Demograf Šterc o novom studiju demografije na Hrvatskim studijima: ‘Jedni napišu da će to biti ustaški studij, a drugi ga uspoređuju s Kumrovcem’

Foto: Ured predsjednice RH

Od nove akademske godine na Hrvatskim studijima kreće integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni dvopredmetni studij demografije i hrvatskog iseljeništva. Prije nego što je krenuo podignuo je dosta prašine u javnosti. Stjepan Šterc, predstojnik Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, za tportal je objasnio razloge uvođenja novog studija i odgovorio i na brojne kritike.

> Ministarstvo prihvatilo studijski program Demografija i hrvatsko iseljeništvo na Hrvatskim studijima

> Stjepan Šterc o Bleiburgu i križnim putevima: ‘Popis stanovništva 1948. pokazuje gubitke od 639.000 osoba’

> Stjepan Šterc upozorava: ‘Hrvatska je postala jedna od tri zemlje koja ima više stanovnika izvan zemlje nego u zemlji’

> Dr. sc. Ante Čuvalo HNS-ovoj ministrici Divjak: MZO odugovlači s upisom studijskog programa o demografiji i iseljeništvu

Šterc kaže da se – s obzirom na to da je postalo jasno da demografska, migracijska i politika radne snage postaju ključni problemi suvremene Europe, pa tako i Hrvatske, zemlje koja je ušla u klasični demografski slom pa ima depopulaciju, prirodni pad i iseljavanje – željelo podići tu prevažnu tematiku na akademsku razinu.

Dosad se nije, naglašava, planiralo stanovništvo ni radna snaga, što zadaje velike probleme gospodarstvu i cijelom društvu. Istaknuo je i da smo jedina zemlja u okruženju koja nije imala takav studij te koja nema institut za demografiju, a Srbija ih ima čak dva. Također smatra da ni politička reakcija prema toj problematici nije još uvijek rezolutna, kakva bi trebala biti. Cijela ta demografska paradigma se, ističe, diže na višu razinu i u cijeloj Europi.

‘Ako je to tako, onda je logično da obrazujemo ljude koji će znati projicirati demografske potrebe, znati nuditi rješenja, postaviti modele…’, objašnjava Šterc za tportal.

‘Planiraju, a o populaciji ništa ne znaju’

‘Demografski je problem cijelo vrijeme guran pod tepih i uglavnom su postojale pojedinačne analize nas koji se bavimo time. Demografija mora biti koncept i mora se nalaziti u temelju razvoja’, rezolutan je Šterc, dodajući da je stanovništvo temelj svake gospodarske koncepcije, što se sada vidi po nedostatku radne snage koji se pojavio.

‘Hrvatska ima više stanovnika izvan domovine, nego u zemlji, zbog čega je u kolegiju posebno istaknuta ta komponenta’, ističe.

‘Demograf bajker ne odgovara stereotipima’

Međutim, kritičari se pitaju gdje će raditi svi ti novi demografi? Šterc kaže da takve priče dolaze iz sustava i s fakulteta koji misle da to ugrožava njihove pozicije.

Neki su otišli i korak dalje pa su novi studij koji uvodi Šterc usporedili s famoznom političkom školom u Kumrovcu za vrijeme komunizma, a koja je zamišljena kao mjesto u kojem bi se obrazovali novi rukovodeći partijski kadrovi.

‘To su apsurdi – jedni napišu da će to biti ustaški studij, a drugi ga uspoređuju s Kumrovcem. Pa gledajte koja su to vremena! Da mene usporede s kumrovečkim modelom, moram priznati da me to nasmijalo’, kazao je Šterc, dodavši da kad ga kritičari napadaju, onda to ide na drugačiji način jer ne odgovara stereotipnom modelu neobrazovane sirovine i jer je po svom habitusu sušta suprotnost takvim percepcijama pa ga nazivaju demograf bajker, što mu, kaže, konvenira.

Naglasio je da je uvijek otvoren za raspravu argumentima pa neka treći onda procijene tko je u pravu.

Razgovor u cijelosti pročitajte na tportalu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal