Dolenec nakon odluke suda da roditelj odgojitelj ide dalje: Mjera je štetna, možda idemo u rebalans proračuna

dolenec
Foto: Fah

Visoki upravni sud u Zagrebu privremeno je obustavio izvršenje odluke o izmjenama mjere roditelj odgojitelj. To znači da će se isplata naknada od 1. svibnja nastaviti normalno, odnosno da neće biti smanjenja na iznos od 1000 kuna mjesečno. Zagrebačka dogradonačelnica Danijela Dolenec obratila se javnosti u povodu odluke Visokoga upravnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sada slijedi neizvjesnost i žao nam je što sud nije donio konačnu odluku. Slijedi neizvjesnost za grad Zagreb, ali i korisnike. Voljela bih da ishod nakon današnje odluke bude skora odluka o zakonitosti. U interesu svih je da ona bude što prije”,  kazala je Dolenec te dodala kako su sredstva za mjeru roditelj odgojitelj planirana za isplatu u svibnju, no ako nakon toga sud ne donese konačnu odluku, postoji mogućnost i za rebalans proračuna, javlja Večernji list.

>Peternel: Gradska vlast nije kadra znanjem i intelektualnom kapacitiranošću voditi grad poput Zagreba!

> Visoki upravni sud obustavio izvršenje Tomaševićeve odluke o roditeljima odgojiteljima!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jer tu se radi o 40 milijuna kuna mjesečno. Za taj novac možemo napraviti novi vrtić”, rekla je zamjenica gradonačelnika te napomenula da je na mjeru roditelj odgojitelj potrošeno 1,8 milijardu kuna, a da je ona imala niz štetnih posljedica – onemogućuje zapošljavanje žena i upis djece u vrtiće.

Dolenec je kazala da je Grad Zagreb poslao upitnike 5800 korisnika mjere da bi doznali njihove socijalne profile, no stigao je odgovor tek tri posto korisnika mjere.

Predstavnica roditelja odgojitelja pitala je Dolenec je li današnja odluka suda dovoljna da se ispričaju majkama koje su pretrpjele nasilje na internetu potaknuto odlukama gradskih vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tomislav Tomašević i ja nikad, ni jednom riječju nismo govorili negativno o korisnicima ove mjere. Na nama je da obrazložimo zašto mjera nije bila učinkovita. Ne smatramo ni da je zdrava”,  odgovorila je Dolenec.

Markić: Visoki upravni sud pokazao je ozbiljnost

“Visoki upravni sud pokazao je ozbiljnost u pristupu ovoj temi koju Grad Zagreb, nažalost, nije pokazao”, istaknula je dr. Željka Markić, izvršna direktorica U ime obitelji, na konferenciji za novinare ispred Poglavarstva Grada Zagreba u vezi s današnjom važnom odlukom Suda o odgodi stupanja na snagu Odluke o izmjenama Odluke za roditelje odgojitelje.

Udruga U ime obitelji (UiO) zatražila je preko odvjetnika Karla Novosela zaštitu zakonskih prava roditelja odgojitelja od Visokog upravnog suda. To su učinile i Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) s odvjetnikom Krešimirom PlaninićemGI ‘U djeci je budućnost’ i Ivica Lovrić s odvjetnicom Ksenijom Vržinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sud je istaknuo da je Grad Zagreb pozvao roditelje da uđu u ovu mjeru, od kojih je 50 posto u ovih pet godina dobilo još barem jedno dijete, i da te obitelji imaju pravo na sagledavanje zakonskih obveza i poštivanje zakona”, dodala je dr. Markić.

Od Suda su zatražili uvođenje privremene mjere – čime bi se zaustavila sva postupanja povezana s nezakonitom odlukom gradonačelnika Tomaševića.

Zahtjev Ministarstvu pravosuđa i uprave da provede nadzor u Gradu

Isto tako, krajem prošle godine U ime obitelji zatražila je od Ministarstva pravosuđa i uprave da po hitnom postupku provede državni nadzor zakonitosti odluke zagrebačkog gradonačelnika kojom povratno ukida mjeru roditelj odgojitelj. Nažalost, Ministarstvo, baš kao i Ured za demografiju na koje je ono prebacilo lopticu – nisu ništa napravili o tom pitanju koje se tiče više od 30 000 ljudi u gradu Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspješna demografska mjera

Stručno mišljenje prof. dr. sc. Nenada Pokosa pokazalo je da je u samo pet godina uspješne demografske mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu došlo do povećanja od 38,2 % u broju trećerođene djece te povećanju od čak 65,4 % u broju četvrtog i više rođene djece. To znači da je zahvaljujući mjeri roditelj odgojitelj u Zagrebu u pet godina rođeno oko 500 djece više  nego u prijašnjem usporednom razdoblju. Za sliku o važnosti te mjere za Zagreb: to je 20 razreda po 25 djece.

Ignoriranje trudnica koje su planirale koristiti se mjerom s trećim djetetom

Isto tako Tomašević ukidanjem mjere roditelj odgojitelj za buduće korisnike nije osigurao nikakvu pomoć ili uzeo u obzir činjenicu da se određeni broj Zagrepčanki odlučio na treće ili daljnje dijete – računajući na mjeru roditelj odgojitelj. Te trudnice i njihova djeca stavljeni su u nepovoljan položaj iako su imali legitimna očekivanja da se mjerom koriste – koja ne mogu ovisiti o tome tko dobiva ili gubi izbore u Zagrebu.

Tomašević smanjio iznos za novorođeno treće i iduće dijete za 21,6 puta

Tomašević je također izvršio još jedan udar na socijalno najosjetljiviju skupinu u gradu Zagrebu – obitelji s malom djecom. Naime, odmah nakon dolaska na vlast za nove korisnike smanjio je iznos koji grad uplaćuje za treće i svako iduće dijete za 21,6 puta. Smanjio je i iznos za drugo dijete za 1.100 kuna uvodeći samo 2.500 tisuće kuna za svako novorođeno dijete u Zagrebu. Do Tomaševićeva dolaska na vlast svaka je obitelj za prvo dijete dobivala 1.800 kuna koje se isplaćivalo u dva obroka tijekom jedne godine, za drugo dijete 3.600 kuna isplaćeno u 4 jednaka obroka tijekom 2 godine, a za 3. i svako iduće dijete dobivalo se 54.000 kuna koje se isplaćivalo tijekom 6 godina u godišnjem obroku od 9.000 kuna

Argumenti i podatci koji pobijaju tvrdnje Tomislava Tomaševića i Danijele Dolenec

> Marijan Kozić: ‘Tomašević je obećavao “rezanje” korupcije, a sad “reže” sve mjere koje podupiru djecu i mlade!’

U razgovoru sa Željkom Markić, IT stručnjak čija supruga koristi mjeru, Marijan Kozić, iznio je niz argumenata i podataka koji pobijaju tvrdnje Tomislava Tomaševića i Danijele Dolenec kako mjera roditelj odgojitelj nije demografski uspješna ili kako će za nekoliko mjeseci biti u vrtićima mjesta za dodatnih 5000 ili 6000 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.