Dr. Nogalo o priopćenju Ministarstva zdravstva: ‘Čovjek koji donosi zakone, traži da ih se ne držimo!’

Foto: Snimka zaslona

Na sjednici Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak održanoj u četvrtak saslušano je četvero kandidata za ravnatelja, a konačna odluka bit će donesena u petak ili ponedjeljak, izjavila je predsjednica Upravnog vijeća Ane Stavljenić-Rukavina.

Smijenjeni ravnatelj Boro Nogalo pred dječjom bolnicom Srebrnjak dao je kratku izjavu novinarima o novom izboru za ravnatelja te bolnice.

> Propao izbor novog ravnatelja Srebrnjaka: Zbog nedostatka kvoruma nije izglasan nitko

> (VIDEO) Dr. Nogalo: ‘Nalaz zasad pokazuje da sam nepravedno i nezakonito smijenjen’

> Je li ravnatelj DB Srebrnjak doc. Nogalo smijenjen zbog vlasništva nad Brestovcem i 80.000 kvadrata u podsljemenskoj zoni?

“Mislim Koruga je legitiman kandidat, sve štima, sve je u redu. Međutim, ja tražim da ravnatelj bude iz ove bolnice. Ne ja, nego nas ima dovoljno pametnih da možemo dovršiti ovu priču”, kazao je Nogalo novinarima, javlja N1.

Dodao je i kako ne očekuje ništa dobro. “Ništa ne očekujem. S obzirom na to kakva je ekipa gore, u Upravnom vijeću, ne očekujem ništa dobro. Definitivno ću se morati za sve ovo što radimo i za što se borimo morati izboriti na jedan drugačiji način. Kakav će to način biti to ćemo još dogovoriti”.

Komentirao je i činjenicu da je Gradski ured za zdravstvo jučer priopćilo kako je Ministarstvo zdravstva utvrdilo da je odluka o njegovoj smjeni donesena zakonito: “To je ministar tumačio zakon koji je on donio. Dakle, čovjek donosi zakone, traži da ih se ne držimo, a mene smjenjuje zbog nekih protuzakonitosti. To je definitivno priča koja ulazi u anale teatra apsurda“.

Stručno vijeće traži ostavku Ane Stavljenić-Rukavine

U međuvremenu je nastavljen obračun priopćenjima u vezi smjene dr. Nogala, navodi dnevnik.hr. Prilažući dopis Ministarstva zdravstva, Gradski ured u priopćenju od srijede, koje je potpisao pročelnik Vjekoslav Jeleč, navodi da je Ministarstvo utvrdilo da je Odluka Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak o smjeni ravnatelja Borisa Nogala donesena zakonito.

Stručno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak u četvrtak u svom priopćenju navodi kako je Upravno vijeće (UV) bolnice svojim djelovanjem postupalo suprotno moralu i zakonu.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“1. Sastav UV nije bio usklađen sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, ravnatelj je smijenjen na temelju lažnih optužbi i kleveta, ravnatelju nije dan rok za očitovanje na lažne optužbe, a zabranjeno mu je zastupanje putem odvjetnika prije njegove smjene.

Nadalje, V.d. ravnateljica je imenovana od strane nezakonitog UV koje nije bilo sastavljeno u skladu sa Zakonom i bez kvoruma, UV štiti tuđe interese, a ne interese Bolnice, nasilno se mimo zakonskih rokova pokušava konstituirati novo UV, jer zaposlenicima Bolnice nije ostavljen zakonski rok za imenovanje predstavnika radničkog vijeća, UV i ako nije konstituirano u skladu sa Zakonom raspisuje natječaj za izbor ravnatelja.

2. Djelatnost otorinolaringologije, kao i pedijatrije u DB Srebrnjak se obavlja unatrag više od 30 godina, prije nego je doc. Nogalo postao ravnatelj Bolnice.

Navodi Gradskog ureda za zdravstvo o odobrenju djelatnosti otorinolaringologije od 02.08.2018. su netočni iz razloga što je navedeno odobrenje vezano uz proširenje djelatnosti otorinolaringologije na jednodnevnu kirurgiju koja je uvedena kao zasebna djelatnost tek 2015. godine. Navedeno je provedeno uz financijsku potporu i odobrenje Gradonačelnika i Gradskog ureda za zdravstvo (u privitku novinski članak).

3. Iz izvješća HZZO zapravo ne proizlazi da je kršen Zakon o liječništvu. Naime, to je utvrdila Inspekcija Ministarstva zdravstva (prilog; Rješenje Ministarstva zdravstva), Dijelovi mišljenja HZZO-a (koje je mandatno), stručno i kompetentno povjerenstvo Ministarstva zdravstva, ne smatra kršenjem Zakona o liječništvu (prilog; pro memoria nalaza inspekcije Ministarstva zdravstva i očitovanje Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara).

4. Gradski kontrolni ured ne samo što nije nadležan bilo što utvrđivati, što bi predstavljalo temelj za smjenu ravnatelja (nadležna je isključivo Inspekcija Ministarstva zdravstva i Hrvatska liječnička komora), već iznosi neistine.

Sva zapošljavanja vršena su u skladu sa Zakonom i uz suglasnost Ministarstva zdravstva i Upravnog vijeća uz potpis predsjednice UV prof. dr. sc. Ane Stavljenić Rukavina (u prilogu potpisane suglasnosti predsjednice UV).

Ovakva priopćenja i dalje štete ugledu Bolnica te se postavlja pitanje koja je potreba Gradskog ureda za zdravstvo i pročelnika Jeleča da grubo i neutemeljeno obmanjuju javnost.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Zbog svega navedenog grubo i sustavno narušavajući ugled DB Srebrnjak koja je gradska bolnica, Stručno vijeće Bolnice poziva predsjednicu Upravnog vijeća prof. dr. sc. A. Stavljenić Rukavina i pročelnika doc. dr. sc. Jeleča da daju neopozive ostavke”, zaključuje se u priopćenju.

Izvor: narod.hr/n1/dnevnik.hr