže Petir pa dodaje kako je HSS izgubio više od polovine glasova u odnosu na prošle izbore, a da nije bio dio Restart koalicije, nigdje ne bi prošao ni prag.

O mogućoj kandidaturi Večernji je zatražio za kometar i Boru Bašljana, načelnika općine Hercegovac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, kojeg su HSS-ovci istaknuli kao onog koji bi se mogao kandidirati za predsjednika stranke pa u nju vratiti Marijanu Petir.

“Neću sigurno”, odgovara jučer Boro Bašljan na pitanje bi li bio predsjednik, ali na ono hoće li se kandidirati za neku drugu poziciju u HSS-u, kaže: “Možda. Ali ne na ovako posloženoj Skupštini kakva se planira.” Koji je problem sa Skupštinom, pitali smo i predsjednika HSS-a Krešu Beljaka. On govori da je nekima vjerojatno sporna sama odluka o njezinu sazivanju.

HSS masovno napuštaju brojni članovi nezadovoljni politikom koju, protivno volji članstva, provodi Beljak

Podsjetimo, dio HSS-ovaca javno se protiv Beljaka pobunio još krajem siječnja, kad je na adrese županijskih organizacija upućen zaključak u kojemu se poziva da se opomenu svi članovi koji su javno kritizirali predsjednika HSS-a. Oni koji su to tada radili, kritike su Kreši Beljaku upućivali nakon objave na Twitteru o Udbi.

Također, Restart koalicija doživjela je snažan poraz, a predsjednik SDP-a Davor Bernardić podnio ostavku. No, Krešo Beljak, čija je stranka također dio Restart koalicije, nema namjeru postupiti jednako.

Na što se danas svela Hrvatska seljačka stranka?

Nekada vodeća hrvatska stranka, koja je odigrala nezamjenjivu ulogu za hrvatsku naciju tijekom međuratnog razdoblja, u današnjem vremenu, pod vodstvom Kreše Beljaka, doživljava nevjerojatan pad svoga ugleda.

Krešo Beljak, poznat po mladenačkim provalama u automobile i krađama, odmak od HSS-ove demokršćanske orijentacije najprije je započeo koaliranjem s SDP-om.

Od njegovog zalaganja za razvoj hrvatske poljoprivrede, najpoznatiji je njegov istup u Saboru, kada je, tijekom saborske rasprave o OPG-ovima, predložio da se legalizira uzgoj marihuane, “kako bi se spriječilo da crno tržište u Hrvatskoj buja”. Kasnije je, gostujući u emisiji Nedjeljom u 2, priznao kako i sam ponekad puši marihuanu, ali samo “kada ga ponude i kada je domaće proizvodnje.”

Skandal je izazvala i njegova izjava na Twitteru u kojoj je ustvrdio kako zloglasna jugoslavenska tajna policija UDBA nije likvidirala dovoljno ljudi. U njoj je pravdavao politička ubojstva emigranata za vrijeme komunističke Jugoslavije.

Usprkos ovakvima izjavama i kompromitirajućoj prošlosti, Beljak je i dalje na čelu HSS-a,kojeg očito nema namjeru napustiti niti nakon izbornog poraza.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list