Evo kako se Pupovčev SNV brani od optužbi: ‘Ne financiramo kampanju, nego informiranje birača’

Zagreb, 03.05.2019 - Konferencija za novinare Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) na temu "Uništavanja plakata SDSS-a". Na slici Milorad Pupovac. foto HINA/ Damir SENÈAR /ds

Srpsko narodno vijeće (SNV) u petak je odbacilo prozivke za nezakonito financiranje izborne kampanje za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, tvrdeći da ne financiraju kampanju, već informiranje birača, a sredstva za to dobivena su temeljem Vladina Operativnog programa za nacionalne manjine.

Pupovčev SNV nezakonito financira izbornu kampanju za vijeća nacionalnih manjina?

SNV redovito pomaže vijeća srpske nacionalne manjine jer ona ne dobivaju dostatna sredstva od lokalnih ili područnih samouprava za ispunjavanje funkcija koje imaju prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, navodi SNV u odgovoru Hini na prozivke da prebacuju sredstva iz državnog proračuna na vijeća nacionalnih manjina, iako ih ona zakonski ne mogu upotrijebiti u kampanji za izbore koji će se održati 5. svibnja.

Dodjeljivanje sredstava SNV-u: Dokumenti dokazuju da se Milorad Pupovac nije izuzeo od glasovanja

Prozivke na račun SNV-a ovoga su tjedna uputili predlagači nezavisne liste za izbor Vijeća Srpske nacionalne manjine Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije Srđan Milaković i Dragan Crnogorac.

Oni tvrde da je SNV prebacio novac za predizbornu promidžbu na račune manjinskih vijeća iako, sukladno nedavno donesenom Zakonu o izborima za članove i predstavnike Vijeća nacionalnih manjina, predsjednici manjinskih vijeća nemaju ovlasti za bilo koju vrstu plaćanja jer su izbori raspisani i dosadašnjim vijećima je istekao mandat.

Dužnost je SNV-a informirati srpsku manjinu o pravilima koja joj pripadaju

U SNV-u pak kažu kako nije sporno da vijeća srpske nacionalne manjine ne sudjeluju u izbornoj kampanji, no ističu i kako je jedna od dužnosti vijeća informiranje pripadnika srpske nacionalne manjine o pravima koja im pripadaju. Među tim pravima je i informiranje birača da mogu birati članove vijeća srpske nacionalne manjine u svojoj općini, gradu i županiji za period od sljedeće četiri godine.

“Vijećima nacionalnih manjina u ovom je periodu prestao mandat, ali prema dosadašnjoj praksi koja je propisana zakonom, vijeća nacionalne manjine i dalje moraju funkcionirati, izvršavati sve svoje obaveze i ispunjavati svoje dužnosti”, odgovara Saša Milošević iz SNV-a.

Ponavlja i optužbe za informativnu šutnju koja prati ove izbore, a koje je ovih dana već izrekao i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

Nijedna državna institucija nije provela kampanju o manjinskim izborima i ulozi vijeća

Milošević ističe da niti jedna državna institucija nije organizirala ni provela informativnu kampanju o izborima i o ulozi vijeća.

“Isto je i s medijima – doslovno se na prste jedne ruke mogu nabrojati članci (ili prilozi u elektroničkim medijima) koji su informirali o ovoj temi. U brojnim općinama, gradovima i županijama nije ni bilo kandidatura, a u najvećem broju jedva ima dostatan broj kandidata. Dodatni problem je i činjenica da je broj biračkih mjesta za ove izbore višestruko manji od svih drugih izbora, što otežava biračima izlazak na birališta”, upozorava Milošević.

Pripadnici nacionalnih manjina, njih gotovo 254 tisuće, moći će u nedjelju, 5. svibnja birati članove vijeća nacionalnih manjina, a njih oko 14 i pol tisuća predstavnike nacionalnih manjina, toliko ih je, naime, upisano u popise birača za spomenute, pete po redu ‘manjinske izbore’. Članove vijeća birati će 14 nacionalnih manjina, predstavnike njih 20. Pripadnici 20 manjina birati će se svoje predstavnike u 20 županija, 34 grada i jednoj općini, na izbornim listama su 242 kandidata.

Vlada je odredila visinu naknade za troškove izborne promidžbe, pravo na nju imaju manjinske udruge koje su predložile kandidate, a koje dobiju najmanje jednog člana vijeća ili predstavnika u jedinici. Ako su, pak, članove vijeća i predstavnike kandidirali birači, troškovi će se naknaditi vijeću, odnosno predstavniku nacionalne manjine koji je izabran.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina