Dr. sc. Hrvoje Pende: Suveren Plenković ili suverena Hrvatska – odlučit će građani Hrvatske na europskim izborima

Foto: Hrvoje Pende

Državno izborno povjerenstvo jučer je prihvatilo i na svojim web-stranicama objavilo 33 pravovaljane liste čime je i službeno počela kampanja za izbor zastupnika u Europski parlament. HDZ će se ostalim političkim snagama u zemlji suprotstaviti s listom koja još jednom jasno pokazuje njihov glavni razlog sprječavanja referenduma za pravedniji izborni sustav. Naime, i nedovoljno upućenom promatraču političkih zbivanja u Hrvatskoj, jasno je da lista predstavlja proizvod želje premijera za učvršćivanjem apsolutne vlasti u stranci, njezinim daljnjim discipliniranjem te eutanazijom svake unutarstranačke opozicije.

A da nije bilo opće hadezeove sloge oko sprječavanja referenduma, čak i uz njihovo pitomo članstvo (od najviših tijela do mjesnih odbora), Plenkoviću ne bi bilo lako stranci i javnosti ponuditi listu na kojoj nema pojedinih kandidata koji su na zadnjim izborima osvojili tisuće preferencijskih glasova i uživaju ugled u bazi, dok je istovremeno nositelj te liste mlada osoba koja svoju političku težinu još nije testirala ni na jednim izborima. Dirigirane „izbore“ u stranačkoj mladeži ne računam.

Da su hadezeovci na svim budućim izborima htjeli znati tko koliko na političkom tržištu vrijedi, tada bi se i Plenković prilikom sastavljanja europske liste rukovodio drugim mjerilima, a ne samo svojom voljom za moći. Građanska inicijativa Narod odlučuje pripremila im je sve preduvjete za održavanje referenduma koji bi spriječio ovakve oktroirane liste, ali oni su bez razmišljanja okrenuli leđa narodu i svoju ruku digli za daljnje jačanje apsolutne vlasti stranačkog vođe.

Hadezeove hijene uzalud vrebaju u zasjedi

Pored toga, tzv. unutarstranački „oporbenjaci“ dali su svoj doprinos jednoglasnom izglasavanju Plenkovićeve EU liste, a na novinarska pitanja glede neslaganja nekih hadezeovaca s njihovim europskim timom, premijer je smireno rekao da do njega nije došao nijedan artikulirani glas neslaganja, što mu vjerujem.

Hadezeovi „oporbenjaci“ ovom su listom dobili upravo ono što su i tražili/zaslužili. Sad se mogu samo zlurado nadati lošem izbornom rezultatu svoje stranke koji ionako neće znati kapitalizirati. U stvari, možemo zaboraviti da će netko iz hadezeova plemena u pravo vrijeme dignuti glavu, javno reći novu i pravu riječ, suprotstaviti se Vođi ako se s njim ne slaže. Neće. To jednostavno nije u njihovoj prirodi. Za kućni odgoj ne znam, ali u stranci nisu tako „odgajani“.

Radije će po hodnicima i anonimno s novinarima glumiti oporbenjake, a u stvari sve više tonuti u bljutavu prosječnost i političko ništavilo. Radije će čekati priliku koja neće doći, nego skupiti hrabrost, okupiti ljude i krenuti novim putem – unutar stranke ili izvan. Jer prilike koje su svojim unutarstranačkim protivnicima pružili Sanader i Karamarko, od Plenkovića neće doživjeti. On svoju političku karijeru pažljivije i mudrije planira. Tzv. stranačkoj oporbi stoga preostaje da poput hijena sačekaju da se lav najede i ode pa će pokupiti ostatke. Jer kao što smo vidjeli, hrabrosti, snage i volje za samostalan lov ionako nemaju. Ono što imaju je snažan nagon za preživljavanjem, po svaku cijenu.

Kopija Plenkovića

U postojećim unutarstranačkim okolnostima, bez pravih suparnika, Plenkoviću je mladi Karlo Ressler gotovo idealan izbor. Mogući lošiji rezultat lako se amortizira na način da se sve prikaže kao novi početak s mladim snagama, izbor baze, kolektivna krivnja i slično. Sve će to ionako progutati i lako probaviti stranačka tijela nakon analize izbornih rezultata. Uostalom, ta su tijela listu jednoglasno prihvatila. A o bazi i glasačima da i ne govorimo. Oni će i dalje veselo mahati zastavama.

S druge strane, svaki rezultat na razini i iznad objavljenih prognoza može se lako individualizirati kao uspjeh Plenkovića i Resslera, tvoraca novog, modernog, „europskog“ HDZ-a, što bi u trenu eutanaziralo ambicije tzv. oporbenjaka, a Plenkovića ustoličilo kao neprikosnovenog vladara. Uz premijera, zaslužan za pobjedu bio bi i Ressler te bi mu se time otvorila sva vrata u mnoštvu hadezeovih hodnika – onih nadzemnih i podzemnih, kako bi proširio utjecaj i stekao moć. Vjerujem da bi se tada tzv. oporbenjaci, u svojoj nemoći i strahu od gubitka sinekura, prvi potrudili izraditi lovorove vijence za glave novoustoličenih vladara.

Sve u svemu, premijerova europska uzdanica dovoljno je mlada da u ovom poslu nikako ne može izgubiti – može samo puno dobiti. Učinit će sve što se od njega očekuje, a za eventualan loš rezultat neće biti kriv on, nego sastavljač liste pa njegov očuh nema razloga za hinjenu brigu koju ovih dana mainstream mediji podmeću javnosti.

Brzi i žestoki – mladi i dokazani

Osim simbolike Resslera, sve drugo u vezi s tom listom uopće nije važno. O kakvoj uspješnosti ljudi s te liste Plenković priča? Valjda je vrhunski dokaz uspješnosti npr. tri puta zaredom biti izabran za župana u županiji iz koje mladi već godinama pune autobuse i bježe u inozemstvu, mnogi s majkom ravno iz rodilišta jer su im očevi već utekli iz te županije kako bi svojoj mladoj obitelji osigurali dostojan život u inozemstvu, daleko od „uspješnih i dokazanih“ hadezeovaca.

Još je veći uspjeh direktno iz zlatnog kluba „Naša djeca“ postati asistent premijeru u Bruxellesu. Poput župana nestajuće županije, možda novorođena europska zvijezda na hadezeovom nebu ima potrebne kvalitete, ali stvar je u tome da to stranačka baza ne zna – ne prepoznaje. Građani Hrvatske još manje. Ali to nije ni važno. Kao što smo i vidjeli, svi u HDZ-u se slažu da je najvažnije da Vođa zna. Stranačka baza i narod će nov hadezeov put shvatiti polako, s vremenom, sa svakim novim autobusom kojim će se Hrvati iseljavati, a afroazijski imigranti useljavati.

Povratak u budućnost

U situaciji kad zbog unutarstranačkih obračuna HDZ ne može ponuditi svoje prave adute (jer ih nema – oni koji su bili, sami su se poništili), najveću priliku za uspjeh njihove liste daje im niska izlaznost na izbore. Sve iznad 30% izlaznosti ide protiv HDZ-a jer je vjerojatnost da će unutar izlaznosti do tog postotka, hadezeova stranačka struktura odraditi svoj posao, što će rezultirati čak i boljim rezultatima nego na parlamentarnim izborima. I zato, ako građani Hrvatske žele poslati jasnu poruku HDZ-u (i SDP-u) – u svibnju imaju priliku izaći na izbore. Ako možda pojedini hadezeovci žele drukčiji, više hrvatski, a manje briselski HDZ, i oni na predstojećim europskim izborima imaju priliku poslati jasnu poruku svojem vodstvu.

Bez obzira na nezainteresirane građane Hrvatske i dresirane hadezeovce, za glasnu pljusku briselskom HDZ-u bit će dovoljan i izlaz na izbore preko 400.000 birača koji su svojim potpisom podržali referendum za pravedniji izborni sustav. Oni su iskazali jasnu volju za prekidom apsolutističke vlasti u političkim strankama koja podriva i korumpira mladu Hrvatsku državu. Aktualna HDZ-ova lista za europske izbore jedan je od najbistrijih odraza takve vlasti. Vjerujem da će građani Hrvatske znati prepoznati važnost ovih izbora i u velikom broju izaći na birališta te svojim glasom kazniti kradljivce narodne volje.

* Autor je doktor znanosti s bogatim iskustvom rada u javnoj upravi i organizacijama u državnom vlasništvu. Uz znanstvene i stručne članke, objavio je i dvije znanstvene knjige: Moć neetičkog poslovanja – organizacijska kultura u Hrvatskoj (2008.) i Hrvatski turizam – upravljanje identitetom (2013.).

U svojim radovima istražuje svijet svakodnevnog života unutar područja kojeg oblikuje njegovo ukupno iskustvo, ali i društveni kontekst. U biranju tema nastoji pridonijeti kritičkoj analizi i dekonstrukciji hrvatske stvarnosti, odnosno razotkrivanju stvarnih identiteta i implicitnih vrijednosti hrvatskih organizacija.

Paralelno sa znanstvenim radom, autor se duže vrijeme bavi i fotografijom i raznim oblicima vizualne umjetnosti. Na sličan način kao što na znanstvenom polju preispituje društvenu svijest, u svojim fotografijama dočarava osobne percepcije, iskazuje asocijacije i doživljaje vlastitog okruženja, ali i stavove o društvu, gradu, pojavi. Do sada je priredio više samostalnih i skupnih izložbi.

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr