Ćorić nakon Dobrovićevih optužbi ustvrdio: ‘Dobrović kao ministar nije napravio ništa tijekom cijelog mandata’

Foto: Snimka zaslona

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić nalazi se u Karlovcu na sjednici Županijskog odbora HDZ-a Karlovačke županije gdje je novinarima kratko prokomentirao slučaj Vjetroelektrane te tom prilikom napao bivšeg ministra Dobrovića. Dobrović je, podsjetimo, jučer Ćorića optužio da je u slučaju vjmetroelektrana potpisao rješenje kojim “Hrvatska krši neke odredbe i ulazi u rizik povlačenja po Europskom sudu i plaćanja kazni”.

> Dobrović: ‘Ćorić je potpisao rješenje kojim Hrvatska krši određene odredbe, riskira tužbu i kazne’

> Dr. sc. Dobrović za Narod.hr o Vrdoljakovim vjetroelektranama, političkim imenovanjima, LNG terminalu…

> Jesu li Vrdoljak i Milanović zloupotrijebili ulaganje u obnovljive izvore energije na račun hrvatskih građana?

> Uhićeni HDZ-ovci: Tko su Josipa Rimac, Krunoslav Jakupčić i Nataša Turbić

“U lipnju 2017., prije nego što sam stupio na ministarsku dužnost, započele su konuzultacije s državnim odvjetništvom po ovom pitanju i nakon konzultacija s DORH-om odlučili smo ići na poništenje odluke iz 2017. kako bi zaštitili interes Republike Hrvatske i obranili se od potencijalne tužbe”, rekao je Tomislav Ćorić pojašnjavajući:

“Društvo koje je investitor, već je tada podnijelo tužbu protiv rješenja zbog šteta koje bi nastale nerealizacijom projekta.”

Kazao je da su u državno odvjetništvo na sastanak išli njegovi suradnici, među ostalima šef pravne službe i osobe iz dijela zaštite prirode, prenosi N1. Na pitanje zašto to nije napravio njegov prethodnik Slaven Dobrović, Ćorić je rekao:

“Ministar Dobrović to nije napravio jer on nije napravio ništa tijekom cijelog mandata. Ne vidim da je u godinu i nešto dana njegovog mandata išta učinjeno, ali nije na meni da to govorim. Ušao sam u ovo kako bi se Hrvatska unaprijedila na tom području.”

Ministar dodaje da je rješenje Slavena Dobrovića iz ožujka bilo podložno tužbi. Na pitanje jesu li konzultacije s DORH-om uobičajene, Ćorić je rekao da je ovoj specifičnoj situaciji to bilo potrebno:

“S obzirom na činjenicu da bi smjer mogao biti problematičan za Hrvatsku, kontaktirali smo Državno odvjetništvo. Da to nismo učinili, nisam siguran da bih donio ovakvu odluku. Ne mislim da je nužno da svaku odluku objavljujem hrvatskoj javnosti jer sam siguran da hrvatski građani to ni ne očekuju. Referirao sam sve već na činjenicu da je Zelena akcija kao udruga tužila ovo rješenje, izgubila je tu tužbu na Upravnom sudu, dobili smo i žalbu. Zašto je ministar Dobrović tako postupio, treba pitati njega. Njegov nerad u ministarstvu nakon kojeg su ostale samo velike riječi, govore dovoljno o njemu. Vrijeme je da se odgovori na te teze.”

Dodao je da je Milenka Bašića, investitora u vjetropark Krš-Pađene, upoznao na službenom sastanku u ministarstvu kad je bio u društvu odvjetnika.

“Takvih sastanaka je bilo nekoliko, upoznao nas je s namjerama. Nisam to shvatio kao pritisak jer je on kao investitor samo iznio svoj pravne pozicije”, otkrio je Ćorić dodajući da nije bilo pritisaka i da s Josipom Rimac nije nikad razgovarao o tom projektu.

Što se tiče samog projekta Vjetroelektrane, Ćorić je rekao da prema njegovom saznanju on funkcionira: “Dovršen je, ne znam je li u cijelosti. Pretpostavljam da su i poticaji krenuli. Nisam imao priliku biti na otvorenju. Riječ je o privatnoj investiciji, rijetko izlazimo na takve događaje.”

Što o aferi kaže dr. sc. Slaven Dobrović?

Podsjetimo, dr. sc. Slaven Dobrović, bivši Mostov ministar zaštite okoliša i energetike, koji je dok je bio na dužnosti u Vladi tražio izradu studije utjecaja na ekološku mrežu za projekt vjetroelektrana koji je sada na meti USKOK-a, komentirao je za N1 aferu Vjetroelektrane.

Komentirajući uhićenja u aferi Vjetroelektrane bivši ministar Slaven Dobrović rekao je da tadašnje rješenje o izvođenju projekta možda i krši neke odredbe o staništima.

“Za taj projekt je u mom mandatu izdano rješenje u kojem se traži provedba procjena utjecaja na ekološku mrežu. To su donijele stručne službe i svaki ministar treba poštovati ono što stručne službe donose i to sam radio. Protiv takvog rješenja su jako bili investitori koji su time bili ugroženi u smislu uživanja u visokom poticaju koji je trebao biti snižen i za taj njihov projekt to je značilo puno novaca. No, uvijek sam bio za obnovljive izvore energije, ali ne na nekritičan način ili da nekome nanosi štetu. Ovo rješenje praktički krši neke odredbe, mislim direktive o staništima. Zbog obima zahvata radilo se o velikom broju agregata, no i vrijednim staništima koje moramo štititi. Ako kršimo odredbe, riskiramo biti tuženi, kasnije plaćati štetu i kakva je to skrb o prirodi i okolišu”, rekao je Slaven Dobrović.

Komentirajući pritiske istaknuo je da se radilo o velikom financijskom potencijalu, ali da se pokazivanjem jasnog stava i poštovanjem stručnih procjena pritisci lako oslabe.

Na pitanje zašto je to rješenje poništeno u vrijeme ministra Tomislava Ćorića, Dobrović kaže da to nije pitanje za njega, ali ističe:

“Zanimljivo je da rješenje nisu potpisale stručne službe nego on, ministar, i državni tajnik, što je simptomatično. On stoji iza tog rješenja kojim bojim se Hrvatska krši neke odredbe i ulazi u rizik povlačenja po Europskom sudu i plaćanja kazni. Rješenje je osiguralo investitoru određeni povlašteni položaj.”

Na koncu je prokomentirao optužbe Mire Bulja, koji je rekao da je za aferu kriva “politika hrvatske vlade, koalicije Pupovca, Plenkovića, Vrdoljaka i Bandića”:

“Po pitanju pogodovanja više mogu reći istražitelji koji imaju uvid u sve spise, dokumente i komunikaciju, te kvalifikacije bih ostavio njima. Potpis na ovako važan dokument puno znači.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr