Dr. sc. Mato Palić komentirao odluku USUD-a o ćirilici: ‘Izazvala je jake reakcije s obzirom na njezin sadržaj’

Foto: Fah

Nastavljaju se prijepori oko odluke Ustavnog suda o ćirilici u Vukovaru. Gradonačelnik ovog grada, Ivan Penava, je problematizirao ustavnosudsku odluku, naglašavajući kako su ostali neriješeni ratni zločini počinjeni u agresiji na Vukovar te podsjetio na 30.000 logoraša, na poginule i njihove obitelji, na silovane.

Penavi je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pružila podršku. Zbog podrške Penavi uslijedili su brojni napadi.

Svoje mišljenje o odluci i predsjedničinom stavu izrazio je i doc. dr. sc. Mato Palić, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku.

“Inače, odluka je izazvala prilično jake reakcije s obzirom na njezin sadržaj. Ona predviđa dostavu dokumentacije na ćirilici na usmeni zahtjev, a ne isključivo na pismeni. To nije nikakvo proširenje prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru. Oni će moći dobiti isto, samo na drugačiji način”, rekao je za Jutarnji list.

“Evidentna je neučinkovitost pravosuđa s obzirom na razmjere zločina u Vukovaru i broj procesuiranih počinitelja, ali to se ne može vezati uz prava iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Nisu pripadnici srpske manjine krivi ako DORH, policija… nisu odradili svoj posao sve ove godine. Ne može se onemogućiti ostvarivanje nekih prava s obrazloženjem da netko nije kazneno odgovarao za zločin. Jedno je politička odgovornost, a drugo je poštovanje odluka Ustavnog suda, što je obveza svih”, pojasnio je za Večernji list.

“Zar će sad Jandroković prekoriti Penavu zato što oštro istupa, a on je sam kao predsjednik Sabora u dvije rečenice objasnio Ustavnom sudu zašto u danom roku od dvije godine nisu ništa napravili oko novog zakona o pobačaju. A i Vlada je zabrljala jer nisu inicirali izmjene zakona kako bi predvidjeli mehanizam za tijela lokalnih jedinica koja ne poštuju pravo na dvojezičnost pa je Gradsko vijeće samo koristilo to što znaju kako neće biti sankcionirani”, dodao je.

Podsjetimo, iz Ureda predsjednice priopćeno je:

“S ustavnopravnog aspekta ne nalazim ništa sporno. Iz sadržaja priopćenja ne vidim da predsjednica poziva ili daje potporu za kršenje Ustava ili za neprovođenje odluke Ustavnog suda”, komentirao je priopćenje predsjednice.

Na poziv Predsjednice Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, u Uredu Predsjednice održan je sastanak s gradonačelnikom grada Vukovara Ivanom Penavom u povodu Odluke Ustavnog suda.
(…)

Republika Hrvatska mora posebno brinuti o Vukovaru, a dužnost je i obveza državnog vrha da zahtijeva rješavanje nepravde koju osjećaju stanovnici Vukovara. Neshvatljivo je da do danas nitko nije odgovarao za masakr u Borovu Selu, da nitko nije riješio pitanje 30 tisuća logoraša, nestalih… Kako ćemo to opravdati s ustavnog ali i moralnog aspekta?

Zbog toga stav gradonačelnika Vukovara Ivana Penave ne mogu nazvati nepoštivanjem odluke Ustavnog suda, nego pozivom koji i osobno podržavam da napokon zatvorimo pitanja iz prošlosti i time pružimo iskrenu priliku budućnosti. Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumijeva prihvaćanje činjenice da Vukovar liječi svoje rane. Držim da je obveza državnih institucija što prije uložiti dodatni napor i pronaći najbolja rješenja koja neće izazivati napetosti i nepovjerenje među ljudima, nego upravo suprotno“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović”, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list/Večernji list