Culej, Thompson, Hodak i drugi podigli tužbu protiv urednika i novinara Biltena SNV-a

Foto: Narod.hr

Tužbu protiv urednika i novinara Biltena 14 Srpskog narodnog vijeća zbog kaznenih djela uvrede i klevete podiglo je čak 10 osoba, a razloge je ispred Hrvatskog sabora predstavio odvjetnik Mate Knezović te neki od tužitelja.

Foto: Narod.hr

Javnosti se obratio odvjetnik Mate Knezović zbog “obrane časti i ugleda pred klevetničkim tvrdnjama iznijetim u biltenu Srpskog narodnog vijeća broj 14., za 2017. godinu”, kako je kazao, u ime svojih stranki odvjetnika Zvonimira Hodaka, političkog analitičara Zdravka Tomca, urednika tjednika Hrvatsko slovo Ivice Marijačića, pjevača Marka Perkovića Thompsona, saborskog zastupnika Steve Culeja, zapovjednika IX. Bojne HOS-a Marka Skeje, političara Ante Đapića, stradalnika i zatočenika srpskih koncentracijskih logora Predraga Mišića, novinara Marka Juriča i novinara Marka Ljubića.

Kako je rekao odvjetnik Mate Knezović, privatne tužbe podižu se zbog kaznenog djela iz čl. 147 st. 2 i 149. st. 2. Kaznenog zakona, dakle uvrede i klevete.

“Riječ je o vrlo teškim i ozbiljnim klevetama gdje se podmeće govor mržnje, pozivanje na nasilje i tome slično. Bilten je podijeljen u dva dijela, prvi dio koji se odnosi na sve u tom biltenu, tamo je izuzetno puno ljudi, i on brani agresorske težnje u Hrvatskoj i svaka kritika koja je upućena od strane ovih ljudi smatra se napadom na srpsku zajednicu, nasiljem, prijetnjom nasiljem, govorom mržnje i tome slično. Riječ je o časnim ljudima koji su poznati hrvatskoj javnosti, koji iza sebe imaju vrlo kvalitetne radove, od znanstvenih do umjetničkih, do političara koji su stvarali hrvatsku državu. Smatraju da hrvatski intelektualci i hrvatski narod više ne smiju šutjeti pred klevetama protiv njih osobno i protiv hrvatskog naroda i hrvatske države”, zaključio je Knezović.

Privatne tužbe podignute su protiv Saše Miloševića, urednika navedenog biltena, te Tamare Opačić, autorice navedenog biltena, istaknuo je Knezović.

Javnosti se obratio i saborski zastupnik Stevo Culej, kao jedan od tužitelja u ovom slučaju.

“Našao sam se u biltenu srpskih Novosti s ratnim dozapovjednikom Specijalne policije Mladenom Leovcem, a moj slučaj posebno je izdvojen kao da sam mrzitelj srpstva. Navedene su činjenice gdje ja osporavam zastupniku Miloradu Pupovcu izjavu da kokarda nije sankcionirana i da ne može biti i činjenica da sam zastupnici Jeckov predbacio da se po Ustavu u Hrvatskom saboru treba govoriti hrvatskim jezikom”, rekao je Culej i postavio pitanje je li to način zbog čega se radi taj bilten, “osim da se ne blate svi koji progovaraju o onome što ne priliči govoriti o Domovinskom ratu i da se vrijeđaju dužnosnici na najmorbidniji način, od predsjednice do zadnjeg branitelja”.

Culej je upozorio i na financiranje biltena SNV-a sredstvima iz hrvatskog proračuna.

“Plaćamo ih zato da bi se našli u njihovom biltenu, tko zna zašto i zbog čega”, istaknuo je Culej.

Na novinarski upit je li riječ o nakaradnoj situaciji s obzirom da je Pupovac dio iste većine kao i on, imao je odgovor.

“O toj nakaradnoj situaciji svjedočite isto kao i ja i svi u Hrvatskom saboru svakog dana. Raščlamba cijelog slučaja uskoro će svima vama biti dostupna”, odgovorio je saborski zastupnik.

Na novinarsko pitanje ostaje li u HDZ-u i je li o ovom slučaju razgovarao s premijerom Plenkoivćem, Culej je bio vrlo jasan.

“Ja sam izvorni HDZ-ovac i moj pokojni brat je bio u HDZ-u. Zar ću napustiti svoju kuću?”, upitao je te dodao:

“Nije meni Plenković tata pa da se žalim na kolegu Pupovca”.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr