Dobre vijesti: Povećavaju se porodiljne naknade od 1. travnja 2020.?

Foto: Thinkstock

Do 3. prosinca u javnoj će raspravi biti izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se predviđa povećanje naknade tijekom roditeljskog dopusta koji traje drugih šest mjeseci, objavilo je Ministarstvo za demografiju, obitelj i mlade.

Iznos rodiljnih naknada za zaposlene i samozaposlene roditelje trenutno je limitiran na 3991 kunu, odnosno 120 posto proračunske osnovice mjesečno, dok bi prema novom prijedlogu od 1. travnja 2020. trebao iznositi 5654 kune, odnosno 170 % proračunske osnovice.

Naknada za prvi dio, tzv. rodiljni dopust nije limitirana, odnosno isplaćuje se iznos plaće koju su majka ili otac prije primali, a naknada za roditeljski dopust koji traje od 6. mjeseca djetetovog života, i dalje je limitiran. Dakle, prvih 6 mjeseci roditelj dobiva punu plaću, a drugih šest mjeseci, od 1. travnja 2020. dobiva 5654 kune.

>Prijava poreza: Ne dijelite djecu već postotke!

Ako roditeljski dopust uzimaju oba roditelja, on može trajati dva mjeseca dulje, dakle osam mjeseci ukupno.

Korisnik prava može ga prenijeti na drugog roditelja

Ujedno se predlaže da je prije ostvarenja prava na potporu potrebno imati najmanje devet, a ne više 12 mjeseci radnog staža.

Također, omogućava se da korisnik prava na roditeljsku poštedu od rada može prekinuti korištenje tog prava radi zaposlenja ili samozaposlenja te prenijeti to pravo drugom roditelju – da iskoristi preostali dio neiskorištenog prava na roditeljsku poštedu od rada.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, procjenjuje se da će izmijenjeni zakon od 1. travnja iduće godine državu stajati 160,6 milijuna kuna više nego dosad, a u 2021. i 2022. godini 214 milijuna kuna više.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr