(FOTO) Evo tko je došao na proslavu 1000. broja Pupovčevih Novosti, za koje godišnje izdvajamo preko 3 milijuna kuna

Foto: Fah

Novosti Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca koje se financiraju iz hrvatskog državnog proračuna u visini od 3.200.000 kuna (oko 400.000 eura) godišnje, a redovito objavljuju članke i naslovnice koji su primjer izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom narodu, u petak su obilježili tisućiti broj tog tjednika koji je prvi put izašao krajem 1999., idućih se deset godina distribuirao isključivo unutar srpske zajednice, da bi od 2009. bio dostupan i na kioscima diljem Hrvatske.

“Novosti su puno puta prozivane zbog onoga o čemu pišu. Jednom zbog ilustracije, drugi put zbog ‘Lijepe naše haubice’, treći put zbog naslovnice ‘Lijepa naša, lijepo gori’. A svaki put smo samo govorili istinu na različite načine. Da su za Olujom ostale civilne žrtve. Da je taj dio zemlje popljačkan i spaljen. Da Hrvatska to prešućuje. Prešućuje toliko da nekad moramo biti malo i kreativni da bi se o tome nešto čulo u javnosti”, ustvrdio je Nikola Bajto i dodao kako se, između ostaloga, o tome u Novostima piše “najprije zato što je to istina” i jer im to nalaže novinarska dužnost.

>(VIDEO) Skandalozno: Pupovac u Hrvatskom saboru vrijeđao Hrvate i izrugivao katolike!

> Evo zašto je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo da je Pupovac prekršio zakon

“Iz te novinarske dužnosti da se iznosi istina i istina onih koje se ne želi čuti, izrasle su ove naše Novosti. Taj spoj novinarstva koje radimo i položaja Srba u Hrvatskoj ustvari je potpuno jednostavan i logičan”, rekao je Bajto, zahvalivši svima koji čitaju, kako je istaknuto, taj tjednik za “racionalnu manjinu”.

U publici se našao i Budimir Lončar kojem je gradonačelnik glavnog grada Hrvatske, Milan Bandić odlučio dodijeliti Medalju Grada Zagreba i to za “izuzetna postignuća i značajan doprinos međunarodnoj suradnji Republike Hrvatske i ostalih zemalja članica EU”. Lončar je najpoznatiji po tome što je ustrajavao i uspješno Hrvatskoj nametnuo, putem UN-a, embargo na uvoz oružja u jeku velikosrpske agresije za vrijeme Domovinskog rata, kao i po ulozi u OZNA-i.

>Matica Hrvatska o dodjeli javnog priznanja Budimiru Lončaru: ‘Protivno svim civilizacijskim etičkim i moralnim standardima

Na svečanosti u zagrebačkom Novinarskom domu glavni urednik Novosti Nikola Bajto ustvrdio je kako su se te “novine profilirale kao jedan od rijetkih medija koje kritički komentiraju hrvatsku stvarnost te da ta stvarnost iz perspektive Novosti izgleda bitno drugačije od one službene koju propisuje politika, ali i desničarski krugovi i iz čijih su redova zbog kritičkih tekstova tijekom godina često dolazili pritisci na redakciju Novosti, ali i na SNV kao nakladnika”.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac ne slaže se s tezom da su manjinske zajednice i političko novinarstvo nemoguća misija, a naročito manjinske zajednice poput srpske u Hrvatskoj.

“Manjine trebaju živjeti u otvorenom društvu i biti otvorene za društvo u kojem žive. Od svih nemogućih političkih misija u koje se upuštamo i sudjelujemo ovo je jedna od uspješnijih. Manjinska podloga, istraživačko novinarstvo, kritičko novinarstvo i još tome satira. Novosti vrlo često optužuju kao neprijateljske, ali zapravo nisu satira. Novosti nisu satirične, satirična je realnost o kojoj Novosti pišu”, ustvrdio je Pupovac.

Smatra “koliko su Novosti moćne u onom što govore i ocrtavaju, a posebno moćne u autorima koje pišu poput Viktora Ivančića, Borisa Dežulovića, Marinka Čulića, Ivice Đikića, Sinada Gudžića, Hrvoje Šimičevića, Tomislava Jakića i ostalih”.

“Iako išta korisno kao zastupnik u Saboru činim, onda je to da ovi ljudi na miru mogu raditi svoj posao. No, moram reći – Novosti nikada nisu bile Pupovčeve niti će to biti”, rekao je Pupovac.

Foto: UIO

O značaju i vrijednosti tjednika Novosti govorile su i filozofkinja Nadežda Čačinović i aktivistica i političarka Sandra Benčić, ali i novinari tog tjednika.

Skupu se obratio i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko koji smatra da su Novosti odavno prerasle okvire manjinskog glasila pohvalivši njihovo istraživačko novinarstvo koje je, kako naglasio, i dalje smetnja mnogima. “U Novostima se, između ostaloga, osjeti i duh legendarnog Feral Tribunea“, ustvrdio je pak Zovko o propalom tjedniku poznatom po svakodnevnom klevetanju, vađenju iz konteksta i širenju lažnih informacija, financiranom od Sorosevog Otvorenog društva, a čiji se značajan dio novinara Ferala nakon propasti smjestio u uredništvu Novosti SNV-a Milorada Pupovca.

> Patetično kukanje Feral bojne: od 200 bogatih obitelji do ‘Točke na U’

>Novosti posvećene Jugoslaviji – izdale “Yubilej”: Među autorima Budimir Lončar, Teršelić, Jović..

>Novosti nominirane za nagradu organizacije koju financira Soros: UiO upozoravala na zlouporabu proračunskog novca

> Zlouporaba proračunskog novca: Pročitajte izvješće o ‘Novostima’ SNV-a koje je 2017. objavila U ime obitelji

O značaju i vrijednosti tjednika Novosti govorio je i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer koji je naglasio kako će Savjet za nacionalne manjine i dalje osigurati izlaženje ovog lista’ i to, kako je naglasio, “bez obzira na različite vrste pritisaka”.

Pupovčeve Novosti financirane novcem hrvatskih poreznih obveznika – omalovažavaju RH

Podsjetimo, Novosti SNV-a Milorada Pupovca, financiraju se iz hrvatskog državnog proračuna u visini od oko 400.000 eura godišnje.

Udruga U ime obitelji u veljači 2017. godine poručila je kako je Savjet za nacionalne manjine za 2016. dodijelio 3,2 milijuna proračunskog novca Srpskom narodnom vijeću za tiskanje tjednika Novosti u sklopu ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, što uključuje promicanje jezika, običaja i kulture manjinskih naroda.

Nakon slučaja Đakićevog sina: Evo kakvu fotografiju su Pupovčeve Novosti objavile na naslovnici!

Evo kakve su naslovnice objavljivale Pupovčeve ‘Novosti’, financirane iz hrvatskog proračuna!

Prema analizi članaka, utvrdili su brojne eksplicitne primjere izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

Izvješće su dostavili premijeru Andreju Plenkoviću, članovima Nacionalnog vijeća za manjine, tadašnjem predsjedniku Sabora Boži Petrovu, članovima saborskog Odbora za manjine, Državnom odvjetništvu i Uredu za državnu reviziju.

Prijava udruge U ime obitelji Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

Temeljem prijave udruge U ime obitelji iz veljače 2017., Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Milorada Pupovca, jer je kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao u donošenju odluke o dodjeli sredstava iz državnog proračuna (većih od 3 milijuna kuna) iz državnog proračuna Srpskom narodnom vijeću, čiji je on predsjednik.

Povjerenstvo je 8. veljače donijelo odluku da je saborski zastupnik Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a prekršio Zakon o sukobu interesa jer se kao član Savjeta za nacionalne manjine 5. svibnja 2016. nije izuzeo od glasovanja na sjednici Savjeta na kojoj je donijeta odluka o rasporedu proračunskih sredstava, među inim, i Srpskom narodnom vijeću (SNV) , kojem je ujedno i predsjednik.

Evo zašto je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo da je Pupovac prekršio zakon

U ime obitelji prijavila privatni i javni sukob interesa kod dužnosnika prof. dr. sc. Milorada Pupovca u obnašanju dužnosti

Marcel Holjevac: Zašto Pupovac dobiva tri milijuna kuna godišnje za “satiru” za kakvu Đakiću prijete tri godine zatvora?

U prijavi se također navodi i da je Milorad Pupovac član saborskog Odbora za nacionalne manjine, koji kontrolira način na koji se troše dodjeljena sredstva. Srpskom narodnom vijeću, čiji je on predsjednik.

Dr. Željka Markić upozorila je na ovu korupciju: “Imate istu osobu u tri institucije – jedna daje novac, druga prima novac, a treća kontrolira kako ova prva daje novac.”

Dokazi za navedeno mogu se pronaći i na internetu.

-Internetska stranica saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, iz koje je vidljivo da je saborski zastupnik prof. dr. sc. Milorad Pupovc član toga Odbora
– Internetska stranica Srpskog narodnog vijeća, iz koje je vidljivo da je prof. dr. sc. Milorad Pupovac predsjednik toga tijela
-Internetska stranica Savjeta za nacionalne manjine, iz koje je vidljivo da je g. Pupovac član Savjet za nacionalne manjine 2017.g.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.