Dolenec o ukidanju mjere roditelj-odgojitelj: ‘Obustava bi vrijedila od 6. rujna’

Zagreb, 13.08.2021. - Konferencija za medije zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Na fotografiji Danijela Dolenec. foto HINA/ Daniel KASAP/dk

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sa suradnicima u predvorju Gradske uprave održao je  konferenciju za medije, prenosi HRT 

Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika  podsjetila je i istaknula da su 16. srpnja uputili dvije odluke na javno savjetovanje koje je završilo u nedjelju u ponoć. Između ostalog govorila je i o ukidanju mjera roditelj – odgojitelj.

– Ishod tog javnog savjetovanja bit će u obliku zaključka javno dostupno. No dozvolite da ih na ovoj konferenciji kratko sažmem jer želim podcrtati koliko su nam javna savjetovanja važna, rekla je Dolenc.

Prvo javno savjetovanje se odnosilo na odluku o davanju u zakup i korištenje javnih površina. Kaže da su u javnom savjetovanju komunicirali s više zainteresiranih strana te najavila uvođenje javnih natječaja za manifestacije u gradu, prije svega za održavanje Adventa i Uskrsa.

Drugo javno savjetovanje se odnosilo na ukidanje mjere roditelj-odgojitelj, koja se ukida za tri tjedna.

Dolenec je poručila kako je važno da se zaustave prijave novih korisnika za korištenje mjere roditelj-odgojitelj dok se mjera sveobuhvatno ne analizira. “Mi ćemo Skupštini predložiti da taj rok bude doista 6. rujna”, rekla je Dolenec.

Podsjetimo, najavu obustave zaprimanja novih zahtjeva komentirala je i dr. Željka Markić.

“Tomašević je hrabro ušao u obračun s korupcijom tako da najavljuje ukidanje one mjere – koja baš s korupcijom nema nikakve veze”, napisala je na svom Facebook profilu u srpnju dr. Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji kao komentar na najavu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o ukidanju mjere roditelj odgojitelj.

Podsjetimo, svi roditelji odgojitelji koji su već korisnici financijske pomoći (bruto iznos od oko 6800 kuna) koju dodjeljuje Grad Zagreb, nastavit će s ovom mjerom. Nova zagrebačka vlast razmatra načine kako zaustaviti prijavljivanje novih roditelja odgojitelja, a plan je provjeriti zakonske mogućnosti kako bi ta mjera naposljetku zamrla.

Predsjednica udruge roditelja odgojitelja: ‘Mjera ima dobrih i loših strana’

Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, kazala je kako je to očekivana odluka novog gradonačelnika jer ju je gradonačelnik Tomašević najavljivao u kampanji.

“Pozdravljamo odluku da se napravi dubinska analiza- Naravno da sama mjera ima dobrih, a i loših strana te bi upravo njih trebalo evaluirati kako bi se znalo kako dalje”, smatra Berbić Lacko i dodaje da bi mjeru trebalo doraditi, ali ne na “štetu postojećih korisnika”.

Nakon što je udruga U ime obitelji pokrenula stranicu www.e-roditelj.hr – prvu internetsku stranicu u Hrvatskoj na kojoj roditelji mogu pronaći informaciju o tome na koje financijske potpore imaju pravo temeljem rođenja djeteta, zaključili su da je mjera roditelj odgojitelj najbolja za poboljšanje kvalitete obiteljskog života, o čemu svjedoče i sami  roditelji – korisnici ove mjere.

Status roditelja odgojitelja u primjeni je od rujna 2016. godine i od tada broj korisnika ove mjere svake godine raste o čemu svjedoče brojke.  U prosincu 2017. godine isplaćeno je 3217 korisnika mjere, u prosincu 2018. isplaćeno je 3939 korisnika dok je u prosincu 2019. godine isplaćeno 4727 korisnika.

Riječ je o mjeri kojom Grad Zagreb nudi naknadu nezaposlenim roditeljima troje ili više djece od kojih najmlađe još nije krenulo u školu. Oni koji su odlučili koristiti mjeru imaju pravo na mjesečnu novčanu pomoć u iznosu od 65 posto prosječne bruto plaće u Zagrebu za prvih osam mjeseci prethodne godine. Riječ je o mjeri kojoj je cilj povećati broj trećerođene djece.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr