Documenta napala Vladu: ‘Šutke se očekuje preimenovanje još jednog trga maršala Tita – odbacuje se i totalitarizam i antifašizam’

Foto: fah

U povodu Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću otvorenim je pismom u srijedu pozvala Vladu i Hrvatski sabor na osudu svakovrsnog “povijesnog revizionizma”, kao i da u novom proračunu predvide ulaganje u sveobuhvatna istraživanja, obrazovanje za suočavanje s prošlošću i priznavanje patnje svih stradalih.

Documenta od njih traži ulaganje u razvoj kulture pamćenja, istaknuvši kako “istraživanje, povijesna interpretacija i obrazovanje trebaju utvrditi što točnije podatke o stradanju svih žrtava zlostavljanja i svih ubijenih, kako bi društvo bilo svjesno da su zločini počinjeni u ratu i poraću također dio našeg povijesnog nasljeđa. Ono loše i nečovječno u tom nasljeđu treba jasno sagledati, kako bi se uvažilo patnje žrtava i spriječilo svako novo sustavno kršenje ljudskih prava. Tek tako se suočavanje s prošlošću može osloboditi onoga što i danas prevladava, a to je sukob ideologija, u kojem se vidi samo svoje žrtve.
Tako se može prevladati i crno-bijeli odnos spram povijesti, u kojem se odbacuje i pozitivno nasljeđe narodnooslobodilačke borbe i socijalističke modernizacije, koje je ugrađeno u temelje današnje političke zajednice”, navodi se u priopćenju Documente.

Documenta podnosi kaznenu prijavu za ratni zločin u Oluji – provokacije uoči Dana pobjede?

Neprihvatljivim drže da “na 76. godišnjicu dolaska prvih transporta logoraša u ustaški logor Jasenovac pozdrav “Za dom spremni” još uvijek stoji u neposrednoj blizini mjesta stradanja. Već drugu godinu zaredom sljednici židovskih žrtava holokausta, žrtava genocida nad Srbima i antifašisti ne dolaze na službene komemoracije u Spomen područje.
Istodobno, dok se glasno upozorava na zločine komunizma, o tim se zločinima ne vode istraživanja, ne objavljuje se provjerene i realne podatke, a jedno od simboličnih mjesta – kaznionice na Golom otoku i Grguru – prepušta se propadanju”, smatra Documenta.

“Vlada i Hrvatski sabor ignoriraju upozorenja iz domaće i međunarodne javnosti i šutke očekuju preimenovanje još jednog trga maršala Tita, uz javnu retoriku koja ne odbacuje samo totalitarizam, nego i antifašizam i zalaganje za ravnopravnost i socijalnu pravdu”, navode u otvorenom pismu.

Documenta obmanjuje, a Hrvatima je dosta ucjena iz “civilnih udruga” – evo odgovora DORH-a!

“Državne institucije puštaju da izvorišne osnove Ustava Replike Hrvatske poput antifašizma i ZAVNOH-a brane sami građani, uz eventualnu tihu prisutnost policije i glasna ometanja “crnokošuljaša”, kao na nedavnom obilježavanju ustanka u Srbu i komemoraciji za pobijene Srbe u Glini 1941.”, navodi Documenta.

“Dok nositelji konzervativne revolucije i retradicionalizacije, inspirirani klerikalnim nacionalizmom nastoje smanjiti društvenu podršku idejama napretka, prosvjetiteljstva, slobode, ravnopravnosti, jednakosti i solidarnosti, Vlada propušta djelovati. Dapače, linijom manjeg otpora i stalnim veličanjem rata i propuštanjem primjerenog pamćenja svih stradalih, doprinose stvaranju atmosfere izvanrednog stanja, u kojoj se premijer i predsjednica obraćaju javnosti iz Knina bez neposrednog kontakta s vlastitim glasačima, bojeći se neugodnih povika”, kažu u Documenti.

Documenta – kako se financiraju udruge koje podižu tužbe uoči Oluje?

Documenta bi ustrojila komisiju za istraživanje zločina: Kakvo bi to suočavanje s prošlošću bilo?

Smatraju kako se “na taj način smanjuje prostor za slobodu svake osobe i pluralnost stavova, a stvaraju se osnove za kontrolu stavova, mišljenja, percepcija i doživljaja javnosti, tipično za nedemokratske poretke. Stoga je pitanje hoće li i ova Vlada pridonijeti produbljavanju društvenih podjela kroz selektivno pamćenje “svojih” i zaborav “drugih” ili će smoći snage za nužan civilizacijski iskorak koji će nas približiti izgradnji povjerenja s pripadnicima danas napadanih manjina.”

 

“Vi ćete odlučiti hoće li mandat nove Vlade obilježiti više novih muzeja, poput memorijalnog centra “Lipa pamti”, ili brisanja imena trgova i ulica s imenom zapovjednika partizana”, stoji u otvorenom pismu Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Hrvatskom saboru i Vladi.

Poznato je da su parapolitičke udruge bliske SDP-u, poput GONG-a, Documente, CMS-a, CESI-ja okupljene u Platformi 112, bez ikakvih kriterija do sada godinama dobivale golema sredstva iz raznih financijskih izvora.

Zanimljivo da je jedan od donatora Documente i Otvoreno društvo Georga Sorosa.

Velika afera pogodila je Ministarstvo vanjskih poslova u vrijeme mandata Vesne Pusić. Tada se nije štedjelo te je za djelovanje organizacija civilnoga društva, naravno ideološki bliskih HNS-u i vlasti, te se dodijelilo samo iz tog minstarstva 1.884.084,16 kuna. Među organizacijama čiji su se projekti financirali, uz Centar za mirovne studije, Gong, i BABE, našla se i Documenta – centar za suočavanje s prošlošću. Za samo jedan projekt pod nazivom “Izgradnja kapaciteta ukrajinskih OCD-a za istraživačko dokumentacijski rad na teškim kršenjima ljudskih prava” Documenti je tada od strane ministarstva tada dodijeljeno 248.992,80 kuna.

Zanimljivo je da je, ne slučajno, tadašnji predsjednik Upravnog odbora Documente bio je rođeni brat ministrice Zoran Pusić. Očito je da je Ministarstvo vanjskih poslova postalo ministarstvo obitelji Pusić, pa je tako sestra bratu u Documenti dala novac.

Documentu financiraju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ured za ljudska prava Vlade RH, Ured za udruge Vlade RH, delegacija EU u Hrvatskoj, Europska komisija, Institut Otvoreno društvo Georga Sorosa, Ministarstvo kulture RH, MZOS, Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske, Norveške, Švicarske, zatim veleposlanstava Finske, Kanade, Kraljevine Norveške, SAD u RH, Zaklade “Charles Stewart Mott”, “Friedrich Ebert”, “Heinrich Boell” i “Robert Bosch”, ali i tvrtke poput Microsofta / TechSoup Europe, nakladnik Profil International d.o.o.

Sve to piše na službenoj stranici Documente.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž