Sočna i kremasta: Čokoladna torta sa šumskim voćem

Foto: www.slatkisvijet.com

Sočna i ukusna torta od čokolade i šumskog voća! Idealna za osvježavajući desert nakon obiteljskog ručka.

Ovaj ukusni recept donosi portal Slatki svijet.

Sastojci

Biskvit
8 jaja
240 g šećera
50 ml vode
80 ml ulja
160 g glatkog brašna
40 g kakaa u prahu
1/2 praška za pecivo
prstohvat soli

Preljev
450 g šumskog voća
100 g šećera

Čokoladna krema
800 ml mlijeka
3 pudinga okusa čokolade
150 g šećera
150 g mliječne čokolade
200 g maslaca

Priprema

Za pripremu kreme puding skuhajte u mlijeku prema uputama na vrećici, uz dodatak šećera. U vrući puding dodajte razlomljenu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Kuhani puding premjestite u zdjelu za miksanje, prekrijte vrh prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Maslac sobne temperature pjenasto izmiksajte, a zatim ga postupno dodajte ohlađenom pudingu. Kremu dobro izmiksajte.

Za pripremu biskvita pripremite suhe sastojke – brašnu dodajte prašak za pecivo, kakao u prahu (kakao obavezno prosijte) i sol pa ostavite sa strane. Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlaku vodu. Pomalo dodajte suhe sastojke i sve lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26cm) kojeg ste obložili masnim papirom.

Biskvit pecite otprilike 40 minuta na 180°C, ovisno o jačini pećnice. Nakon pola sata biskvit slobodno prekrijte aluminijskom folijom kako nebi potamnio.

Dok se biskvit peče, pripremite preljev. Šumsko voće i šećer kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta, dok većina tekućine ne ispari. Poželjno je da malo ostane kako bibiskviti bili sočniji. Kuhani preljev ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Biskvit ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim prerežite po sredini tako da dobijete dva jednaka dijela. Preko oba biskvita ravnomjerno rasporedite preljev od šumskog voća i ostavite ih nekoliko minuta da upiju sok od preljeva.

Na tanjur za torte stavite jedan biskvit, a oko njega obruč od kalupa u kojem se biskvit pekao. Preko šumskog voća pažljivo premažite ½ čokoladne kreme pa stavite drugi biskvit tako da dio koji je preliven šumskim voćem bude okrenut prema gore. Preko vrha torte premažite ostatak čokoladne kreme.

Slatki savjet

Tortu spremite u hladnjak preko noći. Idući dan pažljivo skinite kalup i ukrasite tortu po želji. Sačuvajte malo čokoladne kreme i njome premažite rubove.

Izvor: narod.hr/slatkisvijet.com