Đonlić odgovara Jovanoviću: sljedeće je porez na učenike

„Od ovakvog sustava obrazovanja sljedeće što možemo očekivati jest da ministri Linić i Jovanović uvedu i porez na učenike“ rekao je Tomislav Đonlić, predsjednik HDZ-ova Odbora za odgoj i obrazovanje.

Reakcija je to na odluku o novim udžbenicima koju je jučer predstavio ministar znanosti, obrazovanja i športa Željko Jovanović, ali i na najavu da bi se pri sljedećem rebalansu mogla ponovo smanjiti primanja prosvjetnih radnika.

Đonlić je u službenom priopćenju rekao da je uvođenje novih udžbenika potpuno nerazuman i nepotreban potez, budući da se ukida mogućnost razmijene starih udžbenika, što predstavlja veliki udar na ionako tanak kućni budžet.

Osvrnuo se i na Jovanovićevu tvrdnju da su novi udžbenici usklađeni s jedinstvenim pravopisom Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, tvrdeći da su se i stari udžbenici mogli lako uskladiti s postojećim pravopisom bez novih troškova jer se ionako svake godine tiskaju dodatni udžbenici koji se mogu samo na postojećoj matrici lektorirati.

Prozvao je Vladu da nije ništa učinila po pitanju Okvira nacionalnog kurikuluma usvojenog 2011. godine te da je odluka o tiskanju novih udžbenika eksperimentalnih programa zdravstvenog i građanskog odgoja žalosna.

„Da su samo nastavili započeti posao – kako je to i bilo planirano te u Hrvatskom saboru dogovoreno – danas bismo već imali nove predmetne kurikulume“, pojasnio je Đonlić.

Zaključuje kako se ovim izmjenama pogoduje samo nakladnicima koji će razdijeliti višemilijunski iznos na teret građana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: hdz.hr