Društvo primarnih pedijatara: ‘Nije bilo propusta dr. Kaleb u slučaju smrti dječaka u Metkoviću’

Foto: Snimka zaslona

Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) ocijenilo je u petak kako pedijatrica iz Doma zdravlja Metković Ksenija Kaleb nije počinila propust prilikom medicinskog zbrinjavanja tragično preminulog dječaka Gabrijela Bebića.

>(VIDEO) Stotine građana na skupu potpore pedijatrici u Metkoviću

“Duboko potreseni smrću desetogodišnjeg Gabrijela iz Metkovića pratimo izvješća inspekcije Ministarstva zdravstva i Hrvatske liječničke komore (HLK) o kojima dobivamo neslužbene informacije iz medija”, navodi se u priopćenju koje u ime Upravnog odbora Hrvatskog društva primarnih pedijatara potpisuje predsjednica Đurđa Španović.

Prema tim informacijama, komisija HLK-a tereti Kseniju Kaleb za nepravilno postupanje u dijelu događanja u kojem je ona sudjelovala kao liječnica. Hrvatsko društvo primarnih pedijatara na osnovu dostupnih informacija smatra da u postupanju Ksenije Kaleb nije bilo propusta, ističe se u priopćenju.

“Ona je kao pedijatar primila i pregledala dječaka, ispravno prepoznala da je teško bolestan, da mu je potrebno hitno bolničko liječenje, te ga predala u ruke kolegama iz hitne službe koji su nastavili daljnje zbrinjavanje i transport u bolnicu u Splitu”, stoji u priopćenju.

Hrvatsko društvo primarnih pedijatara ujedno upozorava na nedostatke u zdravstvenoj skrbi za djecu, prije svega na preopterećenost pedijatrijskih ordinacija prekobrojnim pacijentima, opremljenost ordinacija, nedostupnost laboratorija i drugih dijagnostičko terapijskih postupaka.

>HLK: ‘Zahtjevi stanovnika Metkovića o poboljšanju zdravstvene skrbi utemeljeni’

Podsjetimo, Hrvatska liječnička komora je liječnici pripisala nekoliko propusta. Jedan je što dječaku nije dala antibiotik širokog spektra te mu nije odmah dala infuziju i kisik (za koje tvrdi da nema uvjete), već ga odvela odmah na Hitnu, na kojoj su bolje pripremljeni.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina