Izaslanstvo HDZ-a predvođeno potpredsjednikom Božom Galićem, predsjednikom Kluba utemeljitelja „Dr. Franjo Tuđman“ (i Odbora za Hrvate u BiH) Milanom Kovačem te tajnikom Odbora za branitelje Josipom Vidovićem položilo je u Crnim Lokvama kod Širokog Brijega, vijenac pred blagoslovljenim i otkrivenim spomen-obilježjem mještanima koji su poginuli ili nestali u dvama svjetskim ratovima te u Domovinskom ratu.

Od ukupno 103 stradala Crnolokvana, 9 je poginulo u Prvome svjetskom ratu, 86 u Drugome i poraću, a 8 u Domovinskom. Za 57 mještana ne zna se gdje im je grob te se vode kao nestali.

HDZ Crne lokve 1 HDZ Crne lokve 2 HDZ Crne lokve

Spomenik, rad akademskog slikara Anđelka Mikulića, podigli su mještani i iseljeni Crnolokvani uz svesrdnu pomoć mnogih donatora – Vlade RH, Općine Široki Brijeg, Zapadno-hercegovačke županije, vjerskih institucija, udruga, tvrtki, pojedinaca… a otkrili su ga članovi obitelji stradalih zajedno s predsjednikom Vlade Zapadno-hercegovačke županije Zdenkom Ćosićem, gradonačelnikom Širokog Brijega Mirom Kraljevićem te Božom Galićem, inače vukovarsko-srijemskim županom koji je i sam rođen u Crnim Lokvama. Svetu misu služio je fra Miljenko Stojić.

 

Izvor: narod.hr/hdz
Photo: hdz.hr