Dr. sc. Davorka Budimir (TIH) za Narod.hr o slučaju Kuščević: ‘Odbacivanje referenduma GI Narod odlučuje rezultat je straha od gubitka pozicija’

Foto: UIO

“Proces dugotrajne nepostojeće kadrovske politike i negativne selekcije doveo je na najodgovornije pozicije pojedince koji su javnu funkciju iskoristili za vlastite interese zloupotrebljavajući povjerenje.”, istaknula je za Narod.hr dr. sc. Davorka Budimir, politička analitičarka i predsjednica Transparency International Hrvatska komentirajući zahtjev DORH-a Hrvatskom saboru da se skine zastupnički imunitet Lovri Kuščeviću.

“Na primjeru bivšeg ministra uprave i visokog dužnosnika vladajuće stranke možemo se uvjeriti u to da problem nije niti jedan pojedinac već sustav upravljanja Hrvatskom koji je potrošen i ne funkcionira. Proces dugotrajne nepostojeće kadrovske politike i negativne selekcije doveo je na najodgovornije pozicije pojedince koji su javnu funkciju iskoristili za vlastite interese zloupotrebljavajući povjerenje. U medijskom fokusu je pojedinačni slučaj u kojem će pojedinac imati teret dokazivanja svojih postupaka. No mnogo je važnije baviti se uzrocima koji su doveli do mogućnosti da na ministarsku poziciju bude imenovan pojedinac koji je u dužem vremenskom razdoblju funkcionirao na lokalnoj razini koristeći vlast i moć koja iz nje proizlazi na nepošten i nemoralan način.”, ocijenila je Budimir autorica dvije knjige Politička elita u Hrvatskoj 1990.-2000. i Politička elita u Hrvatskoj 1986.-1990. te dodala:

“Imenovanje pojedinaca na pozicije je mnogo veća odgovornost za predlagatelja od one kojoj danas svjedočimo. Temeljno pitanje je funkcioniranje stranačkog sustava u Hrvatskoj koji je pokazao da nakon gotovo trideset godina od uvođenja višestranačkog sustava imamo deficite koji imaju nesagledive posljedice za društvo u cjelini. U stvarnosti svjedočimo da se na vlasti izmjenjuju dvije najveće stranke HDZ i SDP koje obnašaju vlast od lokalne do nacionalne razine, a što im omogućuje postojeći izborni sustav. Kadrovski bazen tih dviju stranaka je plitak posebno kada se permanentno nalazimo u izbornim ciklusima. Regrutacijski kanal za izvršne pozicije kroz političke stranke funkcionira na temelju podobnosti i lojalnosti pojedincu koji predlaže kandidata za poziciju u piramidalnoj strukturi. Ovisnost o onome tko dovodi na poziciju s jedne strane, te njegovi subjektivni kriteriji i pojedinačna procjena omogućili su dolazak nekompetentnih pojedinaca na pozicije. Pri tome ne treba zanemariti frustriranost stručnih pojedinaca koji odgovorno rade u tijelima javne vlasti, a svjesni su da politički imenovani ili izabrani pojedinci odgovaraju samo onome tko ih je predložio i građanima prilikom izbora.”

Budimir: Premijer nije reagirao odlučno

Na pitanje Narod.hr-a je li Vlada trebala odmah reagirati nakon otkrića afera i smijeniti ministra, iz Transparency International Hrvatska odgovaraju:

“Bolji selekcijski postupci prevenirali bi ovakve situacije, jer se oni ne bi niti dogodili. U kriznom komuniciranju odnosno u trenutku otkrivanja bilo koje afere najvažnija je blagovremena reakcija koja je u ovom slučaju izostala, kao i u svim slučajevima ove vlade do sada. Ne možete se s jedne strane zalagati za visoke kriterije i europske vrijednosti, a s druge čekati da se afere zaborave i udalje iz javnog prostora. Premijer je tu da snosi posljedice i dobrih i loših odluka i procjena. U ovom slučaju nije reagirao odlučno, potiskivao je informacije koje su svakodnevno izlazile u javnost i pozivao se na nadležne institucije, procedure i procese. Tako je preuzeo teret političke odgovornosti na cijelu vladu i sebe osobno.”

Budimir: Političke elite boje se građana i građanskog aktivizma

Za Narod.hr Davorka Budimir komentirala je navode da otkrivene afere ujedno bacaju sjenu na odbacivanje referenduma GI Narod odlučuje.

Odbacivanje referenduma GI „Narod odlučuje“ rezultat je straha od gubitka pozicija, privilegija i povlastica svih koji se nalaze na političkim pozicijama, i u vlasti i u oporbi, i na lokalnoj i na nacionalnoj razini, kao i drugih neformalnih aktera koji su ovisni o ovakvom sustavu. Bez promjene izbornog sustava nikada se neće dogoditi stvarna promjena sadašnjeg potrošenog političkog sustava koji je onemogućio da se svaki hrvatski građanin osjeća korisno i poželjno u svojoj domovini. Nema demokracije bez konkurencije političkih aktera, niti odgovornih pojedinaca na pozicijama bez unaprijed postavljenih pravila koja će vrijediti jednako za sve u svakoj situaciji. Osim toga građani moraju imati subjektivni osjećaj da su dio participativnog procesa, a ne samo glasači koji biraju uvijek iste stranački predložene kandidate u stalnim izbornim procesima. Političke elite se boje građana i građanskog aktivizma, jer on osigurava dinamiku u političkom prostoru na koju političari nisu navikli, a istovremeno kroz stranački sustav nisu u mogućnosti mobilizirati pojedince da se bore ne samo za stranačke ideje, način kreiranja javnih politika, te sustav vrijednosti, već i da imaju kapacitete sudjelovati u izvršnoj vlasti kada na izborima osvoje vlast. Dok se te promjene ne dogode hrvatski građani imati će dojam da jedino što u ovom društvu funkcionira je samo korupcija, nepotizam i svakodnevni sukob interesa koji je uvijek više naklonjen privatnom, a ne javnom interesu i općem dobru svih građana, a ne samo privilegiranih pojedinaca.”

Podsjetimo, predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Žarko Tušek potvrdio je danas da je DORH uputio zahtjev za skidanje imuniteta Kuščeviću koji je akter u nekoliko nekretninskih afera. Kako se neslužbeno doznaje, tereti ga se po članku 291. Kaznenog zakona, koji se odnosi za zlouporabu položaja i ovlasti, i to zbog prenamjene prostornog plana općine Nerežišća.

Policija je prije desetak dana obavila pretres Kuščevićevih nekretnina u Nerežišću na Braču. Uskok je 20. kolovoza potvrdio da provodi izvide vezane za njegove nekretnine te da će “daljnjem postupanju” odlučiti nakon što se policijskim izvidima osiguraju dokazi i prikupe sve potrebne obavijesti.

Bivši ministar uprave i nekadašnji politički tajnik HDZ-a podnio je 8. srpnja ostavke na te funkcije, a dva dana kasnije premijer Andrej Plenković razriješio je Kuščevića ministarske dužnosti, nakon čega je on istog dana aktivirao saborski mandat.

Krađa referendumskih potpisa GI Narod odlučuje

Bivši Plenkovićev ministar Kuščević proizvoljno je odbacio više od 30.000 valjanih potpisa za oba referendumska pitanja GI Narod odlučuje.

“Podnijeli smo prijedlog Ustavnom sudu da ispita ustavnost i zakonitost Zaključka Hrvatskog sabora kojime je prihvaćeno izvješće Vlade o navodno nedovoljnom broju potpisa te nije raspisan referendum. Smatramo da smo jasno i utemeljeno argumentirali zašto bi trebalo ponovno, od strane neovisnog tijela, prebrojati potpise te raspisati referendum, a cijela ova situacija oko Kuščevića samo baca dodatnu sumnju na njegove nedemokratske i nezakonite radnje vezano uz GI Narod odlučuje. Dakle, očekujemo reakciju Ustavnog suda, ponovno brojanje potpisa i raspisivanje referenduma“, poručio je Luka Mlinarić iz GI Narod odlučuje nakon ostavke ministra Kuščevića.

Građanska inicijativa Narod odlučuje dva tjedna prikupljala je potpise za izmjenu Ustava i predala je u lipnju 2018. Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Za prvo referendumsko pitanje, o promjeni praga za ulazak u Sabor i načina biranja zastupnika, prikupili su 405.352 tisuća potpisa, a za drugo, ono o glasovanju manjina u Saboru, 407.469 tisuća potpisa.

Prebrojavanje potpisa još nije niti počelo, a Lovro Kuščević obznanio je kako se u proces provjere potpisa uključuje još jedna institucija – APIS (Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama).

Vlada Andreja Plenkovića tek tri mjeseca nakon što su potpisi predani Saboru objavila je kako inicijativa Narod odlučuje nije skupila dovoljno potpisa za referendum i pravednijem izbornom sustavu, odnosno da je od 412.325 potpisa za prvo referendumsko neispravno 40.875 potpisa, a za drugo je neispravnih 40.666 od ukupnih 407.835 potpisa. GI Narod odlučuje početkom 2019. objavila je kako su kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene rezačem papira, dok digitalne kopije ne postoje, stoga je onemogućena pravedna provjera potpisa i njihova revizija.

Kuščević 11 godina nije upisao kuću na Braču u katastar

Počelo je s krivo ispunjenom imovinskom karticom u kojoj je njegova luksuzna vila 11 godina u katastru bila upisana kao – pašnjak.

“Evo, to sam pročitao u medijima i zaista sam to propustio, već sam dao zahtjev da se ista upiše u katastar”, poručivao je u lipnju.

A zašto nije bila upisana?

“Pa tko će vodit računa! Bogu hvala, imam puno nekretnina i nije moguće sve to pratiti. Međutim, zahvaljujući upravo vama, dao sam zahtjev da se sve moje nekretnine evidentiraju u katastar”, kazao je tada na pitanje reporterke RTL-a.

U posljednjim izjavama govorio je kako je ponosan na sve što je radio te kako se ne boji kaznenog progona jer iza sebe nema baš nikakvih nečasnih radnji.

“Niz fabrikacija, laži, manipulacija, fotomontaža, zlonamjernih zaključaka. Radi se o organiziranom napadu na mene kao političkog tajnika, kao ministra, na moj osobni integritet, pa čak i na članove moje obitelji, a vjerujte, vrlo brzo će netko za to i odgovarati”, kazao je 27. lipnja.

A na današnji zahtjev DORH-a odlučno je rekao: “Nemam razloga skrivati se iza saborskog imuniteta, drago mi je da ću imati priliku pobiti sve optužbe”.

S imovinom procijenjenom na devet milijuna kuna Kuščević je bio najbogatiji ministar u Vladi, a recept za stjecanje bogatstva nesebično je podijelio sa svima.

“Kao đak, srednjoškolac, radi najteže poslove na otoku Braču, poput branja lavande, otkupa višanja, tako da kao student ima svoj biznis, da prodaje na štandovima, tako da čim završi studij i dosluži Hrvatsku vojsku, otvori tvrtku, radi, zarađuje, tako da zahvaljujući dobrim izbornim rezultatima, svom obrazovanju, ima pristojnu plaću općinskog načelnika i ministra, tako da zaposli i svoju suprugu da i ona ostvaruje prihod”, tvrdio je 26. lipnja.

Pokretanje postupka protiv ovog istaknutog HDZ-ovca i bivšeg Plenkovićevog ministra nije moguće prije nego mu Sabor ukine imunitet saborskog zastupnika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr