Fokus Možemo na prekid života nerođenog djeteta: Kako su u KB Sv. Duh ostvarili svoj cilj?

matijevića
Ratko Matijević, Montaža: Narod.hr, Izvor: Snimka zaslona, KB Sv. Duh

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića (Možemo), Danijela Dolenec, i predstojnik ginekologije u KB Sveti Duh Ratko Matijević pohvalili su se ovih dana izvođenjem pobačaja na zahtjev u toj bolnici. Zanimljivo je podsjetiti kako je Matijević doveden da bi organizirao izvođenje pobačaja u bolnici jer su svi prijašnji zaposleni ginekolozi imali priziv savjesti. Takav potez Možemo pokazao je kako im je ideologija najvažnija, a glavni fokus postala im je gradska bolnica u kojoj se nisu prekidali životi nerođene djece. No sada su u KB Sveti Duh zaposleni novi ginekolozi, dok je glavni kriterij zapošljavanja očito bio – da nemaju priziv savjesti i izvode pobačaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Danas svaka žena koja zatraži prekid trudnoće, može ga obaviti u ovoj bolnici do 10. tjedna trudnoće”, potvrdila je novinarima zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec nakon otvorenja nove integrirane operacijske sale Klinike za ginekologiju i porodništvo, a dr. Matijević potvrdio je da “pobačaj na zahtjev dobivaju sve žene koje to zatraže”.

> Dolenec i dr. Matijević hvale se pobačajima u KB Sveti Duh: ‘Dostupno je svim ženama’

> Sa Svetog Duha negiraju da je jedini kriterij za novog ginekologa bilo – izvođenje pobačaja, no potezi ih demantiraju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je dr. Ratko Matijević i kako je postao predstojnik ginekologije u KB Sveti Duh?

Podsjetimo, protiv predstojnika ginekologije dr. Ratka Matijevića liječnici KB Sveti Duh nedavno su podnijeli kaznenu prijavu koja se tiče njegova dolaska na funkciju predstojnika Klinike za ginekologiju.

“Protiv Ana-Marie Šimundić, Žarka Alfirevića i Kristine Zečević podnijeta je kaznena prijava zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. KZ RH, radi osnovane sumnje da su u prvoj polovini 2022. godine kao odgovorne osobe Kliničke bolnice „Sveti Duh“ u Zagrebu, svako od njih prema opisu i hijerarhiji poslova na kojima su zaposleni, postigli i proveli dogovor prema kojem su protivno pravilima o postupku izbora i zapošljavanja u javnim ustanovama omogućili Ratku Matijeviću zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme u KB „Sveti Duh“ na radnom mjestu predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo na mandatno razdoblje od četiri godine”, podsjećaju liječnici. Više o prijavi pročitajte u našem članku:

Dio kandidata koji su bili prijavljeni na natječaj za predstojnika žalio se smatrajući da Matijević nema potrebne uvjete, a dodali su i da je bilo nepravilnosti u samom procesu provedbe natječaja. Isto tako, odbijene su žalbe dvoje kandidata koji tvrde da jedini ispunjavaju uvjete natječaja.

>Tomašević i Dolenec (Možemo) intenzivno se bave jednim od svojih najvećih ciljeva – da se život nerođenog djeteta može prekidati i u KB Sv. Duh

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Novi predstojnik klinike za porode na ‘Svetom Duhu’ – član Gabrićeve masonske lože
> Tomašević priznao: Dr. Matijević dolazi na Sv. Duh da bi se tamo izvodili pobačaji

 

Inače, natječaj je raspisan još prošle godine u listopadu, a osim dr. Matijevića kandidati su bili dr. Boris Ujević, dr. Ana Tikvica Luetić, dr. Dubravko Habek, dr. Ingrid Marton i dr. Vladimir Blagajić.

Također, prema dokumentu u koji je Narod.hr dobio na uvid, inspektorat je od vodstva bolnice zatražio dostavljanje dokumentacije koja uključuje i ugovor sklopljen s bankom o broju računa preko kojeg posluje poslodavac, pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta, akt kojim je poslodavac uredio provedbu natječaja za zapošljavanje i sam natječaj odnosno svu dokumentaciju vezanu uz njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kulturološke promjene”

Podsjetimo, među šest gradskih zastupnika stranke Možemo koji su postavljeni u zdravstvene ustanove našao se i sociolog Branko Ančić koji je imenovan u Upravno vijeće Kliničke bolnice “Sveti Duh”.

KB “Sveti Duh” 20. travnja objavio je Odluku o izboru i imenovanju predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo, a za predstojnika navedene klinike, kao najbolji kandidat prepoznat je prof. dr. sc. Ratko Matijević, dr. med.

> Radnici KB ‘Sv. Duh’ dopunili kaznenu prijavu protiv dr. Matijevića, novog predstojnika ginekologije
Natječaj je raspisalo Upravo Vijeće u kojem se nalaze Darko Kaštelan, Edvard Galić, Ana Bobinac, Davor Katavić, Tomo Pavić, Dubravka Ivanić i već spomenuti Branko Ančić, a odluku je donijela ravnateljica Ana-Maria Šimundić, koju je krajem prosinca 2021. imenovalo Upravno vijeće koje je postavio gradonačelnik Tomašević.

Ona je nakon objave odluke za portal tockanai.hr znakovito kazala da će tijekom njezina mandata njezin tim “sva svoja znanja i vještine usmjeriti na organizacijske i kulturološke promjene”.

Uskoro nakon odabira Ratka Matijevića, vrh bolnice, ali i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević potvrdili su da kane omogućiti izvođenje pobačaja u bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Matijević i njegov stav o pobačaju

Dr. Matijević je u mandatu SDP-ova ministra zdravstva Rajka Ostojića sudjelovao u izradi nacrta Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012. – 2020. i to u povjerenstvu za organizaciju sustava zdravstva. Uz to je član Kraljevskog zbora ginekologa i opstetričara Ujedinjenog Kraljevstva (Fellow of Royal College of Obstetricians and Gynecologists) koje je 2011. ustvrdilo da “žene koje razmišljaju o prekidu trudnoće treba informirati da je pobačaj generalno sigurniji nego nastavak trudnoće te da većina žena koja je abortirala ne pati od psiholoških posljedica”.

Afera masoni

Podsjetimo, početkom 2020. godine ostavku je podnio glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić nakon što se otkrilo da je bio član masonske lože Veliki Orijent Hrvatske. Glavni državni odvjetnik Jelenić podnio je ostavku pod Vladinim pritiskom, temeljenom na etičkim principima o nedopustivom prešućivanju članstva u masonima i tome što se upustio u razgovor i sugestije u istražnom predmetu koji je inicirao oftalmolog Nikica Gabrić, veliki meštar Velikog Orijenta Hrvatske, osnivač i ravnatelj Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.

U toj aferi se između ostaloga spominjalo upravo novog predstojnika klinike za ginekologiju i porodništvo na KB “Sveti Duh”.

Među članovima Velike lože Orijenta Hrvatske našli su se Ratko Matijević, dr. med., tada pročelnik Zavoda za ginekologiju u KB Merkur, Boris Sruk i njegovi otac i brat, on je za vrijeme Gorana Radmana bio šef poslovanja na HRT-u, ranije radio za Medikol, Hrvoje Kolarić, predsjednik Uprave Belupa i član Uprave Podravke, Damir Jandrašek, član Uprave Raiffeisen Investa, društva za upravljanje investicijskim fondovima, Ratko Maček, nekadašnji glasnogovornik HDZ-a i Vlade Ive Sanadera, Damir Pokupec, odvjetnik i počasni konzul Rusije, Rajko Vučković, spominje se kao uvoznik velikih brendova traperica u Hrvatsku, Mirko Kostelac, vlasnik nekoliko manjih hotela i poduzetnik Saša Cvetojević.

Tko su novozaposleni ginekolozi i koji je bio kriterij za zapošljavanje?

Jedan od ne tako davno zaposlenih ginekologa, dr. Bojan Vidaković iz Varaždina, prema svemu sudeći zaposlen je zbog izvođenja pobačaja, iako bolnica i njezino vodstvo postavljeno od ekstremno lijeve zagrebačke vlasti, negiraju da je jedini kriterij za njegovo zapošljavanje bilo upravo to.

Odlukom od 12. listopada 2022. godine ravnateljica KB Sveti Duh, Ana-Maria Šimundić, zapošljava dr. Zlatku Bakulu, kako doznaje Narod.hr, također po kriteriju da izvodi pobačaje.

Za sada ostali liječnici koji su bili potpisnici priziva savjesti s KB Sveti Duh ne rade pobačaje.

U ambulantu u kojoj će se obavljati pobačaji prešla je i glavna medicinska sestra Ljiljana Javorčić, koja nije potpisala priziv savjesti. Dvije medicinske sestre potpisale su priziv savjesti i ne žele nazočiti niti asistirati, dok će ostale sestre sudjelovati u zahvatima. Riječ je o tri medicinske sestre i glavnoj medicinskoj sestri. Po pitanju anesteziologa, dvoje je potpisnika priziva savjesti.

> Državni inspektorat provjerava valjanost natječaja za šefa Klinike za ginekologiju u KB Sveti Duh

Negiranje kriterija

Prvog dana rujna poslali smo KB Sveti Duh pitanje je li u bolnici zaposlen novi ginekolog Vidaković te je li točna informacija da je jedini kriterij zapošljavanja bio da je spreman izvoditi pobačaje.

Odgovor iz bolnice stigao je tek 16. rujna te u njemu potvrđuju da je Vidaković doista zaposlen, no tvrde da jedini kriterij zapošljavanja nije bio izvođenje pobačaja.

”Točno je da smo nedavno zaposlili novog ginekologa premještajem iz druge ustanove na mjesto liječnika specijalista ginekologije i opstetricije”, stoji u njihovu odgovoru.

Na pitanje o kriteriju zapošljavanja, kažu da je netočna informacija da je jedini uvjet bio izvođenje pobačaja.

>Tomašević i Dolenec (Možemo) intenzivno se bave jednim od svojih najvećih ciljeva – da se život nerođenog djeteta može prekidati i u KB Sv. Duh

”To je netočna informacija, koju po svemu sudeći plasira nekolicina djelatnika povezana s prethodnom upravom. Nova uprava ima za cilj biti bolnica mjesto izbora za svakog bolesnika. Činimo sve kako bismo svim pacijentima omogućili dostojanstveno liječenje u skladu sa svjetskim standardima, po uzoru na najmodernije bolnice u Europi.

Kao nova uprava, ponosimo se što su naše ključne vrijednosti transparentnost, meritokracija, timski rad, uključivost i pravednost. Sve odluke donosimo temeljem objektivnih pokazatelja i u interesu bolnice i njenih bolesnika. Procedura i kriteriji ovog i svih drugih zapošljavanja u našoj bolnici su u potpunosti sukladni sa zakonom i svim propisima”, stoji u odgovoru KB Sveti Duh za Narod.hr.

Nakon toga objavljeno je kako  se na Svetom Duhu planira otvoriti ambulanta za pobačaje te kako to neće ”biti posao jednog ginekologa, već ‘kolektivni napor’, a bolnica je u intenzivnim pripremama u formiranju takvog tima”.

Vidaković je tada bio  jedini ginekolog u toj bolnici koji nije imao priziv savjeti, a sada se situacija odlukama ljudi povezanih s Možemo promijenila i agresivno je ostvaren Tomaševićev cilj – da se u KB Sveti Duh mogu izvoditi pobačaji.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.