Ćorušić u Nu2: ‘Gospođa Čavajda je željela mrtvo dijete, a mi smo nudili izazivanje poroda i ‘comfort care’ za dijete’

ćorušić
Izvor: HRT

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić poručio je danas u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 da je protiv pobačaja, ali i njegove apsolutne zabrane, a rekao je i da je sam radio pobačaje do priziva savjesti, dok je to bila radna obaveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Ja nisam za apsolutnu zabranu pobačaja’

‘Ja zaista jesam protiv pobačaja jer smatram da je to pravo na život. Ali nisam – i to sam više puta ponavljao – ja nisam za apsolutnu zabranu pobačaja’, rekao je Ćorušić.

Dodao je da apsolutna zabrana pobačaja, koja se u Europi provodi samo na Malti, nikada nije donijela dobro niti ženama, niti sustavu, niti njihovom zdravlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> KBC Zagreb: ‘Gospođa Čavajda odbila je izazivanje prijevremenog poroda i zbrinjavanje bebe’

>Tomašević na službenom facebook profilu grada Zagreba napao liječnike zbog priziva savjesti

>U totalnoj ofanzivi na priziv savjesti stručnjaci stali u obranu ovog instituta: ‘Nitko nas nema pravo prozivati i osuđivati’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Ja sam radio pobačaje jer sam morao’

‘Iskustveno mogu govoriti o pobačaju jer sam ja to do priziva savjesti radio. To je bila radna obaveza koju smo morali svi raditi. Ja ne znam koliko sam pobačaja napravio, ali sam radio pobačaje i o tome sam vrlo kvalificiran govoriti’, rekao je Ćorušić.

Dodao je da je sigurno napravio više stotina pobačaja. ‘Ja sam to radio jer sam morao’, rekao je također.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorušić je ispričao i kako su na istom odjelu bile žene koje su činile pobačaj i žene koje nisu mogle imati djece i podvrgavale se bolnim postupcima izvantjelesne ophodnje.

‘Dakle, isti odjel, zid dijeli žene koje se rješavaju zdrave djece i žene koje silno trpe i pate da bi dobile dijete’, rekao je.

Na pitanje urednika i voditelja emisije Aleksandra Stankovića zašto se onda odlučio za ginekologiju, Ćorušić je odgovorio da izvorno nije ni htio biti ginekolog, već abdonemalni kirurg, ali da to nije mogao dobiti, pa je izabrao, kako je rekao, srodnu specijalizaciju. Rekao je i da nije znao da će morati raditi pobačaje.

‘Čavajdi ponuđen prijevremeni porod i ‘comfort care’ za dijete, no da je ona željela mrtvo dijete’

Osvrćući se na slučaj Mirele Čavajde, Ćorušić je rekao da osobno nema ništa protiv nje te da osjeća empatiju prema njoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je i da se nema zašto ispričavati u ime KBC-a Zagreb. ‘Gospođa Čavajda je bila samo kod nas jedanput, i to 19 dana nakon prve magnetske rezonance koja je učinjena negdje drugdje’, dodao je.

‘Meni je žao te žene. Zaista s njom suosjećam i imam odgovarajuću empatiju prema svim tim trudnicama, ne samo prema njoj’, rekao je Ćorušić.

Rekao je i da ne zna tko bi u Hrvatskoj počinio feticid. ‘To ne spada u dio naše edukacije, to nije naš posao’, dodao je Ćorušić.

Dodao je da je Čavajdi ponuđen prijevremeni porod i ‘comfort care’ za dijete, no da je ona ‘željela mrtvo dijete. Da dijete ne zaplače’ i napomenuo da je kada je Čavajda bila kod njih, dijete bila u 28. tjednu trudnoće i kako je dijete imalo 1200 grama.

‘Vi dijete usmrćujete. To je za mene živa osoba’, dodao je.

Između ostalog poručio je i da Zakon o prekidu trudnoće treba mijenjati, osuvremeniti ga i uljuditi.

‘Treba ga uljuditi u smislu toga da se sa ženama razgovara, da im se da prave informacije i da se po potrebi uvede savjetovanje’, rekao je Ćorušić.

Smatra da eventualni referendum o uvođenju prava žene na pobačaj u Ustav ne bi uspio. Hrvatsko društvo je ipak konzervativno’, rekao je Ćorušić.

Na Stankovićevu konstataciju u da u zagrebačkoj bolnici Sv. Duh nemaju psihologa, ali imaju duhovnika, Ćorušić je rekao da mu nije normalno da nemaju psihologa.

O slučaju nesavjesnog liječenja

Stanković je Ćorušića, koji je inače i predsjednik HDZ-ova odbora za zdravstvo, pitao i o tome kad je 2016. trebao postati ministar zdravstva, a da je Most navodno bio protiv jer je navodno nesavjesno liječio pacijenticu – odnosno da joj je zabunom odstranio pogrešan jajnik. Ćorušić je rekao da je bio izgledni kandidat te da je imao podršku tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Potvrdio je da je Most stavio veto na njegov izbor, ali je dodao da je Most poslije čak i popustio, ali da je Tihomir Orešković, koji je bio predsjednik vlade HDZ-a i Mosta, bio izričito protiv toga da Ćorušić bude ministar zdravstva.

‘I OK, ja sam se s time složio’, dodao je.

Ćorušić je rekao i da ga nije eliminirao Most, već parapolitičke strukture – Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički zbor.

‘Zato što me nisu prihvaćali, nisu me voljeli, i smatrali su, pogotovo udruga HUBOL, da netko tko bude ministar mora biti netko od običnih doktora, koji nije profesor, koji nije tako malo eksponiran… To je razlog, nije Most, čak mi je i Božo Petrov kao moj student sam to rekao’, rekao je Ćorušić.

Što se tiče slučaja, rekao je da je za njega prvi put čuo 2017. godine, kada je već godinu i pol dana bio ravnatelj KBC-a Zagreb. Naveo je da mu je tadašnja pomoćnica za pravne poslove donijela zahtjev za odštetu te pacijentice od njezinog odvjetničkog društva. Pogledao je papir i nalaze te rekao da to ne bi platio, već da će ići na sud.

‘Bio sam siguran da nisam učinio liječničku pogrešku, da nisam krivo liječio ženu’, rekao je Ćorušić.

Međutim, rekao je, na sugestiju šefice pravne službe došlo je do nagodbe i isplaćena je odšteta od 83.000 kune, koju je, naglasio je, isplatilo Croatia osiguranje, a ne KBC Zagreb.

Ćorušić je rekao da je dotičnu pacijenticu prvi put operirao 2008. godine zbog iste bolesti. Prije toga je bila neplodna, a nakon njegove operacije je rodila, dodao je. I onda se na istom jajniku javio recidiv. Naveo je da je odstranio desni jajnik i da mu se lijevi činio urednim.

‘I na histološkom nalazu nađene su te paratubalne ciste i uredno tkivo jajnika, to je točno. Zbog toga i je plaćena ta odšteta’, rekao je Ćorušić.

‘Nisam ja bitno oštetio ženu, dapače – prvom operacijom omogućio sam joj da rodi’, dodao je.

‘Medicinski potpomognuta oplodnja’

Na pitanje protivi li se zakonu o medicinskoj potpomognutoj oplodnji Ćorušić je rekao kako je za sve ono što suvremena medicina može učiniti da se bračnom paru, muškarcu i ženi, omogući sve da dođu do potomstva ako to oni žele.

‘Tu nema zadrške. Ja sam samo bio protivnik teze koja se pojavila prije 10 do 12 godina do kada se nisu promijenili postupci indukcije ovulacije. Bilo je slučajeva kada su se induciralo 15-20 ovulacija, sve su one kasnije oplođivane. Bračni par kad je dobio potomstvo nisu više bili zainteresirani za ostale svoje zametke koja je država čuvala i tu su onda bile moguće zlouporabe. Bio sam za kontrolirane postupke, za manji broj oplođenih jajnih stanica i da se svi zametci iskoriste. To je bio razlog. Potom je struka preporučila blaže protokole. Nemam ništa protiv postupaka izvantjelesne oplodnje, a imam protiv zlouporabe takvih postupaka i da se točno zna gdje se koji embrij čuva i da se ne baca’, rekao je Ćorušić.

O Srebrnjaku: Za to je najviše kriv gradonačelnik Tomašević

O bolnici na Srebrnjaku Ćorušić je rekao kako mu je žao da se oko nje događa to što se događa.

‘Za to je najviše kriv gradonačelnik Tomašević i nova uprava u gradu. Dijelom snosi krivicu i bivša vlast u gradu, a ja kao ravnatelj KBC-a Zagreb bio sam za to da mi to preuzmemo, no ispostavilo se da bi time preuzeli i obveze koje su stvorile ova i bivša gradska vlast. To onda nismo htjeli. Onda je grad Zagreb odustao od takvog modela, sam ne može dovršiti. Grad će nažalost izgubiti taj projekt, izgubit ćemo 66 milijuna eura zbog lijenosti gradskih struktura i neučinkovitosti bilo ove, bilo prethodne garniture’, objasnio je Ćorušić.

Što se tiče broja bolnica rekao je kako Hrvatska ima 62 i kako smatra da je to preveliki broj na 3,9 milijuna stanovnika. Žao mu je što nije zaživio projekt nacionalne bolnice u Blatu te misli da bi projekt oživjeti i organizirati, pa makar sagraditi negdje pored. Istaknuo je kako Novom Zagrebu treba bolnica jer s druge strane Save nema nijedna.

O nedostatku medicinskih sestara rekao je kako on osobno misli da u Hrvatskoj ima dovoljan broj liječnika i medicinskih sestara no da su loše distribuirani.

‘Hrvatska ima aktivnih 14.500 liječnika, rekao je te dodao da nitko kao ova i prošla Vlada Andreja Plenkovića nije podignula plaće zaposlenicima u zdravstvu. Plaća je u posljednjih 6 godina u zdravstvu porasla 43%’, istaknuo je Ćorušić.

Smatra da dosadašnja izdvajanja za zdravstvo nisu dostatna jer medicina poskupljuje. Dodao je da se mora paziti na rashodovnu stranu koja je ključ buduće reforme za koju se nada da će se netko upustiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.