Je li ravnatelj DB Srebrnjak doc. Nogalo smijenjen zbog vlasništva nad Brestovcem i 80.000 kvadrata zemljišta u podsljemenskoj zoni?

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

Nakon što je Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak smijenila dugogodišnjeg uspješnog ravnatelja doc. Boru Nogala, u javnosti se pojavljuju novi detalji o vrijednosti projekta za kojeg se unatoč brojnim opstrukcijama te ignoriranjima izborio dosadašnji ravnatelj. Na čelu vijeće koje je smijenilo ravnatelja, nalazi se Ana Stavljenić Rukavina, bivša ministrica zdravstva u Vladi Ivice Račana, a danas članica stranke Milana Bandića.

Kako smo već pisali, od 2015. godine doc. Nogalo bori se za izgradnju Centra kompetencije za translacijsku medicinu, kojeg je odobrila i financira EU. Njegova ukupna vrijednost danas je 60 milijuna eura, a riječ o najsuvremenijem centru gdje bi istovremeno radili znanstvenici i pedijatrijski liječnici. Plan je da Centar ima 132 zaposlena, a da gradnja koja počinje krajem ove ili početkom idućeg godine bude gotova u roku od 32 mjeseca.

No, sada se otkriva da je DB Srebrnjak u vlasništvu 80.000 kvadrata zemljišta u podsljemenskoj zoni koje uključuje i sanatorij Brestovac.

>Što znamo o radu dr. Nogala u Dječjoj bolnici Srebrnjak?

>Tko je Ana Stavljenić Rukavina, Račanova ministrica zdravstva koja je dala ostavku zbog afere Baxter u kojoj su umrla 23 pacijenta?

>(VIDEO) Smijenjeni ravnatelj odgovara: ‘Zapošljavao sam liječnike s licencom, a u to vrijeme Stavljenić Rukavina i Pavičić Vukićević bile su u Upravnom vijeću’

>Dr. sc. Peternel o smjeni ravnatelja: ‘Klasična partijska smjena koju provodi Bandićev profesionalni egzekutor po bolničkim vijećima’

Brestovac je bio sanatorij za oboljele od tuberkuloze. Otvoren je 1909., a zatvoren 1968. te je otada napušten i u derutnom stanju.

Inače, na mjestu gdje je nekada bilo lječilište gradonačelnik Zagreba Milan Bandić želi sagraditi međupostaju sljemenske žičare što poskupljuje cijeli projekt.

Udruga Veterani i društvena akcija 2018. upozorila na preparcelaciju nekih dijelova Medvednice

Braniteljska udruga ViDrA – “veterani i društvena akcija” lani je upozorila je kako je pregledom svih dostupnih Zemljišnih knjiga uočena vrlo dinamična preparcelacija nekih dijelova Medvednice, među kojima se našla baš lokacija Brestovac.

Tada se pokazalo kako su brojevi brestovačkih katastarskih čestica izmijenjeni, ali da na upit o vlasniku pojedine parcele s novom oznakom i dalje stoji “Dječja bolnica Srebrnjak”. Međutim katastarske oznake sa starog posjedovnog lista ukazuje da su stare oznake dodijeljene nekim drugim, privatnim parcelama u Zagrebu, s kompletnom vlasničkom dokumentacijom.

Zbog sumnje u kriminalne radnje oko zemljišta udruga ViDrA podnijela je i kaznenu prijavu DORH-u, a kako je pravosuđe reagiralo na prijavu nije poznato. Iz udruge su tada poručili i kako su dobili nekoliko prijetećih poziva s nepoznatih brojeva, nakon čega su počeli snimati sve razgovore.

Podsjetimo, posljednjih mjeseci traje burna rasprava oko Generalni urbanistički plan (GUP) čije se donošenje nanovo odgađa. Generalni urbanistički plan uz Urbanistički plan uređenja (UPU) i Detaljni plana uređenja (DPU) važni su jer određuju koliko se točno može graditi u određenoj zoni, a također i donose pravila katnosti, površini, visini i broju parkirališnih mjesta te ostalim stavkama gradnje.

Granja nije dopuštena na zaštićenim zelenim površinama, a u srpnju su strukovna udruženja arhitekata, komentirajući Bandićev prijedlog GUP-a upozorili kako je problem sve gušća gradnja u podsljemenskoj zoni.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr