(VIDEO) Stotine građana na skupu potpore pedijatrici u Metkoviću

Foto: Snimka zaslona

Nekoliko stotina građana okupilo se u Metkoviću kako bi uputili javnu kritiku na neprofesionalan rad institucija kao što je Hrvatska liječnička komora i iskazali potporu liječnici Kseniji Kaleb, javlja HRT:

Riječ je o pedijatrici koja je najviše pomogla preminulom Gabrijelu, no Hrvatska liječnička komora upravo je nju ocijenila glavnim krivcem za smrt dječaka. 

Prosvjed je organizirala građanska inicijativa “Sinovi i kćeri doline Neretve”.Na prosvjed je došla i sama liječnica Ksenija Kaleb. Poručila je kako joj je obitelj na drugom mjestu, a medicina na prvom. “Želim samo da se sazna istina”, dodala je. Potporu prosvjednicima dale su i liječnice Nela Sršen i Josipa Rodić. Okupljenim građanima obratila se i majka liječnice Kaleb.

‘Doktorica je jedina postupila odgovorno’

“Doktorica je jedina u ovoj situaciji postupila odgovorno, a Komisija se nepravedno prema njoj ponijela. Cenzurirani smo od strane sustava jer se nije čula naša riječ s prvoga prosvjeda i naši zahtjevi koji su potrebni za cijelu dolinu Neretve, zato opet prosvjedujemo. Ustavom su nam zagarantirana prava što se tiče zdravstva, a mi to nemamo. Imamo cijeli niz smrtnih slučajeva u ovom gradu, a vrijeme je da netko kaže dosta”, kaže Ivica Matičević, jedan od organizatora prosvjeda.

“Ključni zahtjev jest da se uredi naš zdravstveni sustav u Metkoviću, da se povežu domovi zdravlja i hitna. Da se napravi opća bolnica, da se opreme doktorske ordinacije. Pozivam političku elitu da dođu ovdje i riješe ovaj problem u Metkoviću. Obećavaju nam 28 godina ovo ili ono, a nikada se ništa nije napravilo”,ističe Matičević te dodaje kako se među ljude uvukla nesigurnost jer sustav ne funkcionira kako treba te da se bore za cijelu Hrvatsku.

Podsjetimo, Gabrijel umro je od sepse 11. prosinca u splitskome KBC-u. Mediji su izvijestili da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda, 8. i 9. prosinca, dva puta doveli na Hitnu pomoć i da je oba puta bio vraćen kući. U ponedjeljak je poslan pedijatrici i prevezen je u splitski KBC. Prema pisanju medija, HLK koja je provela inspekcijski nadzor o tijeku liječenja najviše tereti pedijatricu Kseniju Kaleb iz Doma zdravlja u Metkoviću, koja je jedina prepoznala znakove sepse te odredila da dječak hitno treba u KBC Split.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je napise da Hrvatska liječnička komora za smrt 9-godišnjaka iz Metkovića najviše tereti pedijatricu Kseniju Kaleb iz Doma zdravlja u Metkoviću, uz poruku kako treba pričekati da istraga završi. Najavu odvjetnika liječnice da će tužiti Komoru – nije želio komentirati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT