Dolaskom zime u Hrvatsku stiže i više migranata: “Vidi ih se i noću i danju”

Foto: Snimka zaslona

Migranta koji je zapeo na slapu na rijeci Mrežnici od sigurnog su utapanja spasili policajci i Gorska služba spašavanja. Razlog sve češće pojave i uhićenja migranata dublje u teritoriju Hrvatske jest dolazak zime i nemogući uvjeti u kampovima u Bosni i Hercegovini.

S približavanjem zime sve više ilegalaca želi pobjeći iz kampova u BiH. Jedan od putova koji ih vodi prema Njemačkoj, Danskoj i Švedskoj jest i onaj kroz Gorski kotar. Zbog toga su pojačane policijske ophodnje od granice s BiH do one sa Slovenijom. Pokriveni su planinarski i šumski putovi.

“Vršimo ophodnje zaštite državne granice autima, pješačkim ophodnjama i svim raspoloživim tehničkim sredstvima i opremom”, rekao je Jan Borković, pomoćnik načelnika Postaje granične policije Rupa.

Zbog učestalih krađa i čestih noćnih posjeta, mještanima unutrašnjeg dijela Primorsko-goranske županije drago je vidjeti policijske ophodnje.

“Policija je tu svakodnevica, a pogotovo sada kada je takva situacija i vidi ih se noćima i danju. Pružaju određenu sigurnost”, rekao je Ivan Mihanjek iz Muna.

Stanovnici mjesta uz slovensku granicu već dvadeset godina muku muče s ilegalcima.

“Prije, kada su migrirali ilegalno Rumunji, Bugari, Albanci i drugi, tu su bili djeca i žene i dolazilo se autobusima, a sada ja ženu nisam vidio među njima”, rekao je Mihanjek.

Prema podacima sigurnosnih službi susjedne BiH, prošle je godine u tu državu ušlo 60 tisuća migranata, a izišlo ih je 45 tisuća. Mnogi od njih više su puta pokušavali ući u Hrvatsku, ali ih je većina vraćena, piše dnevnik.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Dnevnik.hr