Dugovječni sindikalni vođa Ribić zatajio luksuzni dom od 250 kvadrata?

Zagreb, 23.4.2020 - Izjave za medije nakon sastanka predstavnika sindikata državnih i javnih službi s predstavnicima Vlade o materijalnim pravima zaposlenih u tim službama. Na slici Vilim Ribić. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

“Živim skromno u mračnom stanu od 40-ak kvadrata blizu Vinogradske. Plaćam sindikatu najamninu 700 kuna”, napisao je to o sebi prije 12 godina sindikalist Vilim Ribić. I do prije dvije godine je živio u toj sindikalnoj nekretnini.

Čovjek, koji je za sebe jednom zgodom rekao da živi “gotovo monaški ili fratarski”, jer nema nikakve imovine, sada živi u vili od 250 kvadrata s velikom okućnicom. Bilo je potpuno nepoznato da se Ribić kao čelnik Matice hrvatskih sindikata preselio u vilu na obroncima Medvednice, točnije u Gornjem Vrapču. Do nje vodi uska, asfaltirana cesta, dvorište mu jamči potpunu privatnost, a okružen je tek s kojom obiteljskom kućom…

“Ta urbana vila je završena prije jedno tri-četiri godine i on se nedugo zatim uselio. Bilo nam je čudno tko gradi jer se otpočetka vidjelo da odskače po standardu, bili smo uvjereni da je neki bogati poduzetnik ili političar. A onda se uselio Ribić.”, rekao je za 24sata jedan od Ribićevih susjeda.

Sindikalni podaci pokazuju da se Ribić prijavio na svoju novu adresu u srpnju 2018. No, njegovo se zemljište od 1285 kvadrata, kojeg je kupio 2014., u zemljišnim knjigama još uvijek vodi kao – oranica. Prošle je godine Nezavisni sindikat znanosti i obrazovanja prodao njegov mali i mračni stan od 40,5 kvadrata nekom drugom pa Ribić više u njemu ne živi.

Iako njegova nova kuća na Gornjem Vrapču nije upisana u zemljišne knjige niti katastar, Ribić je tražio i dobio dozvole za gradnju. Pitanje je da li je sve napravio u skladu sa zakonom, jer je uobičajeno upisati novi objekt u zemljišne knjige, a u katastar je i zakonska obveza. Jedan je projektant medijima pojasnio da, ako netko ne upiše novoizgrađenu nekretninu, to znači da nešto s njom nije u redu. Konkretno, možda je sagrađena drugačije od onoga kako je odobreno, nije u skladu s prostornim planovima, nema riješene imovinsko-pravne odnose, a možda vlasnik jednostavno nije htio upisati nekretninu, što podsjeća na slučaj aferama opterećenog bivšeg ministra Lovru Kuščevića.

> Ribić, za kojega Raspudić kaže da je najduže na funkciji u RH, želi obvezno članstvo u sindikatima

Iz Grada Zagreba su službeno potvrdili da je investitor na toj parceli najprije bila jedna privatna tvrtka, a potom se pojavio Ribić, kupio zemljište i zatražio izmjene uvjeta gradnje. Prvotno je bilo zamišljeno da vila ima podrum, prizemlje i kat.

“Tijekom gradnje, u srpnju 2015. godine, po zahtjevu novog investitora, izmijenjeno je rješenje o uvjetima gradnje. Odobrena je gradnja stambene građevine bruto površine 250 četvornih metara te dodatnog pomoćnog objekta, garaže, površine 22 četvorna metra”, poručili su iz Gradskog ureda za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Skromni Ribić je prije devet godina priznao da mu je plaća oko 13.000 kuna neto. O svojim prihodima više nikad nije govorio. No, novca za takvu akviziciju je sigurno imao. Novinari su zatražili od Ribića komentar, no on im je odbio odgovoriti.

“Nemojte me takve stvari pitati. Razgovor je završen”, odmah je poručio Ribić čim mu je rečeno o čemu bi trebao razgovarati. Nakon kratkog uvjeravanja, a prije spuštanja slušalice, Ribić je još poručio: “To vi nemate ništa s time. Doviđenja.”

Kada već Ribić nije htio odgovoriti koliko je novca uložio u napola ukopani objekt na obroncima Medvednice, odgovor su ponudili projektanti.

“Cijena gradnje takvog objekta na takvom terenu je između 1200 i 1500 eura po četvornome metru bruto površine do potpunog završetka, ali bez namještaja. Dodatno je tu cijena zemljišta. Na to treba platiti oko 20.000 eura komunalnog doprinosa pri dozvoli, projektiranje stoji oko 15.000 eura, a priključci oko sedam tisuća eura”, pojasnio je jedan projektant.

Uzevši srednju vrijednost od oko 1350 eura za četvorni metar izgradnje vile, Ribić je samo za nju trebao izdvojiti oko 2,5 milijuna kuna. Projektiranje, priključci i komunalni doprinos su ga koštali još barem 300.000 kuna. Vrijedi spomenuti kako na zemljištu nema nikakve hipoteke za kredit, pa će skromni Ribić, u jednom trenutku ipak trebati objasniti kako je uštedio za svoj novi, luksuzni dom.

Podsjetimo, o Ribiću se pisalo prošlog tjedna, nakon rasprave o obveznoj članarini u HGK, nakon koje mu je zastupnik Nino Raspudić rekao: “Nakon Gaddafijeva pada vi ste najdugoročniji lider”.

Raspudić je replicirao sindikalistu Ribiću koji se raspravljajući o ukidanju članarina HGK dotaknuo i pitanja financiranja sindikata.

“Gospodine Ribiću, kada ste vi došli na čelo sindikata, ja, koji sam sad sredovječan i prosijed čovjek, bio sam tada u osnovnoj školi, a ministar Aladrović je vjerojatno još bio u pelenama. Više od 30 godina na čelu ste tog sindikata i čudite ste zašto neki od nas pomalo zaziru od plaćanja članarine sindikatu u kojem ne vidimo nikakvu mogućnost fluktuacije, dolaska novih generacija, novih ideja na vrhu. Pa nakon Gaddafijeva pada vi ste najdugoročniji lider na čelu neke institucije za koju znam, shvatite nas mlađe… Vi biste, umjesto da idete u smjeru ukidanja obvezne članarine za Komoru, uvodili obveznu članarinu za vaš sindikat”, rekao je Raspudić Ribiću.

Ribić je odgovorio:

“U Komori je radilo 690 ljudi, a sad radi 370, ako sam ja dobro informiran, a vjerujem da jesam. Što se tiče usporedbe sa sindikatima, javno dobro svi misle da je besplatno, ajde probajte ne naplaćivati kartu u tramvaju, više neće biti tramvajskog prijevoza u Hrvatskoj. Probajte porez dobrovoljno tretirati, vidjet ćete da će se država urušiti. A kad je riječ o sindikatima, to je jedan problem i vrlo je nepravedan. Dio članova sindikata financira rad sindikata, Raspudić ne plaća. A on uživa plodove tog rada besplatno. Koja je konzekvenca? Sindikatima u svijetu pada članstvo. Ali ne bismo nikako obveznu članarinu jer bi nas to na neki način uvrijedilo. Ali jedna druga stvar bi mogla biti kao u Kanadi i Australiji, kad ljudi uživaju blagodati kao gospodin Raspudić, da onda na neki način participira, ne u visini članarine nego nešto pola ili nešto”, rekao je Ribić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/24sata.hr