Dr. sc. Ante Uglešić: “Ne mogu prihvatiti miješanje politike u tumačenje povijesnih činjenica”

Foto: Narod.hr

Zabrinuti zbog stvaranja ozračja duhovne, političke i intelektualne represije u hrvatskome društvu, prošlog je tjedna skupina hrvatskih povjesničara te povjesničara književnosti i umjetnosti (njih 24) potpisala apel kojim se od političkih, pravosudnih i drugih vlasti zahtijeva jamčenje slobode mišljenja, govora i povijesnog istraživanja te prekid s pokušajima nametanja i propisivanja tzv. povijesnih istina.

Apel koji je od objave do sada potpisalo više od 1056 građana, možete pročitati i potpisati ovdje.

Povodom tih dogđanja razgovarali smo s dr. sc. Antom Uglešićem, jednim od potpisnika Apela.

Dr.sc. Ante Uglešić redoviti je profesor na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru te nekadašnji rektor Sveučilišta u Zadru.

Rođen je 18. ožujka 1964. u Velom Ratu (Dugi otok). Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu i Solinama, a srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Zadru. Studij povijesti i arheologije završio je na Filozofskom fakultetu u Zadru, poslijediplomski studij na Interuniverzitetskom centru za poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu- u Dubrovniku, a doktorsku disertaciju obranio je na Flozofskom fakultetu u Zadru.

Bavi se razdobljem seobe naroda na prijelazu iz rimskog doba u srednji vijek te pitanjima nacionalne (starohrvatske) arheologije.

Kao suradnik ili voditelj sudjelovao je na sustavnim istraživanjima desetak arheoloških lokaliteta, uglavnom na prostoru sjeverne Dalmacije.

U tri mandata obavljao je dužnost prodekana Filozofskog fakulteta u Zadru (od 1996. do 2003.) te je aktivno sudjelovao u ponovnom osnivanju Sveučilišta u Zadru 2002. Od veljače 2003. do rujna 2007. bio je prorektor toga sveučilišta, a nakon toga u dva mandata-rektor Sveučilišta u Zadru. U akad. god. 2011./2012. predsjedavao je Rektorskim zborom visokih učilišta Republike Hrvatske.

Narod.hr: Što Vas je potaknulo na potpisivanje ovog Apela?

Dr. sc. Ante Uglešić: Razlog za moje potpisivanje Apela u prvom redu leži u činjenici da ne mogu, prvenstveno kao znanstvenik, prihvatiti miješanje politike, političara, političkih stranaka niti bilo kojih drugih po vokaciji nepozvanih čimbenika u tumačenja povijesti i povijesnih činjenica. Jednako tako krajnje je vrijeme da se prestane s nadasve prisutnim manipulacijama vezanih uz te procese, osobito preko medija i novinara koji su zapravo sluge i glasnogovornici spomenutih.

Narod.hr: Koja je Vaša glavna znanstvena preokupacija i jeste li, i na koji način, kroz svoj rad doživjeli napade na slobodu povjesnog istraživanja?

Dr. sc. Ante Uglešić: Završio sam studij arheologije i povijesti, a glavna moja znanstvena preokupacija jest arheologija u razdoblju prijelaza antike u rani srednji vijek, odnosno seoba naroda, ranokršćansko nasljeđe i doseljenje Hrvata. Dugo sam se godina bavio pitanjima znanosti i visokog obrazovanja jer sam više od dvanaest godina obnašao dužnosti prorektora i rektora Sveučilišta u Zadru. U pravom smislu riječi nisam u svom znanstvenom radu nailazio na veće probleme u svezi slobode povijesnog istraživanja, međutim, ono s čime nisam uopće zadovoljan jesu sredstva koja se izdvajaju za arheološka istraživanja tih, za našu prošlost i te kako značajnih, razdoblja.

Narod.hr: Kako ste zadovoljni percepcijom Apela u javnosti?

Dr. sc. Ante Uglešić: Vrlo sam zadovoljan percepcijom Apela u javnosti i komentari koji do mene dopiru najvećim su dijelom izuzetno pozitivni.

Povjesničar Mato Artuković: Antihrvatstvo hrvatskih jugoslavena ima svoje duboke korijene u povijesti

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/unizd.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.