Dr. sc. Mario Jareb: Sreća da nismo u 1945. oni koji gebelsovski vrište na Hrvatski tjednik svoje bi mišljenje nametali bacanjem u jamu

Foto: Snimka zaslona/Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

“Sreća da nismo u 1945. oni koji gebelsovski vrište na Hrvatski tjednik svoje bi mišljenje nametali šmajserom i bacanjem u jamu”, istaknuo je Dr. sc. Mario Jareb za Hrvatski tjednik komenntirajući napade koji je izazvao intervjuu s predsjednicom.

> Dvostruki kriteriji: Andrej Plenković nakon pobjede na izborima 2016. dao je intervju za Hrvatski tjednik, a sada kritizira predsjednicu

> Predsjednica Grabar-Kitarović najavila kandidaturu za novi mandat, a o krađi 40.000 referendumskih potpisa GI Narod odlučuje ističe: ‘Postupak nije bio razvidan i to ostavlja sumnju’

“Objava intervjua koji bi jedna političarka dala bilo kojemu listu koji legalno izlazi u nekoj demokratskoj zemlji trebala bi biti posve normalna činjenica. Sam razgovor trebao bi biti u žiži zanimanja javnosti poglavito zbog svojega sadržaja, odnosno stajališta koja bi ta političarka u njemu zastupala.

U tom smislu ozračje koje je stvoreno oko razgovora s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović u Hrvatskom tjedniku posve se razlikuje od svega što je uobičajeno u društvima u kojima se poštuje pravo na različitost i slobodu mišljenja, čime se inače u hrvatskom društvu vole kititi samozvani (uglavnom lijevo liberalni) borci za toleranciju i pluralizam mišljenja. Objavu toga intervjua pratilo je gebelsovsko vrištanje cijeloga spektra medija (dobrim dijelom portala), od onih koji se u javnosti uobičajeno etiketiraju kao lijevo liberalni do onih poput srpskih Novosti koji se uobičajeno bave difamacijom svega hrvatskoga. Pri tom je više od dojma kako je sadržaj razgovora, od za hrvatske prilike otvorenih pa i provokativnih upita HT-ova urednika do Predsjedničinih odgovora, ostao potpuno u pozadini te medijske dreke.

U središtu je napada činjenica što je Predsjednica uopće pristala razgovarati s jednim nepoćudnim listom, što je samo po sebi činjenica koja zaslužuje osvrt i osudu. Svatko o ovomu ili onomu listu može imati ovakvo ili onakvo mišljenje, o tome kakvi su prilozi koji se u njemu objavljuju, no dovoditi u pitanje pravo bilo koga da razgovara s bilo kim ono je što zabrinjava.

Tu nije u pitanju tek jedan razgovor u jednom listu, općenito se tu postavlja pitanje pritiska na slobodu mišljenja i izražavanja, odnosno kršenja temeljnih prava i sloboda. Na argumente i tvrdnje iznesene u razgovoru ne reagira se iznošenjem drukčijih argumenata i mišljenja, nego se istupa govorom mržnje i boljševičkim etiketiranjem svega čemu se želi naštetiti. Jedina je sreća da ne živimo u 1945. godini kada su tipovi poput onih koji danas vrište u medijima bili politički komesari koji su svoje mišljenje nametali šmajserom i bacanjem u jamu.

Zbog toga medijsku hajku podignutu zbog objave Predsjedničina intervjua u HT-u treba osuditi, a one koji u njoj sudjeluju najbolje je ignorirati i bojkotirati”, istaknuo je Dr. sc. Mario Jareb.

Podsjetimo, ni nakon gotovo dva tjedna ne jenjavaju napadi na Hrvatski tjednik i na samu predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović zbog intervjua. Sada se pozorno izučava svako postavljeno pitanje i svaki Predsjedničin odgovor i podjednako se izlažu bespoštednoj kritici. Predsjednicu se kritizira zato što je objavila kandidaturu i uopće dala intervju Hrvatskom tjedniku koji je, po njihovim riječima fašistički, proustaški, filoustaški, desničarski, ekstremistički, šovinistički, opskurni…

Iz tog razloga je Hrvatski tjednik kontaktirao nekoliko uglednih hrvatskih povjesničara pitajući ih je li uistinu legitimno postaviti pitanja iz intervjua Predsjednici ili bilo kojemu političaru. Objavljujemo pitanja koja je tjednik uputio hrvatskim povjesničarima:

Jesu li legitimna pitanja koja sam postavio hrvatskoj predsjednici i ima li u njima išta fašističko, ekstremističko i desničarski, za što nas sada histerično optužuju i napadaju?

Jeste li pitali povjesničare gdje su kosti 83 tisuće žrtava u Jasenovcu za koje ne postoji ni jedan znanstveno provjerljiv dokaz?

Je li normalna situacija u kojoj je pozdrav pod kojim je branjen Vukovar neprihvatljiv, a simbol pod kojima je ubijan, sravnjen i okupiran, zvijezda petokraka, prihvatljiv?

Je li normalna Hrvatska u kojoj je zapovjednik obrane Vukovara T. Merčep u tamnici, a okupacijski gradonačelnik V. Stanimirović na slobodi uživa sve povlastice?

Nije točno da je Pavelić predao pola Hrvatske Talijanima, on ja potpisao zatečeno stanje, a neko drugi prije njega dao je ta područja Italiji, Vašu Rijeku, moj Zadar…?

Ako Pavelića proglašavamo izdajnikom zbog predaje teritorija Italiji (iako ga je formalno on prvi i vratio Hrvatskoj, a ne Zavnoh), nije li Josip Broz najveći izdajnik jer je trajno oteo Hrvatskoj teritorije i dao drugima?

Jesu li Jugoslavija i komunizam predstavljali zločin nad hrvatskim narodom?

Kakve u vama osjećaje izazivaju djevojačke pletenice iz Hude jame?

Imaju li pravo na grob Mile Budak i njegova okrutno ubijena kći Grozda?

* Mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hrvatski tjednik