Đuro Njavro: ‘Pravo restrukturiranje Agrokora je tek pred nama’

Foto: snimka zaslona

“Ovo je tehnički posao koji je odrađen unaprijed. Ovo je sada bila jedna tehnička provedba ili prezentacija uspješne nagodbe. Ona ide dalje u proceduru”, kazao je ekonomski komentator Ljubo Jurčić u HRT-ovoj emisiji “Tema dana” i potom opisao koja je iduća procedura.

Đuro Njavro, ekonomski analitičar, kazao je da je ovo bio treći važan događaj u cijeloj krizi vezanoj za Agrokor. “Prvi je bio kada je Vlada odbila pomoći Agrokoru i na taj način odbila produžiti agoniju. Drugi važan događaj je bio kada je Vlada ustuknula pred tim da krizu Agrokora prepusti vjerovnicima i vlasniku, bojeći se ekonomske kataklizme. Ovo danas je bio treći važan događaj. Mislim da će ga neki sudionici osporavati, ali da neće biti osporen. Postoje za nove vlasnike određeni rizici, ali pravo restrukturiranje Agrokora je tek pred nama. Očekujem četvrti važan događaj za Agrokor – a to je imenovanje i sastav nove Uprave. To će biti signal što želi nova vlasnička struktura i da li je spremna ozbiljno uhvatiti se s restrukturiranjem nove uprave”, rekao je Njavro.

Jurčić je istaknuo kako je teško za vjerovati da će nakon tri, a posebno nakon pet godina, ostati onakav koncern kakvog ga je izgrađivao Ivica Todorić. “Gledajući ovo danas kako je to završilo, a i kako je rekao kolega Njavro, očito je ova priča bila nepotrebna. Došli smo ponovno do toga da ruske banke, a njih podržavaju i američki investicijski fondovi, žele napraviti isti taj korak kao i prije 400 dana. Bira se savjetnika koji će to dalje profesionalno voditi da se pripremi za ono što banke hoće. A one hoće, vjerovatno u pristojnom roku i najboljem trenutku to prodati”, rekao je Jurčić.

Na pitanje jesmo li zbog svega izgubili i vrijeme i novac, Njavro je odgovorio – “znači da smo izgubili priliku da Hrvatska ima jednu europsku ili regionalno značajanu privatnu korporaciju u vlasništvu lokalnih poduzetnika”. “Vrlo vjerojatno je to bila zadnja takva prilika, ali eto to je rezultat vođenja načina upravljanja, razine menadžerskih kompetencija i svega drugoga. Sad smo tu gdje jesmo. Očekujem da će se nova vlasnička struktura zadržati na ovaj ili onaj način. Agrokor nije mala kompanija. Trenutno je možda najveći korporativni partner Sberbanke na europskoj razini, a ne samo u Hrvatskoj”, izjavio je Njavro.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt