(FOTO) Evo tko je došao na dodjelu Nagrade ‘Miko Tripalo’ za 2018.

Foto: Fah

Hrvatskom novinarskom društvu (HND) u petak je uručena nagrada udruge Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo na čijem je čelu bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradu Miko Tripalo za 2018.  Udruga dodjeljuje HND-u za promicanje europskih vrijednosti u hrvatskome društvu i to, kako je istaknuto u obrazloženju, za borbu u ostvarivanju ustavnih jamstava slobode medije i priopćavanja, za jamstvo prava javnosti na pristup informacijama i obaviještenosti o zbivanjima, za zaštitu novinara od cenzure te monopola i samovolje nakladnika te za poseban angažman u suzbijanju diskriminacije i govora mržnje u protekloj godini.

> Sabor s 92 glasa za i 3 protiv potvrdio Petričušić, koja je prenosila lažne vijesti o UIO, za članicu NO HRT-a

>Tko je Antonija Petričušić – na prijedlog SDP-a novoizabrana članica nadzornog odbora HRT-a – koja je prenosila lažne vijesti o UIO?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Evo tko sve stoji iza nagrade ‘Mika Tripalo’ koju nakon N1 i Gordana Bosanca, dobiva HND

Predsjednik Upravnog odbora Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo povjesničar Tvrtko Jakovina na svečanosti u zagrebačkom Novinarskom domu kazao je kako je skupština tog Centra odluku o nagradi donijela jednoglasno. Ustvrdio je i kako “HND daje iznimno važan doprinos razvoju društva svojim stalnim javnim upozorenjima na pritiske na novinare i medije te mobiliziranjem javnosti protiv ograničavanja slobode govora”.

”To znači da ne nagrađujemo svakog člana HND-a ili svakog novinara u ovoj zemlji zbog toga što u ovoj zemlji postoje i oni novinari koji odstupaju od svojih profesionalnih načela, koji mogu činiti štetu ovom društvu, podupiru govor mržnje i svjesno ili manje svjesno šire lažne vijesti. Ova nagrada diferencira novinare koji su profesionalni i shvaćaju svoju odgovornost za ovu zemlju od onih drugih”, ustvrdio je Jakovina. Dodao je i da ”tamo gdje su mediji slobodni nema straha” te pritom posebno istaknuo važnost novinara u razvoju hrvatskog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Kao povjesničar mogu reći da će jednog dana biti važno moći reći da su postojali oni koji su otvarali bolna pitanja misleći o tome što će biti sutra. Sutra kada će se morati otvoriti vrata snazi iz drugih zemalja, a čemu se uopće ne pripremamo, sutra kada klijentelizam bude u potpunosti uništio način na koji smo funkcionirali i kada shvatimo da bez obrazovanog stanovništva i slobodnih medija nećemo imati nikakvu budućnost”.

“Živimo u teškom razdoblju za novinarstvo i medije”

Viktor Gotovac iz Upravnog odbora centra Miko Tripalo je čitajući obrazloženje odluke naglasio kako je HND strukovna udruga stoljetne tradicije i nedvojbene profesionalne reprezentativnosti, ali i da je položaj novinara i medija sve teži i nesigurniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Živimo u teškom razdoblju za novinarstvo i medije. Pritisci oglašivača, političkih struktura i vlasti te specifični interesi vlasničkih struktura zadiru u profesionalnost i slobodu novinarskog rada i nedemokratsko osvajaju prostor demokratskih sloboda i jamstava”, istaknuo je naglasivši da su novinari i mediji u protekloj godini bili izloženi pritiscima i više od tisuću sudskih tužbi pretežno radi duševnih boli ili sramoćenja.

”HND, usprkos nemalim internim teškoćama, u takvim se društvenim okolnostima pojavljuje kao središnja institucija obrane ugleda novinarske struke. HND je pokrenuo niz akcija, organizirao tribine i okrugle stolove, javljao se prosvjednim izjavama i akcijama, na različite načine fokusirajući društvenu pažnju na probleme novinarske profesije koji se sve više pretvaraju u problem hrvatskog društva u cjelini”, istaknuo je u obrazloženje odluke.

> Karikatura civilnog društva ili o međusobnom nagrađivanju: Mesić i Radman nagradili Bosanca

Zovko: Priznanje svim kolegama koji su izloženi pritiscima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko je primajući nagradu kazao kako je to ujedno i priznanje svim kolegama koji su izloženi pritiscima, a svoj posao rade profesionalno.

”Odraz slobode svakog društva su mediji. Nekako mi se čini da hrvatsko društvo ne stoji dobro po tom pitanju”, rekao je Zovko ponovivši kako je trenutačno, prema dostupnim podacima, podignuto 1163 tužbi protiv novinara i medija što, kako je istaknuo, govori o potpunom nerazumijevanju što su mediji koji bi morali biti glas javnosti.

Podsjetio je i pozvao na veliki novinarski prosvjed najavljen za subotu u Zagrebu poručivši svima koji, kako je naglasio, žele uništiti novinarstvo, novinare i Hrvatsko novinarsko društvo kako ”prosvjed nije kraj priče”.

Na skupu u zagrebačkom Novinarskom domu bili su, između ostalih, i predsjednik Udruge-Centra Miko Tripalo, bivši predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Skupštine Centra i bivši glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman i predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je najavio kako će se, u solidarnosti s novinarima, odazvati na subotnji prosvjed.

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo lani ju nagradu dodijelio Informativnoj multiplatformi N1 za “unapređenje vrijednosti demokratskog, humanog i otvorenog društva”, a preklani su nagradili Gordana Bosanca iz Centra za mirovne studije i današnjeg člana tijela za civilni nadzor djelovanja hrvatskih obavještajnih službi.

Članovi Centara za demokraciju i pravo Miko Tripalo su između ostalih nekadašnji voditelj kurikulne reforme u Vladi Zorana Milanovića Neven Budak, profesor na Pravnom fakultetu Dario Čepo, nekadašnji visokopozicionirani član Otvorengo društva George Sorosa Gvozden Flego, bivši predsjednici Republike Hrvatske Ivo Josipović i Stipe Mesić, povjesničar Hrvoje Klasić, bivši zastupnik SDP-a Josip Kregar, donedavna državna Povjerenica za informiranje Anamarija Musa, članica nadzornog odbora HRT-a Antonija Petričušić, novinar Drago Pilsel, bivša ministrica vanjskih poslova i predsjednica HNS-a Vesna Pusić, bivši ravnatelj Goran Radman, te poduzetnik i vlasnik desetak tvrtki Branko Roglić.

>Tko je Hrvoje Zovko, novi predsjednik Hrvatskog novinarskog društva?

>Tko je Gordan Bosanac – koga je HDZ podržao za nadzor sigurnosno-obavještajnih službi?

Tko je bio Miko Tripalo?

Miko Tripalo (Sinj, 1926. – Zagreb, 1995.) bio je hrvatski političar.

Kao gimnazijalac 1941. postaje član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) i priključuje se partizanima.
Završio je Pravni fakultet.

Bio je tajnik Gradskoga komiteta SKH Zagreba (1962.–1966.), Izvršnoga komiteta CK SKH (1966.–1969.).

Od 1969. bio je član Izvršnog biroa Predsjedništva SKJ i Predsjedništva SFRJ. Jedan je od vođa Hrvatskog proljeća, zagovornik demokratizacije, te veće samostalnosti i ravnopravnosti republika. Nakon sjednice predsjedništva SKJ u Karađorđevu 1971. uklonjen je s položaja, isključen iz političkog života i umirovljen. Godine 1990. je jedan od vođa Koalicije narodnog sporazuma, te jedan od osnivača Hrvatske narodne stranke (HNS). Od 1993. je saborski zastupnik, a jedan je od osnivača Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava i predsjednik Soroseve zaklade Otvoreno društvo – Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.