Odvjetnik Olujić za Narod.hr: ‘Članovi masonskih loža, a pretpostavlja se da ih je u Hrvatskoj oko 700, ne bi trebali obavljati javne funkcije’

Foto: Fah

“Članovi masonskih loža, a pretpostavlja se da ih je u Hrvatskoj oko sedamsto i radi se o utjecajnim osobama, ne bi trebali obavljati javne funkcije. Zbog članstva objektivnost i nepristranost pravosuđa postaju upitni.”, istaknuo je za Narod.hr ugledni hrvatski odvjetnik Željko Olujić komentirajući aferu s Draženom Jelenićem koji je zbog članstva u masonskoj udruzi zatražio razrješenje s dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Masonstvo je tajna organizacija koja skriva svoje ciljeve i namjere: Što znamo o njima?

>Nastavak sukoba među masonima: Gabrić pokazao poruke koje je izmjenjivao s Jelenićem

>Ministru Ćoriću nije problem da je glavni državni odvjetnik mason: ‘To što je rekao mi se čini prihvatljivo i simpatično’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Urednici i vlasnica tjednika i portala 7Dnevno privedeni zbog sumnje da su ucjenjivali Nikicu Gabrića zbog pripadnosti masonskoj loži

Olujić: “Njihova imena trebaju biti transparentna”

Na pitanje može li mason, član tajne organizacije sa svojim obredima, inicijacijama i zakletvama, uopće obavljati posao neovisnog glavnog državnog odvjetnika, Olujić kaže da su te funkcije nepomirljive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Među prvima sam izjavio da Jelenić mora otići. On ne može biti niti zamjenik glavnom državnom odvjetniku. Njegovo obrazloženje, kako mu je ulazak u masonsku ložu imponirao, infantilno je i neprihvatljivo. I sam ulazak u ložu i postupak inicijacije gdje se ostalim članovima zaklinje na uzajamno pomaganje je diskutabilno. Iako sama sigurnosna provjera nije predviđena, vlast je dužna obaviti diskretne provjere kako se ovakvi slučajevi ne bi događali. Treba provjeriti postoji li osnovana sumnja da je Jelenić djelovao protiv svega onoga za što je bio zadužen, a to je narodni probitak, a da je pogodovao svojoj braći masonima.”, ističe Olujić za Narod.hr.

Smatra da obračun među masonima u medijima pokazuje šlampavost nekih članova te drži da imena unutar udruge ne bi smjela biti tajna.

“Masonerija je tajna organizacija u koju se i ulazi tajnim obredom i polaže se prisega životom. Oni se međusobno nazivaju i braćom, ali osim te ‘bratske’ povezanosti najbitnija značajka je tajnost i međusobno pomaganje. Ako se radi o udruzi, kako se predstavljaju, ne mogu tajiti identitete. Njihova imena trebaju biti transparentna. Članovi masonskih loža, a pretpostavlja se da ih je u Hrvatskoj oko sedamsto i radi se o utjecajnim osobama, ne bi trebali obavljati javne funkcije.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olujić: “Zbog članstva objektivnost i nepristranost pravosuđa postaju upitni”

Na pitanje Narod.hr-a bi li se i suce članove masonskih loža trebalo isključiti iz pravosuđa, Olujić potvrdno odgovara.

“Smatram da ni suci masoni ne bi trebali obavljati sudačku dužnost, jer objektivnost i nepristranost pravosuđa dolazi u pitanje upravo zbog tajnosti, mistike i uzajamnog pomaganja članova unutar organizacije.

Olujić ističe da je rješenje sigurnosna provjera dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović ukinuo sigurnosne provjere dužnosnika

Podsjetimo, upravo su za vrijeme Zorana Milanovića kao predsjednika Vlade ukinute sigurnosne provjere javnih dužnosnika.

Prije nego je Zoran Milanović 2012. progurao promjenu Zakona o sigurnosnim provjerama i gotovo potpuno iskorijenio sigurnosne provjere dužnosnika, tajne su službe dotad provjerile čak 8000 dužnosnika.

Iako je na Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost iz 2012. kojem je na čelu tada bio HDZ-ov Miroslav Tuđman, izraženo mišljenje da se predloženim i kasnije usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosnim provjerama smanjuju sigurnosni standardi, Odbor je većinom glasova odlučio predložiti Saboru da donese izmjene zakona. Kao opravdanje za izmjenu Zakona SDP-ovom čelniku bilo je što navodno učestale provjere, poglavito one I. stupnja koje su najobuhvatnije, opterećuju sustav i smanjuju učinkovitost na drugim zadaćama.

Milanović je tada na sjednici Kukuriku Vlade potvrdio da u zakonu postoji odredba koja predviđa da svi koji stupaju na dužnost moraju biti sigurnosno provjereni.

“Kada bi provodili taj zakon u najboljoj vjeri i u smislu kako je pisan, naša bi Vlada počela funkcionirati tek oko Uskrsa. Taj ćemo zakon malo prilagoditi realnosti, bit će demokratičniji i normalniji”, ustvrdio je Milanović i dodao “nećemo raditi ‘cvjetajuću industriju sigurnosnih provjera’ za sve koji hodaju ovom zemljom“.

Tako se, umjesto provjera prvog stupnja od 2012. vrše provjere trećeg stupnja i to tek na zahtjev “čelnika tijela”.

Od tada ministri, njihovi pomoćnici ili državni tajnici ili neki drugi dužnosnici koje imenuje Vlada Republike Hrvatske, uopće ne trebaju imati sigurnosnu provjeru. Odnosno, ona se može provesti samo ako to zatraži čelnik tijela.

“Slično se događalo i nakon odlaska Milanovićeve vlade. Sigurnosne provjere sasvim sigurno ne bi zaustavile sve nezakonitosti, ali bi neke ljude spriječile da budu u mogućnosti obavljati odgovorne državničke poslove. I da barataju povlaštenim informacijama. Zapravo, žalosno je da danas visoki državni dužnosnik možeš postati samo s potvrdom o nekažnjavanju?! Posljedice i te kako dobro znamo. No, da apsurd bude veći, za otkrivanje afera nisu zaslužni oni kojima je to posao (npr. Državno odvjetništvo) nego isključivo mediji“, naglasila je Silvana Oruč Ivoš.

Zanimljivo da od 2012. nije bilo prijedloga za novu izmjenu ovog Zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.