Članica anarhističkog benda u Remetincu, tvrdi da su uvjeti gori nego u Rusiji. Ministarstvo to demantira

ministarstvo
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah

Nakon što je članica anarhističkog ruskog benda Pussy Riot, koji je ovih dana nastupao u Zagrebu, uhićena prilikom ulaska u Hrvatsku jer se nalazi na tjeralici Turkmenistana, njezine kolegice, ali i odvjetnica Lina Budak, tvrdile su da su uvjeti u hrvatskom zatvoru gori nego u Rusiji te da uhićenoj nije omogućeno tuširanje, da je gladna i žedna. To je demantiralo Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Tuširanje, tri obroka, higijenske potrepštine…

”Nastavno na brojne novinarske upite o privođenju članice ruske skupine Pussy Riot i održane press konferencije, Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe sljedeće:
Neistinite su informacije da su istražnoj zatvorenici uskraćena temeljna ljudska prava. Nakon određivanja istražnog zatvora, proveden je postupak prijma u zatvorski sustav. Istražnoj zatvorenici predana je čista posteljina, higijenske potrepštine, papuče i spavaćica.

Također, neistine su informacije da zatvorenici nije omogućeno tuširanje, niti odmor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Ruske anarhistice koje su nekoć divljale po crkvama, u zagrebačkom muzeju održale antiputinovski koncert

Dodatno, u roku od 24 sata istražnu zatvorenicu pregledala je zatvorska liječnica upravo kako bi joj se pružila sva potrebna medicinska pomoć.

Neosnovane su optužbe da zatvorenici nije dana hrana, budući da su joj, kao i drugim osobama lišenima slobode, osigurana tri obroka dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo da u svim kaznenim tijelima u izradi jelovnika sudjeluje liječnik ili drugi službenik medicinske struke, strukovni učitelj kuhar, ekonom te predstavnik zatvorenika. Svaki pripremljeni obrok kuša upravitelj ili osoba koju ovlasti, a zapažanja se evidentiraju u posebnu evidenciju.

Ističemo kako je uz dozvolu nadležnog suda, istražnoj zatvorenici omogućen posjet izvan uredovnog radnog vremena u kojima su odvjetnicima dozvoljene posjete.

Također, zatvorenica ostvaruje pravo i na zaprimanje paketa u skladu s odredbama Pravilnika o kućnom redu u zatvorima za izvršavanje istražnog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može primati pakete

Zatvorenik odnosno zatvorenica, može primati pakete s dopuštenim stvarima težine do 5 kg jedan put u tjednu, uz priloženi popis sadržaja paketa.

Svim osobama lišenim slobode osiguran je ravnopravan položaj tijekom boravka u kaznenim tijelima, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

U odnosu na upite o privođenju, ističemo kako su nadležna tijela postupala sukladno raspisanoj međunarodnoj tjeralici.

Odluku o pritvoru donosi sud

Odluku o pritvoru, duljini trajanja, njegovu ukidanju ili donošenju mjera donosi nadležni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo pravosuđa i uprave, postupit će u okviru svojih nadležnosti, kada zaprimi relevantne podatke o konkretnom predmetu.

Budući da je postupak u tijeku u ovom trenutku ne mogu se prejudicirati daljnja postupanja nadležnih tijela.

Ministarstvo pravosuđa i uprave postupit će u skladu s domaćim i međunarodnim pravom pri provedbi postupka kako je propisano Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i utvrditi sve relevantne činjenice u konkretnom predmetu”, poručuju.

Uvjeri gori nego u Rusiji?

Podsjetimo, danas su članice Pussy Riota te njihova odvjetnica, održale konferenciju za medije.

Odvjetnica Lina Budak rekla je da je 30. svibnja je određen pritvor Nijazovoj zbog izručenja. Riječ je o tjeralici Turkmenistana, ta zemlja ima 30 da dostavi relevantnu dokumentaciju koju će potom ispitati sud.

Brine nas da moja klijentica slobodno putuje po europskom kontinentu, po članicama EU-a, Švicarskoj itd., a jedino je zapela u Sloveniji gdje je sve brzo riješeno, a u Hrvatskoj je pritvorena.

Posebno brine da mi je klijentica jučer rekla da su uvjeti u našem zatvoru gori nego u ruskim zatvorima gdje je odrobijala punih šest godina. To me kao građanku posebno zabrinulo. Smještena je u neprikladnim uvjetima, u sobi sa sedam osoba, u malom prostoru, jučer je bila gladna.

Dan kad je uhićena, nije imala mogućnost odmora ni pojesti ni popiti, ovi uvjeti su je ostavili neugodno iznenađenom. Pita gdje može kupiti hranu… Pozivam i pučku pravobraniteljicu da se pridruži predmetu kao neovisna institucija, da obavi razgovor s mojom klijenticom u Remetincu i neka se sama uvjeri u uvjete”.

 * Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.