Dr. sc. Hrvoje Pende: Kuščevićeva referendumska alkemija

Foto: fah

“Klasičnim manipulativnim govorom, ministar Kuščević naglašava njima atraktivne, ali brojem beznačajne neispravnosti, a zamagljuje zonu u kojoj su njegovi upravni alkemičari preko 30.000 potpisa pretvarali u nevažeće i to diskrecijskim pravom odabira što je čitko, a što nečitko”, ističe za Narod.hr dr. sc Hrvoje Pende, koordinator građanske inicijative Narod odlučuje.

Dr. sc. Pende jučer je za RTL komentirao rezultate Kuščevićevog povjerenstva o potpisima za referendum o pravednije izbornom sustavu. Kako je RTL prenio samo jednu njegovu rečenicu: “Mi smo sigurni da su svi ti potpisi koji su, eto navodno nečitki, u ogromnom dijelu ispravni”, donosimo ostatak njegovog komentara:

“Jučer smo svjedočili još jednoj vladinoj manipulaciji potpisima za referendum za pravedniji izborni sustav, manipulaciji građanima i manifestaciji straha od slobodne volje građana. Ministar Kuščević je u svojoj upravnoj alkemiji koja je trajala mjesecima javnosti isporučio izvješće koje je sve samo ne transparentno.

Klasičnim manipulativnim govorom, ministar Kuščević naglašava njima atraktivne, ali brojem beznačajne neispravnosti, a zamagljuje zonu u kojoj su njegovi upravni alkemičari preko 30.000 potpisa pretvarali u nevažeće i to diskrecijskim pravom odabira što je čitko, a što nečitko.

> Dr. sc. Hrvoje Pende: Strah od promatrača

> (VIDEO) Dr. Željka Markić: ‘Vlada tvrdi da oko 40.000 ljudi u Hrvatskoj nije znalo napisati svoje ime, prezime, svoj OIB i potpisati se’

Znači, ministar u prvi plan ističe neispravnosti nekoliko stotina nevažećih potpisa koje su u ukupnom broju zastupljene s 0,02 do 0,09%, a mnogo manje javnosti skreće pozornost na 30-ak tisuća potpisa koje su u svojoj radionici proglasili nevažećim jer su im se učinili nečitkim ili nešto nije bilo usklađeno s podatcima u registru birača.

To postavlja pitanje rada Povjerenstva. Nisu li oni u slučaju sumnje, a to znači nečitkosti i neusklađenosti podataka iz potpisne knjige s onima u registru birača, trebali utvrditi slobodnu volju birača, nisu li trebali otkloniti sumnju radi li se o Josku ili Jošku, broju osam ili šest? Nisu li trebali naći načina da ne ponište tridesetak tisuća slučajeva iskazane slobodne volje građana ove zemlje.? Ali ne, realna je pretpostavka da oni po tom pitanju nisu učinili ništa, sve u cilju da do referenduma ne dođe te da sadašnje korumpirane političke stranke nastave s uništavanjem Hrvatske.

Mi smo sigurni da je ogroman dio tih navodno nečitkih potpisa ispravan te da se nečitkost namjerno nije provjeravala, a nemamo nikakve garancije da se ista nije i namjerno učinila. Jasno nam je od početka da cilj Apisa i Povjerenstva nije bio ustanoviti važeće, nego nevažeće potpise, a ono što tražite umnogome određuje i ono što ćete naći, pogotovo ako su vam za to osigurani svi uvjeti. Nadajmo se da će naši upravnopravni alkemičari s Trga sv. Marka u Zagrebu vrlo brzo pronaći i ono što nisu tražili; ono čemu se nisu nadali.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr