Dr. Andrija Hebrang apelira: ‘Vrijeme je da pomognemo braniteljima da savladaju razorne posljedice koje na organizmu ostavlja rat’

Foto: fah

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije rak će uskoro postati najčešći uzrok smrtnosti u Europi, a najveći ubojica je karcinom pluća, protiv kojeg se može uspješno boriti ako se rano otkrije.

Ove godine u primjenu kreće Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća, a na preventivne niskodozne CT preglede koji zrače bitno manje od klasičnog CT-a prema planu će se pozivati aktivni pušači u dobi od 50 do 75 godina. Nacionalni program će trajati od 2019. do 2023. godine. Iako su branitelji jedna od rizičnih skupina, neće svi doći tako brzo na red zbog smanjenog broja pregleda.

Pojašnjenje o ovoj situaciji potražili smo kod dr. Andrije Hebranga, ratnog ministra zdravstva.

Provode se preventivni pregledi za rak pluća za rizične skupine među kojima su i branitelji, ali neće svi doći tako brzo na red. Zašto je to tako?

Branitelji su podvrgnuti sistematskim pregledima koji su započeli 2017. godine i provode se u nekim bolnicama, iako je po našim zakonima mjesto preventivnih pregleda primarna zdravstvena zaštita. Zbog toga je broj pregleda smanjen i iznosi samo 23.277 pregleda do 6. rujna 2018. godine. Mi danas imamo još 445.819 živih branitelja, prosječne dobi 54 godine, što znači da svi branitelji neće doći na red za sistematski pregled ni sljedećih deset i više godina. Postoje kriteriji po kojima se na preglede pozivaju najrizičnije skupine branitelja, ali problem je jer oni koji neće biti uskoro pozvani također imaju veliki rizik od pojedinih bolesti, posebice karcinoma bronha kao posljedice kombinacije rizika pušenja i stresa.

Što pokazuju evidencije o smrtnosti branitelja?

Maligni tumori među baniteljima su prvi uzrok smrtnosti. Smrtnost populacije branitelja nadmašuje smrtnost u općoj populaciji. Dosad objavljene evidencije pokazuju da branitelji umiru prosječno s 50,9 godina starosti, dok opća populacija živi znatno dulje i umire prosječno sa 76 godina starosti. Gledajući evidencije jasno je da svake godine umire sve veći broj branitelja pa ih je tako godine 2011. umrlo 2354, 2015. godine 2 955 a 2017. godine čak 4 320 ili 12 na dan. Radi se o statistici dostupnoj na internetu, pa možda izneseni podaci odstupaju od službenih ali sigurno ne značajno. Vodeći među uzrocima smrti branitelja je karcinom bronha.

Kako se to može spriječiti?

Kao ratni ministar zdravstva apeliram ovim putem na odgovorne da odmah organiziraju preventivne preglede niskodoznim CT uređajem za sve branitelje. Potrebno je to učiniti u najkraćem mogućem roku i prioritetno, jer po sadašnjoj dinamici prventivnih pregleda mnogi branitelji ih neće dočekati. Priključujem se vapaju koji je objavila Šibensko-kninska podružnice Udruge Prvi hrvatski redarstvenik i njezin predsjednik gospodin Tomislava Čolak.

Što bi se još moglo učiniti osim toga?

Osim navedenog predlažem da se svi preventivni pregledi branitelja premjeste i posebno plaćaju tamo gdje im je i mjesto, u primarnoj zdravstvenoj zašititi. Time bi u godinu dana opći pregled s laboratorijskom obradom dobili svi, a prema uputnicama bi se plaćali specijalistički konzilijarni pregledi. Tijekom godine dana u suradnji liječnika primarne zaštite, Hrvatskog zavoda za javno zdravsvo te HZZO-a imali bismo cjelokupnu evidenciju zdravstvenog ali i socijalnog stanja svih hrvatskih branitelja. Da bi to imalo efekta potrebno je provesti snažnu javnozdravstvenu akciju s kojom se branitelji potiču na preventivne preglede.

Kolika bi bila cijena toga što predlažete? Neki će sigurno reći da za to nemamo novaca.

Preventivni pregledi na razini primarne zdravstvene zaštite i specijalističkih pregleda u specijalističko-konzilijarnoj službi i hitno stvaranje baze podataka ima cijenu koja se ne smije i ne može uspoređivati s ničim jer ta cijena znači zdravlje i život onima koji su u temelje hrvatske države ugradili svoje zdravlje.

Barem toliko zaslužuju ti hrabri ljudi koji su se suprotstavili neusporedivo bolje naoružanom agresoru, pobijedili ga, a u svoju su pobjedu ugradili i rizik narušavanja zdravlja, a sve kako bi nam omogućili slobodu koju danas imamo. Riskiranjem svojih života zadužili su nas.

Sad je vrijeme da im pomognemo da savladaju razorne posljedice koje na organizmu ostavlja rat i privikavanje na poslijeratno razdoblje. Svima koji misle da za to nemamo novaca podsjećam da naši branitelji nisu pitali za cijenu svojih života kada su kretali u obranu Domovine.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr