Četiri prijave protiv profesora FF-a, Selak Raspudić: ‘Lakše prijavljivanje uznemiravatelje bi obeshrabrilo’

Foto: Snimka zaslona

Lavina priznanja o seksualnom zlostavljanju diljem Hrvatske, ali i regije – potaknula je i studentice Filozofskog fakulteta u Zagrebu da prijave svoja iskustva.

Njih četiri prijavile su tri različita profesora, a jednom od njih je trenutačno ograničen pristup nastavi. Čelni čovjek Filozofskog tvrdi da o tome nije imao ranija saznanja, već da je o svemu doznao – iz medija.

Dvije studentice za seksualno uznemiravanje optužile istog profesora

Na Filozofski Fakultet stigle su četiri prijave za seksualno uznemiravanje.

“Znači, trenutno imamo četiri prijave za tri profesora. Stvar je u tome da svi profesori trenutno rade. Jedino je situacija malo drukčija kod ovog profesora koji ima dvije prijave. Njemu je trenutno ograničen pristup nastavi i ograničeni su mu komunikacijski putevi prema studenticama. Radi se uglavnom o verbalnom uznemiravanju, to je sve što mogu reći”, kaže za RTL studentska pravobraniteljica Filozofskog fakulteta Norma Trkovnik.

Da je vrijeme da se prekine šutnja, poručuje i Studentski zbor Filozofskog pa poziva kolege koji su imali slična iskustva – da im se jave:

“Mi kao Zbor želimo napraviti neku opciju radne skupine, odnosno nešto što je napravljeno recimo na Akademiji dramskih umjetnosti. No, to su još zapravo pitanja koje moramo riješiti s Upravom, odnosno moramo prvo kontaktirati Upravu faksa”, jasno će predstavnica Studentskog zbora Irma Jakić.

Sam čelnik te institucije – o ovim je prijavama doznao iz medija:

“Jučer sam bio na Fakultetu do pola 5, nikakav kontakt ja nisam imao na tu temu s nikim. Ako postoji takav oblik ponašanja, on je neprihvatljiv na Sveučilištu i naravno ako je bilo tko, bilo od studenata, bilo od zaposlenika tako nešto doživio, neka se slobodno obrati Upravi fakulteta”, kaže obnašatelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta Miljenko Šimpraga.

A da bi studenti već na upisu trebali znati kome prijaviti slučaj, smatra predsjednica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova i profesorica na Filozofskom Marija Selak Raspudić:

“Ne samo da bi se time njima omogućilo da lakše prijave potencijalne slučajeve spolnog uznemiravanja, nego bi se i sve te uznemiravatelje obeshrabrilo u njihovoj namjeri, jednom kad vide da su studenti upoznati sa svojim pravima i da imaju pravo obratiti se i konkretnoj osobi i da će se takve stvari i procesuirati”, poručuje saborska zastupnica Marija Selak Raspudić.

Na temu spolnog uznemiravanja na fakultetima najavila je i sazivanje tematske sjednice u Saboru, a idući tjedan i studenti Filozofskog svoje će prijedloge predstaviti Upravi fakulteta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr