(FOTO) Dvorcima zaprešićkog kraja – zavirite u perivoje Lužnice i Novih Dvora

Foto: MT

U okolici Zaprešića nalaze se brojni dvorci, od kojih mnogi, usprkos svojim ljepotama, nisu osobito poznati široj javnosti. U ovom ćemo članku predstaviti ljepote dva dvorca s pripadajućim perivojima: Lužnice i Novih Dvora.

Lužnica: nekada posjed obitelji Rauch i mjesto gdje je u djetinjstvu živjela Marija Jurić-Zagorka, a danas duhovno-obrazovni centar u vlasništvu sestara milosrdnica

Vozeći se iz Zaprešića prema Harmici, nakon što napustite grad, s lijeve strane ceste, na uzvisini usred perivoja, ugledat ćete barokni dvorac Lužnicu. A ako, osim kratkog pogleda na dvorac, odlučite i posjetiti to mjesto, imat ćete priliku uživati u posebnoj ljepoti.

Dvorac potječe iz 18. stoljeća, razdoblja mira na ovim prostorima. Tada plemići počinju graditi dvorce otvorenog, ladanjskog tipa, kojima cilj nije obrana i ratovanje, već služe kao raskošna mjesta za dokolicu, odmor i zabavu. Dvorac se nalazi izvan grada, u prirodi, te je okružen engleskim perivojem, nekada prepunim egzotičnih stabala i biljaka. Jezero u njegovu okrilju pruža mjesto za opuštanje, a iz dvorca puca pogled na Samoborsko gorje u daljini. Svaki je dio ovoga mjesta pomno oblikovan kako bi žiteljima i gostima dvorca pružio vrhunsku ljepotu.

Danas je ovo mjesto uređeno kao Duhovno-obrazovni centar „Marijin dvor“ kojega vodi Družba sestara milosrdnica. Dvorac je u njihovo vlasništvo došao početkom 20. stoljeća te je dugo vremena služio kao dom za umirovljene sestre, a u razdoblju nakon demokratskih promjena dvorac je obnovljen, uređen i otvoren javnosti. Tako on danas služi kao mjesto održavanja različitih duhovnih, edukativnih i kulturnih sadržaja, a u njemu također postoji mogućnost organiziranja stručnih seminara i konferencija.

Lužnica je oaza mira i ljepote, a šetnja njegovim perivojem pruža nesvakidašnji doživljaj tišine i sklada.

Velik dio svog postojanja Lužnica je bila u vlasništvu plemićke obitelji Rauch, a zanimljiva je informacija i da je u Lužnici književnica Marija Jurić- Zagorka provela jedan dio svog djetinjstva. Upravo je u tom dvorcu ona, kao djevojčica, održala svoj poznati govor banu Khuen-Hedervaryju.

Novi Dvori- nekadašnje imanje bana Jelačića, danas je još uvijek u velikoj mjeri neuređeno

Svega kilometar i pol od središta Zaprešića, nalaze se Jelačićevi Novi Dvori. Najpoznatiji hrvatski ban, koji je ukinuo kmetstvo te sazvao prvi građanski hrvatski sabor, upravo je na tome mjestu uredio svoje imanje. Dvorac bana Jelačića dominira čitavim prostorom te predstavlja središnju građevinu u perivoju. Kao i kod Lužnice, dvorac je služio za stanovanje i odmor te je građevina i njezina okolica oblikovana kako bi odisala ugodnim mirom i skladom. Od ulaza u perivoj do dvorca posjetitelj prolazi kroz aleju omeđenu drvoredima uz koje se nalaze nekadašnje gospodarske zgrade: vršinilnica, konjušnica, kukuružnjak… Jedna od tih zgrada danas je uređena kao Muzej Matije Skurjenija, poznatog hrvatskog naivnog slikara.

Uz dvorac u perivoju se nalaze i druge reprezentativne građevine, poput neogotičke kapele svetog Josipa te velike grobnice obitelji Jelačić u kojoj je pokopan i sam ban. Grobnica je također izgrađena u neogotičkom stilu kao rad Hermana Bollea.

Hodajući Novim dvorima obuzima vas potpuno novi dojam. Za razliku od Lužnice, koja blista svojom uređenošću te, brižljivo održavana, odiše dražesnim životom, ovdje imate priliku vidjeti potpuno drugačiji prizor. Zaboravljeni dvorac iz gotovo zaboravljene prošlosti stoji pust i prazan nakon godina i godina u kojima je bio prepušten uništavanju i propadanju, dok se pojedine gospodarske zgrade urušavaju pod pritiskom zuba vremena. No, usprkos svim nedaćama čitav kompleks nije izgubio primamljivost i ljepotu.

Dvorac i građevine još uvijek su tu i čekaju svoje bolje dane.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr