Tko je Ana Stavljenić Rukavina, Račanova ministrica zdravstva koja je dala ostavku zbog afere Baxter u kojoj su umrla 23 pacijenta?

Zagreb, 21.10.2019. - Tiskovna konferencija Stranke rada i solidarnosti - Milan Bandić i Mirka Jozić. Na fotografiji Ana Stavljenić Rukavina, Milan Bandić. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Docenta Boru Nogala s čela Dječje bolnice Srebrnjak smijenilo je Upravno vijeće bolnice. Smijenjeni ravnatelj za takav rasplet smatra odgovornom predsjednicu Upravnog vijeća bolnice Anu Stavljenić Rukavinu.

“Kada vas netko ponizi i pogazi, kada vas smijeni u dva dana nakon 23 godine, bez da ste imali normalnu obranu i kada je sve to temeljeno na lažnim pretpostavkama, onda naravno da je pravna borba potrebna. Ona će biti laka i jednostavna, jer je napravljeno strahovito puno propusta”, rekao je Nogalo za RTL.

Na konferenciji održanoj u četvrtak, Ana Stavljenić Rukavina poručila je da je bivši ravnatelj u radu učinio propuste te godinama zapošljavao mimo natječaja:

“Upravnom vijeću nije ostavljeno na volju je li potrebno ili ne razriješiti ravnatelja, već ostaje jedino razriješiti ga. Dakle kada vijeće dobije izvješće o propustima u postupanju, dužno je razriješiti ga. Prema tome, Nogala nije smijenilo Upravno vijeće jer ima mogućnost o tome samostalno odlučivati, već jer je to dužnost. Sve drugo su insinuacije”, prenosi Dnevnik Nove TV.

U otvorenom pismu upućenom iz bolnice upozorili su da je “iskorištavajući svoj službeni, društveni i politički položaj u svojstvu predsjednice Upravnog vijeća, odlučila u ime i za račun interesne skupine koju zastupa pokrenuti postupak razrješenja njegove dužnosti prije isteka mandata.”

Kao mogući povod docent Nogalo navodi želju za preuzimanjem i kontrolom nad projektom Dječje bolnice Srebrnjak koja je u srpnju ove godine potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj financiran iz strukturnih fondova EU, vrijednosti 60 milijuna eura.

U gradu su je nazvali moralnom vertikalom

“Izvršen je žestok i vrlo ružan način na našu moralnu vertikalu, jedinu ženu koja je kao ministrica dala ostavku zbog slučaja s kojim nije imala nikakve veze. Nažalost, s gnušanjem moramo odbiti te konstrukcije. Posljednjih mjeseci bilo je izrazito otežano funkcioniranje Upravnog vijeća i ravnatelja bolnice, kao i komuniciranje s HZZO-om, s kojim ustanova nema potpisan ugovor, ali ima sudski proces, što je ugrožavalo u konačnici i same pacijente. Želimo da se ova ustanova što prije vrati normalnom funkcioniranju i da mali pacijenti što prije dobiju ono što zaslužuju”, rekao je Vjekoslav Jeleč pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo braneći Anu Stavljenić-Rukavinu.

Tko je Ana Stavljenić-Rukavina?

Rođena je 1939. godine u Dugoj Resi. Po zanimanju je liječnica, magistra farmacije i specijalistica medicinske biokemije. Od 1985. godine je redoviti profesor te od 1990. redoviti profesor u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu.

Bila je predsjednica Hrvatskog društva za humanu genetiku Hrvatskog liječničkog zbora, predsjednica Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju, prva predsjednica Hrvatske komore medicinskih biokemičara u tri mandata, dopredsjednica Hrvatskog društva za poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi.

Na stranicama Sveučilišta Libertas navedena je kao prorektorica za znanost i međunarodnu suradnju.

Obnašala je dužnost ministrice zdravstva u Vladi Ivice Račana od 2000. do 2001. godine, a njezin je zamjenik u to vrijeme bio glavni Bandićev protukandidat na predstojećim izborima Rajko Ostojić.

“Poziv gospodina Bandića prihvatila sam sa željom da služim građanima Zagreba, a ne da djelujem kao bilo čiji protivnik. Gospodin Ostojić bio je kvalitetan suradnik u Ministarstvu zdravstva i doista samo pohvalno mogu govoriti o njemu i kvaliteti njegova rada.”, rekla je 2013. godine Večernjem listu.

Danas je jedna od bližih suradnica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u Stranci rada i solidarnosti. U skupštini Grada Zagreba obnaša dužnost predsjednice Odbora za zdravstvo, članica je Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju te Odbora za javna priznanja, navodi se na službenoj stranici stranke. Ujedno je i potpredsjednica Skupštine Grada Zagreba, što je vidljivo na  stranicama Grada Zagreba.

Na čelo Ministarstva zdravstva došla je kao nestranački kandidat kojeg je predložio HSLS. Godine 2003. učlanila se u HSS, no zbog mjesta na Bandićevoj listi iz stranke se morala ispisati, jer je suprotno Statutu.

Ordenom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića odlikovana je za doprinos razvoju znanosti u RH 2006. godine.

Karijeru je obilježila afera Baxter

Ostala je upamćena po ostavci koju je morala podnijeti zbog jedne od najvećih afera hrvatskog zdravstva. U aferi poznatoj pod imenom Baxter zbog neispravnih uređaja za dijalizu preminula su 23 pacijenta.

“Novinari su me unaprijed razapeli bez da se znala prava istina. Kada se ustanovilo da odgovornost za neispravne uređaje za dijalizu nije odgovornost Ministarstva zdravstva, nitko od vas me nije nazvao, nit mi se ispričao. Nitko to nije nigdje ni spomenuo”, kazala je za dnevno.hr bivša ministrica kriveći novinare.

Naime, dijalizatori američke tvrtke Baxter koje uvozi najveća farmaceutska tvrtka u Hrvatskoj Pliva, stavljeni su na tržište mimo procedure i bez provjere pa na vrijeme nije ustanovljeno da su neispravni. Bivši ministar zdravstva Darko Milinović kao odgovornog za smrt pacijenata prozvao je Rajka Ostojića koji je u to vrijeme bio ministričin zamjenik te je ukinuo odjel zadužen za reakciju kod incidentnih sustava. Zbog ove izjave, Ostojić je Milinovića tužio za klevetu, a Milinović se morao ispričati.

Stavljenić-Rukavina za Večernji list otkrila je zašto je odustala od ministarske fotelje i podnijela ostavku.

“Bilo je toliko momenata koji su se poklopili uključujući i taj osjećaj da… Doista, u toj situaciji, dok se još nije znalo što je točno uzrok i da je riječ o greški u proizvodnji, smatrala sam potpuno normalnim da se povučem sa tog mjesta i već drugi dan ponudila sam ostavku. Teško je nastaviti raditi ako čovjek sa sobom nosi pitanje što je mogao, a što nije mogao učiniti.”

Pojasnila je i zašto se uključila u politiku.

“Ne doživljavam se kao političarka, pa ni u Ministarstvo zdravstva nisam došla kao član stranke već sa željom da se moje znanje iskoristi u području koje dobro poznajem. Vrijeme je takvo da stručnjaci i znanstvenici imaju obvezu uključiti se u rad za opće društveno dobro koje služi narodu.”

Branila ministricu Žalac: Tko od nas nije zaboravio otići na registraciju ili produžiti dokument?

U ožujku 2019. godine za Globus je komentirala prometnu nesreću bivše ministrice Gabrijele Žalac koja je ujedno imala i nevažeću vozačku dozvolu te ju opravdala navodeći da se može svakome dogoditi, osobito ako osoba ima desetke sastanaka i obaveza.

“Tragedija koja se dogodila ministrici mogla se dogoditi svakome od nas. Prometna nesreća može se dogoditi svakome i za nju ministrica Žalac zaista ne može biti odgovorna. Za boga miloga, tko od nas nije zaboravio otići na registraciju ili produžiti neki od dokumenata kojim se svakodnevno koristimo? Posebno ako se radi o osobi koja svakodnevno ima desetke sastanaka i obaveza.”.

Dr. sc. Peternel o smjeni ravnatelja: ‘Klasična partijska smjena koju provodi Bandićev profesionalni egzekutor po bolničkim vijećima’

Uz smijenjenog dugogodišnjeg ravnatelja Nogala stala je većina zaposlenika bolnice, dok je na suprotnoj strani Grad Zagreb kao poslodavac.

“Postoji jedna bolnica koja nema afera, u njoj sve funkcionira, a djeca i roditelji su zadovoljni. Odlično ju vodi ravnatelj Nogalo. Uspješni su pa ravnatelj kontrolira i dosta novca iz EU fondova. To se naravno ne sviđa vlasnicima bolnice (grad Zagreb) pa preko predsjednice upravnog odbora , nekadašnje Baxter ministrice zdravstva, profesorice Stavljenić organiziraju klasičnu partijsku smjenu.”, komentirao je dr.sc. Igor Peternel  smjenu docenta Nogala.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr