Čelnik Sindikata Zagrebačkog holdinga: Gotovac (SDP) se treba ‘posuti pepelom’ za ponašanje iz 2016.

Gotovac
Foto: snimka zaslona, fah, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

“Gospodin Gotovac zagovarao je tezu pred svim sindikatima i članovima Pregovaračkog odbora da sindikati u to vrijeme nemaju nikakve pravne elemente da obrane prava radnika iz kolektivnog ugovora … Gotovac (je) u potpunosti zastupao tezu koja je doživjela krah pravomoćnom sudskom presudom te sindikati koji su sudjelovali u cijelome procesu nisu nikada zaboravili nadmeno, neodmjereno i neprihvatljivo ponašanje g. Gotovca … Sada kada je u poziciji i predstavlja „većinu i vlast“ trebao bi se prvo „posuti pepelom“ za svoje ponašanje iz 2016. g., koje je direktno bilo usmjereno na umanjivanje i gubitak materijalnih i radnih prava za više od 10 000 radnika tadašnjeg Zagrebačkog holdinga i njihovih obitelji” – ističe za Narod.hr Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga- ZET Zagreb.

Gotovac odbacuje optužbe

Podsjetimo, gostujući 4. siječnja 2022. u emisiji Otvoreno na HTV-u,  Darko Kleinberger, koordinator Sindikata Zagrebačkog holdinga, podsjetio je da je Viktor Gotovac, čelnik zagrebačkog SDP-a, davao savjete bivšoj predsjednici Uprave ZG Holdinga Ani Stojić Deban i da je zbog njegovih savjeta Holding izgubio na sudu od sindikata zbog otkazivanja Kolektivnog ugovora.

Gotovac je ustvrdio da su njegove savjete tražile sve Uprave i da je netočno da je zbog njegovih savjeta Holding izgubio spor.

Zanimajući se za ovu temu, Narod.hr obratio se Sindikatu Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb. Upitali smo ih o kojem se točno sporu radi, koliko je trajao i kako je završio.

O kakvom se sporu radilo?

Odgovor predsjednika Sindikata Dražena Jovića za Narod.hr prenosimo u nastavku.

“Gospodin Gotovac je godinama bio „siva eminencija i vanjski pravni savjetnik“ Grada Zagreba i posebno Uprave Holdinga na čelu sa gđom Stojić Deban, na način da je uvijek vlasniku (Gradu Zagrebu) i predstavnicima poslodavca (Upravi Holdinga) davao pravne savjete „što i kako i na koji način“ se može učiniti na smanjivanju radničkih prava, a vezano uz otkazivanje kolektivnog ugovora za radnike Zagrebačkog holdinga d.o.o..

> Sindikalist Kleinberger Bakiću: Ne možete znati koliko imate viška ljudi dok niste proveli sistematizaciju

> Nino Đula: 544 radnika pred otkazom dobilo najboljeg advokata, onog koji je savjetovao i Bandića i Mamića

Kao što je poznato, pokojni gradonačelnik Bandić je 22.04.2016. g. otkazao kolektivni ugovor za radnike Zagrebačkog holdinga d.o.o., koji je tada imao preko 10 000 radnika (tada je u sklopu Holdinga bio i ZET) i glavni pravni savjetnik Grada i Holdinga je bio g. Gotovac, koji je nekoliko puta osobno sudjelovao i na sastancima između predstavnika vlasnika (Grada), poslodavca (Holdinga) i sindikata.

Konstantno je zagovarao tezu pred svim sindikatima i članovima Pregovaračkog odbora da sindikati u to vrijeme nemaju nikakve pravne elemente da obrane prava radnika iz kolektivnog ugovora pozivajući se na razne razloge kao što su (promijenjene okolnosti, nedostatak reprezentativnosti kod sindikata i sl.).

Sindikati neće zaboraviti neodmjereno i nadmeno ponašanje g. Gotovca

Unatoč tome što su tada prvenstveno predstavnici sindikata u Pregovaračkom odboru sindikata ukazivali da je to pogrešno tumačenje od strane g. Gotovca i pravilno tumačili tadašnje zakonske odredbe Zakona o radu i Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata pokojni gradonačelnik g. Bandić i tadašnja Uprava Zagrebačkog holdinga na čelu sa gđom Stojić Deban su otkazali tadašnji kolektivni ugovor i od svih sindikata koji su tada djelovali samo su 4 sindikata (jedan od sindikata je odustao od tužbe tijekom postupka), a 3 sindikata su okončali postupke do pravomoćne presude krenula u pravnu bitku za sudskim postupkom da je otkazivanje kolektivnog ugovora u to doba bilo nezakonito i da ne proizvodi pravne učinke što su potvrdile prvostupanjske, a kasnije i pravomoćne odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Upravo je tada u to vrijeme g. Gotovac u potpunosti zastupao tezu koja je doživjela krah pravomoćnom sudskom presudom, te sindikati koji su sudjelovali u cijelome procesu nisu nikada zaboravili nadmeno, neodmjereno i neprihvatljivo ponašanje g. Gotovca.

“Gotovac se treba ‘posuti pepelom'”

Sada kada je u poziciji i predstavlja „većinu i vlast“ trebao bi se prvo „posuti pepelom“ za svoje ponašanje iz 2016. g., koje je direktno bilo usmjereno na umanjivanje i gubitak materijalnih i radnih prava za više od 10 000 radnika tadašnjeg Zagrebačkog holdinga i njihovih obitelji. Također, g. Gotovac bi trebao biti među zadnjim osobama koje se čude, kako „njega netko sada“ nije ništa pitao, jer on je jako dugo vremena bio „glavni pravni trener protivničke momčadi“, te to sindikati i radnici ne zaboravljaju.

Za očekivati je, stoga, da se g. Gotovac prvo „pospe pepelom“ radi prošlosti, ali da nakon toga u duhu socijalnog dijaloga doista iskreno, odgovorno, stručno, ali prvenstveno s obzirom da sada predstavlja „stranku na vlasti u Gradu Zagrebu“ zaštiti interes radnika za koje se najavljuju „kolektivni viškovi“, a da se prije toga ne poštuju određene procedure.” – poručuje sindikalist Jović.

Gospodin Jović za Narod.hr dostavio je i pravomoćnu sudsku presudu Vrhovnog suda u kojoj je navedeno da su ju pokrenula 3 sindikata (u međuvremenu je odustao sindikat Čistoća, vidljivo na početku stranice 2), a da su cijeli postupak dovela 2 sindikata koje predstavljaju i zastupaju kolega Kleinberger i Dražen Jović. G. Gotovac je, kao što navodi Jović, bio „glavni pravni trener protivničke momčadi“.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.