(FOTO) Biskup Košić krizmanicima župe Osekovo: ‘Na vama je da slušate Duha Svetog, čut ćete ga u tišini srca i molitvi’

Foto: Sisačka biskupija

Župa sv. Ane u Osekovu svečano je u nedjelju, 26. srpnja proslavila blagdan svoje nebeske zaštitnice. Središnje misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić koji je tom prigodom podijelio i sakrament svete potvrde ovogodišnjim kandidatima ove župe. U koncelebraciji bili su domaći župnik vlč. Dražen Lauc te p. Mariano Passerini i p. Franco Baggia iz Družbe Sinova Bezgrješne u Kutini, a tijekom mise ispovijedao je župnik iz Popovače vlč. Ivan Petrović.

Na početku homilije biskup je okupljenima čestitao župni blagdan istaknuvši kako nas on potiče da razmišljamo o daru života i zahvalnosti koju trebamo dati našim roditeljima zbog njega. „Sveta Ana i njezin suprug Joakim posebno se slave na istoku, ali i po čitavom svijetu, kao roditelji koji su u svom životu primili dijete blaženu Djevicu Mariju. Po predaji oni su je odgajali vrlo pobožno i često se slika sveta Ana, kao što je i na slici na vašem oltaru, kako malu Mariju uči čitati Sveto pismo i kako je poučava Riječi Božjoj. Upravo to je zadaća roditelja, da prenesu vjeru svojoj djeci, pa je tako i Ana mogla dati Mariji ono što je njoj bilo najsvetije, a to je vjera u Božju Riječ. Dakako da su posebni ti odnosi između roditelja i djece, a mogli bismo reći i da se vrlo malo razmišlja o vrijednosti baka i djedova. Isusov djed je bio Joakim, a Ana baka i vrlo je zanimljivo promatrati taj odnos kako bake i djedovi vole svoju unučad i koliko tu ima puno nježnosti i dobrote. To je odnos manje opterećen dužnostima jer roditelji su ti koji imaju dužnost odgajati djecu. Odnos je to prenošenja iskustava, tradicije i vjere koju su imali naši stari i od koje su oni živjeli, prebrodili krize i s kojom su bili učvršćeni u dobru. Nisu važni samo roditelji već i djedovi i bake, a posebno za našu Djevicu Mariju Spasiteljevu majku, jer su oni zajedno odgojili tu djevojčicu u dobroti, u poštivanju Božjeg zakona i strahu Božjem. Nitko ne zna kakav će kada imati zadatak u svom životu, ali kada su temelji dobro postavljeni onda Bog može računati s nama i u velikim zadaćama“, poručio je okupljenima biskup.

Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je rekao kako ona govori o veličini izbora te što i kako treba izabrati u životu. „To se i vama dragi krizmanici sada postavlja u vašem životu: koji je vaš životni smjer, koju školu upisati, kasnije jel ići na fakultet, osnivati obitelji i dom… I što je zapravo nama važno u svim tim izborima? Ma što god izaberete važno je da se Bogu povjerite. Čuli smo tako i u čitanju kako je umro kralj David, a njegov ga je mlađi sin Salomon naslijedio. Jednom ga u snu upita Bog: ‘Reci mi što želiš, učinit ću ti’? A on kaže: ‘Daj mi mudro i pronicavo srce da mogu tako velikom narodu, kojem si me postavio za kralja, biti dobar vođa. Onda mu Bog odgovara: ‘Nisi tražio ni zdravljen, ni dugi život, bogatstva, nego si tražio da ti srce bude mudro i razborito i dat ću ti tako mudro srce kakvo nitko nije imao prije i neće imati poslije’. Zato su kasnije i govori ljudi da je Salomon bio najmudriji kralj na svijetu te se njemu pripisuju mudrosne knjige Staroga zavjeta. Izabrati mudro srce čovjek može samo ako je nadahnut Duhom Svetim i zato mi danas molimo za vas krizmanike, da Duh Sveti preko sakramenta potvrde siđe na vas, uđe u vaše srce i da vas vodi u životu kao pravi vođa. Na vama je da ga slušate. A kako ćete ga čuti? U tišini srca i molitvi. Ono na što vi trebate biti spremni je stvarno razgovarati s Bogom u vašem srcu te dopustiti Duhu Svetom da vas ispuni žarom“, poručio je na kraju biskup.

Na kraju okupljene je pozdravio i župnik Lauc koji je zahvalio biskupu na dolasku te poručio krizmanicima da ostanu postojani na putu vjere.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr