CitizenGO poziva: Potpišite peticiju i pošaljite poruku pravobraniteljici Lori Vidović o križu kao dijelu hrvatskog identiteta

Autor: Ex13

Nakon što je pučka pravobraniteljica Lora Vidović izrazila mišljenje kako raspelo u školi diskriminira djecu i učitelje te da bi zbog toga u javnim ustanovama Republike Hrvatske trebalo ograničiti njegovo isticanje, građani joj odgovaraju putem platforme CitizenGO. Poručuju: Križ: simbol naše civilizacije i dio hrvatskog identiteta!

Peticija je do sada prikupila oko 9000 potpisa, a iz CitizenGO Hrvatska saznajemo kako se nadaju prikupiti i više potpisa i tako poslati jasnu i glasnu poruku kako je poruka križa ne diskriminira nikoga te kako je kršćanstvo neraskidivo povezano s hrvatskim identitetom, poviješću i kulturom.

Zato pozivaju građane da podjele peticiju na svojim društvenim mrežama ili preko WhatsAppa, putem poveznice.

Podsjetimo, ocjenu kako raspelo diskriminira pučka pravobraniteljica je donijela u odgovoru Ivanu Zidareviću iz Europske civilne inicijative Zagreb, kojem je zasmetalo raspelo u zagrebačkoj OŠ “Dugave”. On je zbog toga uputio dopis ravnatelju škole, Dječjoj pravobraniteljici i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kao i Uredu pučke pravobraniteljice.

Potpisnici peticije odgovaraju: Križ je simbol naše, zapadne, civilizacije i kulture. Bez obzira na vjeroispovijest ili svjetonazor pojedinca u našem društvu, kršćanstvo je tijekom povijesti presudno formiralo europsku i hrvatsku civilizaciju i kulturu i neraskidiv je dio identiteta europskih zemalja uključujući i Hrvatsku.

Podsjećaju i na presudu Europskog suda za ljudska prava iz 2011. godine u kojoj se naglašava kako je križ u učionicama državnih škola (u Italiji) posljedica povijesnog razvoja i tradicije te nema samo vjerske konotacije i stoga može biti prisutan u učionicama državnih škola u sekularnim državama.

Uloga pučke pravobraniteljice je promicati i štititi ljudska prava i slobode utvrđene Ustavom, zakonima i međunarodnim pravnim aktima o ljudskim pravima i slobodama koje je prihvatila RH, podsjećaju iz CitizenGO-a i pozivaju građane da pravobraniteljici Lori Vidović poruče kako simbol križa ne diskriminira nikoga već izražava kulturu i identitet hrvatskog naroda.

Ističu kako sekularnost države (koju pravobraniteljica u svom odgovoru spominje) znači pravnu odvojenost vjerskih i državnih vlasti. To je dobrodošla pravna odvojenost koja u svom zdravom i izvornom obliku štiti i vjerske institucije i državu. Ona ne znači društvenu, kulturnu i odgojnu odvojenost. Ona ne znači brisanje vjere i vjerskih simbola i kršćanskih vrijednosti iz javnog prostora i nametanje državnog ateizma.

Sekularna država i odvojeni pravni poredak ne znači da država mora gušiti vjerski identitet svojeg naroda već naprotiv promicati i štititi ga.

Upravo iz tog razloga u njemačkoj pokrajini Bavarskoj od 1. lipnja prošle godine svaka zgrada javne uprave i drugih javnih institucija mora na ulazu imati postavljen križ kao “jasnu potvrdu bavarskog identiteta i kršćanskih vrijednosti”.

U nastavku donosimo cijeli tekst peticije pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović:

Poštovana pučka pravobraniteljice, gđo Vidović,

ovih se dana u medijima mogao čuti kako smatrate da raspela u školama diskriminiraju djecu i učitelje.

Zato vas podsjećam kako je upravo križ simbol naše, zapadne, civilizacije i kulture. Bez obzira na vjeroispovijest ili svjetonazor pojedinca kršćanstvo je kamen temeljac europske i hrvatske civilizacije i kulture i neraskidiv je dio hrvatskog identiteta.

U tom je kontekstu razumljiva i presuda Europskog suda za ljudska prava iz 2011. godine u kojoj se naglašava kako je križ u učionicama državnih škola (u Italiji) posljedica povijesnog razvoja i tradicije te nema samo vjerske konotacije i stoga može biti prisutan u učionicama državnih škola u sekularnim državama.

U svom odgovoru citirate upravo tu presudu Europskog suda za ljudska prava, Lautsi protiv Italije, koja je presuđena u korist Italije tj. za ostanak raspela u učionicama ali ne spominjete kako presuda govori o samom križu kao univerzalnom pozitivnom simbolu koji nikog ne prisiljava i ne diskriminira.

Kao što znate, iako je sud presudio u jednom konkretnom slučaju, načela i činjenice koje je utvrdio i kojima se vodio nisu ograničene samo na Italiju.

Dok je afirmirana sloboda svake zemlje da donosi svoje zakonodavstvo, poznato vam je kako se pri tom trebaju uvažavati europska pravna stečevina. U presudi je jasno utvrđeno kako križ kao simbol u javnom prostoru nikoga ne diskriminira.

Vi, unatoč svemu navedenom tvrdite suprotno. I tvrdite kako bi uporabu raspela u javnim, uključujući i odgojno obrazovne ustanove trebalo ograničiti.

Gđo Vidović, ukoliko pogledate hrvatsku povijest vrlo je lako uočiti kako identitet i kultura Hrvatske nisu obilježeni kršćanstvom ništa manje od identiteta i kulture Italije. Kršćanstvo je neraskidivo povezano s Hrvatskom, s našim identitetom, poviješću i kulturom a poruka križa je univerzalna.

Sekularnost države, koju spominjete, znači pravnu odvojenost vjerskih i državnih vlasti. To je dobrodošla pravna odvojenost koja u svom zdravom i izvornom obliku štiti i vjerske institucije i državu.

Ona ne znači društvenu, kulturnu i odgojnu odvojenost. Ona ne znači brisanje vjere i vjerskih simbola i kršćanskih vrijednosti iz javnog prostora i nametanje državnog ateizma. Ne znači da država mora gušiti vjerski identitet svojeg naroda već naprotiv promicati i štititi ga, a hrvatski je identitet stoljećima obilježen simbolom križa.

Zato primite moje duboko neslaganje s Vašom izjavom. Smatram kako ovakvim izjavama ne branite prava puka, naprotiv dovodite u pitanje temeljne vjerske slobode garantirane Ustavom Republike Hrvatske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.