(FOTO) Diferencirano obrazovanje u osnovnim školama Ružičnjak i Lotrščak u nekoliko godina postojanja polučilo izniman uspjeh

Foto: OŠ Ružičnjak i Lotršćak

Od 2015. godine kada je osnovana prva osnovna škola za djevojčice i 2016. kada je osnovana prva osnovna škola za dječake u Republici Hrvatskoj, zanimanje za diferenciranim obrazovanjem je u porastu – Osnovna škola Ružičnjak i Osnovna škola Lotrščak ove jeseni imat će sedam generacija djevojčica i sedam generacija dječaka, a u svojih nekoliko godina postojanja polučile su izniman uspjeh.

Znanstvena istraživanja pokazuju da se djevojčice i dječaci ne razvijaju istim tempom, fizički i psihički, i da odvojeno obrazovanje može biti ključ za postizanje boljih rezultata kod jednih i kod drugih. Prednosti koje proizlaze iz ovog obrazovnog modela temelje se na velikom iskustvu sličnih institucija u drugim zemljama. Zanimljivo je spomenuti da se među pedeset najboljih škola Ujedinjenog Kraljevstva u 2018. godini nalazi trideset pet škola s diferenciranim modelom obrazovanja (24 ženskih i 11 muških škola) s time da je važno istaknuti podatak da diferencirane škole imaju udio od svega 2% u ukupnom broju škola Ujedinjenog Kraljevstva. ,

Obrazovni model

Obrazovni model koji se provodi u Osnovnoj školi Ružičnjak i Osnovnoj školi Lotrščak diferencirano je obrazovanje, a temelji se na jednakosti dječaka i djevojčica u smislu prava, obveza i dostojanstva te omogućuje obrazovanje koje je personalizirano prema različitom tempu učenja.

Osnovno je načelo ovih dviju škola sinteteza kvalitetnog odgoja i obrazovanja: personaliziranog, cjelovitog i dosljednog, vodeći brigu o cjelokupnom i skladnom razvoju osobe u skladu s kršćanskim vrijednostima. Pri tome neotuđivo pravo i odgovornost odgoja i obrazovanja učenika pripada roditeljima, kojima škola pomaže u njihovoj neprenosivoj zadaći prvih i temeljnih odgojitelja.

Ključni alat za ostvarivanje personaliziranog pristupa i osnova pedagogije ovih škola je mentorstvo. Svaki je učenik jedinstven, a program mentorstva temeljni je način osobnog pristupa svakome od njih i neophodan za razvoj njegovog karaktera i osobnosti. Iz tog razloga svaki učenik dobiva mentora koji je za tu ulogu posebno osposobljen. S njime se susreće dva puta mjesečno, a po potrebi i češće, na kratko strukturiranom razgovoru u kojemu mentor pomaže učeniku da cjelovito vidi svoje potrebe i da radi na sebi te tako razvije svoje intelektualne i ljudske potencijale.

Interpersonalna atmosfera u kojoj se provodi školski rad omogućuje učeniku da se osjeća podržanim i cijenjenim kao osoba i ima priliku za osobni cjeloviti rast. Osim toga njeguje se ozračje u kojem se vrednuje proces, a ne isključivo konačni cilj. Učitelj je u ulozi promicatelja samostalnosti, on potiče svakog učenika i učenicu da prihvati odgovornost za svoje odluke, da razmišlja i odlučuje za sebe u skladu s vlastitim mogućnostima i stupnjem zrelosti, bez gušenja osobnosti i energije, usmjeravajući ih prema dobru.

Nastavne aktivnosti provode se s dubokim povjerenjem u nauk Katoličke Crkve. Svaka škola ima svog svećenika čije je poslanje briga o duhovnoj skrbi roditelja, učitelja, nenastavnog osoblja i učenika koji to svojevoljno žele. Čuvajući temeljne ljudske, društvene i kršćanske vrednote, Osnovna škola Ružičnjak i Osnovna škola Lotrščak daju svoj doprinos društvu i obogaćuju odgojno-obrazovni sustav pružajući roditeljima mogućnost odabira obrazovne sredine koju smatraju najboljom za svoje dijete.
S radošću dijelimo novost da su obje ustanove čiji je osnivač Roditeljski institut za odgoj i
obrazovanje (RINO); Osnovna škola Ružičnjak i Osnovna škola Lotrščak od
rujna 2019. na istoj adresi – u Donjim sveticama 127.

Više o ove dvije škole možete doznati na njihovim internet stranicama:
http://www.os-lotrscak.hr/
http://os-ruzicnjak.hr/

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr