Dr. sc. Vrček: Divlji brak političkih stranaka, medija i države podržao je eliminaciju u slučaju prof. Marušića

Foto: pharma.unizg.hr, narod.hr, fah; fotomontaža: narod.hr

Nedavno je zagrebački Općinski građanski sud odredio portalu H-alter privremenu mjeru zabrane objavljivanja tekstova o zagrebačkoj Poliklinici za zaštitu djece i mladih. Zbog toga se medijska i politička elita podigla na noge. Predsjednik Vlade, ministrica kulture, čelnici Hrvatskoga novinarskoga društva i drugi javni djelatnici zgroženi su sudskom odlukom, za koju smatraju da je nasrtaj na slobodu govora, piše hrvatski kemičar i sveučilišni profesor, prof. dr. sc. Valerije Vrček s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta za Glas Koncila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sablazan političke korektnosti

Međutim, isti akteri, koji su zabrinuti zbog uvođenja privremene cenzure, već gotovo dvije godine ne vide, ignoriraju ili čak odobravaju zabrane, otkazivanja ili isključenja iz javnoga prostora onih koji se kritički odnose prema javnozdravstvenim politikama i mjerama nametnutim zbog pandemije koronavirusa. (Namjernom) šutnjom sablažnjeni akteri promatraju pojavu samoprozvanih institucija koje kontroliraju istinu, sprječavaju pristup društvenim mrežama, obilježavaju neistomišljenike pogrdnim etiketama… Akademske slobode i znanstvene potrage za činjenicama proglašavaju se herezama ako otkrića ili procjene nisu politički korektne.

Profesor protiv »fact-checkera« i ombudsmanice

Školski je primjer oduzimanja prava na znanstvenu radoznalost sukob Matka Marušića, profesora imunologije, i portala »Faktograf.hr«, mrežne stranice za provjeravanje činjenica. Profesor Marušić u ljeto prošle godine javno je zastupao stajalište prema kojem je koronavirus »pobjegao« iz kineskoga laboratorija u Wuhanu. Tada je to bila zabranjena tema pa su vlasnici istine profesora Marušića proglasili teoretičarom zavjere, njegovim je tekstovima ograničena vidljivost, a intervjui s Hrvatske radiotelevizije uklonjeni su iz dostupne arhive.

Njegova je žalba pučkoj pravobraniteljici odbijena, čime je institucija ombudsmana javno odustala od radnji koje sprječavaju diskriminaciju. Divlji brak političkih stranaka, medija i državnih tijela podržao je kulturu otkazivanja (engl. »cancel culture«) i nastavio eliminaciju suprotnih mišljenja iz javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No samo nekoliko mjeseci nakon »progona« u poznatom medicinskom časopisu »Lancet« objavljen je dopis 16 vrhunskih znanstvenika kojim se zahtijeva otvorena rasprava o podrijetlu koronavirusa: »Znanost mora uključiti alternativne hipoteze, suprotstavljene argumente, provjeru, opovrgljivost i kontroverze.

Bez toga prijeti rizik stvaranja dogma« (Lancet, 17. rujna 2021.). Iako elitni status »Lanceta« nije garancija konačne istine, objava komentara u kojem se eksplicitno navodi da »nema dokaza za prirodno podrijetlo virusa SARS-CoV-2, a laboratorijska je nesreća vjerojatna« dokazuje da je profesor Marušić bio u pravu.

Sada profesor Marušić traži ispriku od pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter i povlačenje kaznene politike portala »Faktograf.hr«.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkazi za profesora i liječnicu

Drugi primjer pandemijske »inkvizicije« u Hrvatskoj jest nedavno ponovljeni zahtjev Hrvatske liječničke komore upućen predsjedniku Vlade da razriješi profesora Gordana Lauca s mjesta člana Znanstvenoga savjeta te pokretanje disciplinskoga postupka protiv liječnice Lidije Gajski.

Jedina je njihova krivnja to što imaju stajališta koja, prema mišljenju Komore, »nanose štetu interesima javnoga zdravlja i borbi protiv pandemije«. S obzirom na optužbe bez znanstvenih referenca, teško je odrediti je li posrijedi ukor ili linč.

Pandemija je tako postala još jedna društvena dogma za koju je poželjno da se tumači unutar zadanih stručnih i političkih okvira. U toj se privatiziranoj zbirci već nalazi tema homoseksualnosti, prava rasnih manjina, položaj žene u znanosti, pobačaj, otvoreno tržište, moderna umjetnost, građanski odgoj…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na to tko je u pravu u prikazanim pandemijskim sukobima, ostaje bojazan da je gušenje društvenoga dijaloga postalo ružno iskustvo i metoda koja se može primijeniti u dolazećim vremenima. Stephane Bancel, direktor proizvođača cjepiva »Moderna«, smatra da će pandemija koronavirusa završiti za godinu dana i »pretvoriti se u običnu gripu«, no ostat će ožiljci uvedenoga jednoumlja, koje je polariziralo i podijelilo društvo.

* Prof. dr. sc Vrček član je Hrvatskog kemijskog društva i Humboldtov stipendist. Dobitnik je brojnih priznanja, a među njima i Hrvatske akademije znanosti i kulture te Ministarstva znanosti RH za izvrsnost u objavljivanju znanstvenih radova. Prof. dr. Valerije Vrček je predstojnik Zavoda za organsku kemiju, a bogatu znanstvenu karijeru izgradio je na američkom Sveučilištu Yale i Florida State University, njemačkom Sveučilištu u Ulmu i Ludwig – Maximilians Universitateu u Münchenu te Tehničkom sveučilištu u Chemnitzu, kao i Sveučilištu A Coruna, u španjolskoj Galiciji.

** Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.