Evo što je nam je Budak odgovorio na pitanje o članstvu u masonskoj loži

Foto: Fah

Kao član Velike lože Hrvatske u medijima se spominje hrvatski povjesničar i profesor na Filozofskom fakultetu Neven Budak.

S Narod.hr-a poslali smo mu upit u kojem smo ga zamolili da komentira svoje članstvo u masonskoj loži i pitali smo ga može li potvrditi da mu je jamac za prijem u masonsku ložu bio povjesničar s Filozofskog fakulteta Tvrtko Jakovina, kako se navodi u medijima?

“S obzirom na sve ono što je dosad Vaš portal objavljivao o meni i mojem radu, doista nemam potrebu išta komentirati”, odgovorio nam je Budak.

Velika loža Hrvatske je treća udruga u Hrvatskoj sa sjedištem u Rijeci. Na čelu Velike lože Hrvatske su Bojan Šober i tajnik Damir Sila-Zih.

> I za njih trojicu se tvrdi da su masoni: Među njima Milanovićev bivši savjetnik, povjesničar i čovjek koji je režirao doček Vatrenih? 

>Glasilo ‘Loža’ – koja su poznata lica u Hrvatskoj članovi masonske lože?

>Veliki meštar Nikica Gabrić: ‘Dao sam Jeleniću još pet imena koja su ga mogla kompromitirati’

>Odvjetnik Olujić za Narod.hr: ‘Članovi masonskih loža, a pretpostavlja se da ih je u Hrvatskoj oko 700, ne bi trebali obavljati javne funkcije’

>Kovač: Afera s Jelenićem nije slučajno došla u vrijeme izbora u HDZ-u – Plenkovićeva struja želi odglumiti ‘borbu protiv masona’

Kako je vidljivo na fotografiji koju smo ranije objavili, uz Budakovu navodnu molbu za prijem u bratstvo iz 2011. godine priložena je biografija. Budaku je kao jamac naveden “br. Tvrtko Jakovina“, poznati hrvatski povjesničar, ukoliko je ona vjerodostojna to bi značilo da je i Jakovina član (ili je to bio).

> Tko je Neven Budak, protivnik vjeronauka u školama?što znači da je vrlo vjerojatno i

> (VIDEO) Novi kurikul povijesti izazvao raspravu: ‘Zaiskrilo’ između Budaka i Nazora u ‘Otvorenom’

> Evo što je dr. Neven Budak odgovorio na pitanja Narod.hr-a o nepravilnostima u imenovanju za ERS

Tko je zapravo Budak?

Neven Budak redoviti je profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zaposlen od 1980. Bio je posljednji sekretar komunističke partije na istom fakultetu. Doktorirao je 1991. Sudjelovao na brojnim znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu. Od 1995. do 2002. održava nastavu iz urbane povijesti na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Dobitnik je stipendije Alexander von Humboldt, stipendije Max Planck Instituta i dr. Od 2001. do 2003. godine bio je dekan Filozofskog fakulteta. Od 1999. predsjednik Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti.

Budak je svojevremeno bio imenovan za jednog od tri posebna savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića i to za znanost te je bio profesor na Sorosevom Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Tijekom 2016. godine izjavio je kako vjeronauku ne bi trebalo biti mjesto u javnim školama, već u župama.

“Živimo u društvu koje je većinski katoličko, ne samo po stvarnoj religioznosti nego i po tradiciji. Ne prihvaćati religioznost znači ne pripadati većinskoj skupini i biti obilježen. Jedno je kada se s time nose odrasli, no kada djecu dovodimo u poziciju da ne pripadaju većini, to postaje ozbiljan problem.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr