Dr. Davorka Budimir: Loš izborni sustav glavni je krivac što Hrvatska ne može naprijed

Foto: snimka zaslona

Deutsche Welle, njemački javni medijski servis, objavio je tekst pod naslovom „Korupcija uništava Hrvatsku, ali borba protiv nje ne postoji“ u kojemu, kroz komentare trojice sugovonika- predsjednice udruge Transparency International Hrvatska, dr. Davorke Budimir, sociologa kriminala i sveučilišnog profesora Renata Matića te suca trgovačkog suda Mislava Kolakušića, analizira problem korupcije u Hrvatskoj.

Tekst možete pročitati na našem portalu.

Tim povodom o problemu korupcije detaljno smo razgovarali s dr. Davorkom Budimir, presjednicom Transparency Internetioinal Hrvatska.

Narod.hr: Kao predsjednica Transparency International Hrvatska kako komentirate tekst “Deutsche Welle”-a u kojem se upozorava na korupciju kao ključnu kočnicu gospodarskog razvoja i uzrok iseljavanja iz Hrvatske?

Dr. Davorka Budimir: Korupcija i netransparentnost najveći su problem današnjeg hrvatskog društva. Sve ostale teme koje se nameću u javnom prostoru služe kako bi se taj problem potisinuo i marginalizirao. istraživanja pokazuju da su korumpirana društva siromašna i nerazvijena, a građani bez povjerenja u političke institucije i društvo u cjelini. Koruptivno ponašanje je ono što smo kao društvo donijeli iz prošlog komunističkog sustava. Prvenstveno mislim na toleriranje rada na crno, sive ekonomije ili nepoštivanja zakona i pravila. Za sve to vrijeme oni koji su obnašali političke dužnosti kao donositelji obvezujućih odluka prilagođavali su sustav sebi i svojim potrebama uživajući mnoge privilegije i povlastice. Osiromašeni i obespravljeni građani egzistencijalno rješavanje svojih problema vide u odlasku u države koje su pravno uređene, te koje promiču poštenje i odgovornost.

Narod.hr: Vi osobno i Vaša udruga ukazujete na taj problem vrlo konzsitentno. Što vidite kao glavne prepreke u borbi protiv korupcije?

Dr. Davorka Budimir: Sustavnu borbu protiv korupcije ne mogu provoditi građani na ulici ili pojedinci koji javno rješavaju svoje pojedinačne slučajeve, a niti udruge koje ukazuju na probleme. Jačanjem represivnih tijela ne doprinosi se prevenciji, već se sankcioniraju oni koji su počinili koruptivne radnje ili nepravilnosti u sustavu, nažalost u dugim sudskim procesima zbog korumpiranog i neučinkovitog pravosudnog sustava. Glavna prepreka borbe protiv korupcije leži u činjenici da ne postoji politička volja i konsenzus onih koji su na pozicijama političkog odlučivanja, i na vlasti i u oporbi, o tome da je rješavanje korupcije prioritet i glavna reforma koju Hrvatska mora provesti. S pozicije građana važno se osoboditi straha i početi participirati u osnaživanju društva. Ponekad je dovoljno širiti poštenje i odgovornost u svojim obiteljima, na radnom mjestu ili u neposrednoj okolini. Važno je iskazivati svoje stavove i argumentirano ih braniti, te poticati one koji odlučuju na promjene.

Narod.hr: Kako ocjenjujete mjere koje predlaže “Deutsche Welle”?

Dr. Davorka Budimir: Jedinstveno tijelo za borbu protiv korupcije je dobar prijedlog, jer više neovisnih institucija, preklapanje ovlasti ili koruptivni rizici usporavaju učinkovitost i pravovremenost kao ključne elemente u borbi protiv korupcije. Ono što nam je kao društvu potrebno je uređen pravosudni sustav, a to znači zakonodavni okvir, poštivanje procedure i pravila koja će vrijediti jednako za sve, a toga nema bez egzistencijalno osiguranih i nepotkupljivih sudaca.

Narod.hr: Držite li da će se Hrvatska uspijeti izvući iz sprege politike i korupcije te koliko mislite da je za to važna promjena, odnosno demokratizacija izbornog sustava koja bi omogućila da birači izravno biraju svoje predstavnike?

Dr. Davorka Budimir: Hrvatska mora promijeniti izborni sustav koji je glavni krivac što se promjene ne događaju. Ovakav izborni sustav generira statičnost stranačkog sustava i uvijek iste pojedince na pozicijama političkog odlučivanja. To su razlozi zgog kojih hrvatsko društvo ne može naprijed, a politička trgovina i izborna matematika omogućavaju da politička predstavljenost ne odražava stvarnu volju onih birača koji su izašli na izbore. Trebalo bi razmisliti o jedinstvenom izbornom zakonu koji bi ujednačio procedure na svim razinama, od lokalne do nacionalne, kao i modele financiranja političkih stranaka i samih izbornih kampanja. Hrvatski stranački sustav izravna je posljedica ovakvog izbornog modela koji favorizira dvostranački sustav, a onda posljedično i ideološke rascjepe u društvu.

Zbog komunističkog obrasca kadrovske politike koji u političkim strankama vrijedi i danas cjelokupni sustav postaje hendikepiran. Tu prvenstveno mislim na regrutaciju poslušnih i podobnih na političke pozicije prema subjektivnim kriterijima stranačkog vodstva, a što je posljedica nepostojanja unutarstranačke demokracije. S pravom se postavlja pitanje kako onda takve nedemokratske, političke stranke mogu biti nositelji demokratizacije društva. Izbornim modelom mora se omogućiti da na političke pozicije budu izabrani stručni i kompetentni pojedinci i možda je ovo posljednji trenutak da se ta promjena dogodi, jer postoji opravdani strah da u budućnosti nećemo imati za koga glasati i zbog iseljavanja i zbog starenja hrvatskog stanovništva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.