Plenković i Jandroković o napadu koji se navodno dogodio zbog gledanja utakmice Crvene zvezde: ‘Djelo pojedinaca, a ne odraz društvene klime’

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da za incident u kafiću kod Knina, u kojem je ozlijeđeno pet osoba, nije kriva društvena klima, već se radi o djelu pojedinaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mjestu Uzdolju kod Knina u srijedu navečer maskirani napadači upali su u kafić i ozlijedili pet osoba, među kojima je bilo i devetogodišnje dijete, navodno zato što su napadnuti gledali prijenos utakmice beogradske Crvene zvezde..

“Osuđujem napad u Kninu, to je jako loše”, kazao je Plenković koji je prisustvovao Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske.

No, smatra kako društvena klima nije zaslužna za taj ispad. “Ja ne vidim takvu klimu. Ovo su individualna djela pojedinaca koja treba sankcionirati”, naglasio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da njegova Vlada smanjuje polarizaciju u društvu, smanjuje isključivost i ide protiv onih snaga koje hoće tenzije u društvu, a smatra da je takvih u Hrvatskoj puno.

Naglasio je kako je o incidentu razgovarao i s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem te da očekuje brzu reakciju policije i identifikaciju napadača.

“Uvijek ima onih koji su devijantni. Ne daj Bože da je to pravilo, to bi bila jako zabrinjavajuća okolnost u Hrvatskoj. Zato sam rekao da manjine trebaju biti dio parlamentarne većine u Hrvatskoj, da ostvaruju svoja prava. To za većinski narod nije problem, nego plus. Ako štitimo prava manjina, lakše ćemo se zalagati za prava naših manjina u tim zemljama”, kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije problem dizati plaće ako ima sredstava

Novinari su premijera pitali i o plaćama u javnom sektoru te o inzistiranju ministrice obrazovanja Blaženke Divjak i ministra zdravstva Milana Kujundžića za njihovim povećanjem, na što je odgovorio kako nije problem dizati plaće ako ima sredstava.

“Moramo samo biti principijelni, nije problem dizati plaće, davati veće dodatke, osnovice, koeficijente, ako ima sredstava. Trebamo se prostrijeti koliko smo dugi i široki. Razumijem ih kao resorne ministre, svi to hoće, trebamo imati načelnu politiku i nje se držati. Ako smo dvaput ostvarili suficit, znači da pazimo i trošimo koliko imamo”, kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su premijera upitali da prokomentira navode predsjednice republike Kolinde Grabar-Kitarović o malom broju žena na visokim državnim ili drugim funkcijama.

“Možda može uvijek biti bolje, ali mislim da u Hrvatskoj nikada prije nije bilo više žena na visokim pozicijama”, kazao je Plenković.

Što se tiče pitanja o doprinosu zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića kampanji za drugi predsjednički mandat Kolinde Grabar-Kitarović, kratko je poručio kako od svih članova stranke očekuje nekakav doprinos.

“Ja se uvijek dajem sto posto, koliko mogu. Očekujem to od svih, neovisno o kome je riječ”, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

također je komentirao medijske napise o fotografiji poglavnika NDH Ante Pavelića, koja je zamijećena u vili bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, namijenjenoj za iznajmljivanje.

“To je loše, iznenadilo me to, nisam mogao vjerovati”, rekao je Plenković.

Jandroković osudio napade kod Knina, očekuje uhićenje i kažnjavanje napadača

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u četvrtak je osudio napade na građane srpske nacionalnosti koji su se u srijedu navečer dogodili kod Knina, očekujući da će policija pronaći počinitelje te da će oni biti najoštrije kažnjeni.

“Naravno da taj napad treba osuditi. Očekujem da će policija pronaći počinitelje i da će biti najstrože kažnjeni”, rekao je Jandroković u izjavi novinarima nakon godišnje konferencije hrvatskih veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika.

Jandroković se nije složio s ocjenom SDSS-a da se u društvu stvara klima koja omogućava da se takvi napadi događaju.

“Ne bih se složio s tom ocjenom. Ono što mogu reći je da postoje ljudi koji žive od političkog radikalizma i ekstremizma i postoje oni koji potiču takvu atmosferu, ali to svakako nije dominanta atmosfera u društvu, niti je to raspoloženje koje će većina građana prihvatiti”, rekao je.

Naglasio je i da se vladajuća većina i Vlada ograđuju i oštro osuđuju takve napade i ponovio da od institucija države, prvenstveno policije, očekuje da pronađu počinitelje i da nakon toga oni budu najoštrije kažnjeni.

Pet osoba lakše je ozlijeđeno u srijedu navečer u Uzdolju kod Knina, kada ih je nekoliko nepoznatih osoba napalo u kafiću. Isto se dogodilo i u mjestu Đevrske na kninskom području, ali tamo nitko nije ozlijeđen. Lokalni portali pišu da su bili napadnuti jer su gledali prijenos utakmice beogradske Crvene zvezde.

Saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Boris Milošević komentirao je u četvrtak na facebooku napad na goste kafića kod Knina ustvrdivši kako se dogodio “još jedan napad na Srbe koji je motiviran isključivo mržnjom prema nacionalnosti napadnutih”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.