(FOTO) Grabar-Kitarović dala potporu Albaniji na putu u EU: ‘Bili su prijatelji Hrvatske kada su nam bili najpotrebniji – za vrijeme Domovinskog rata’

Zagreb, 29.10.2019 - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitaroviæ primila je albanskog predsjednika Ilira Metu koji je stigao u dvodnevni službeni posjet Republici Hrvatskoj. Na slici predsjednica Grabar-Kitaroviæ odlikovala je Ilira Metu Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, za iznimne zasluge u unaprjeðenju sveobuhvatnih odnosa i razvitka uzajamne suradnje izmeðu Republike Hrvatske i Republike Albanije te promicanju prijateljstva i partnerstva hrvatskog i albanskog naroda foto HINA/ Damir SENÈAR/ ds

Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u dvodnevnom uzvratnom državnom posjetu Republici Hrvatskoj boravi predsjednik Republike Albanije Ilir Meta. Državni posjet započeo je svečanim dočekom u Uredu predsjednice, tête-à-tête susretom dvoje predsjednika te bilateralnim sastankom službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Albanije.

„Redoviti hrvatsko-albanski susreti na najvišoj razini potvrđuju partnerstvo i prijateljstvo naših dviju država i bliskost hrvatskog i albanskog naroda. Nakon mojeg državnog posjeta Albaniji prošle godine te počasti i odlikovanja koje mi je u Tirani dodijeljeno, iznimno mi je drago što sam predsjednika Metu, osvjedočenog prijatelja Hrvatske, danas odlikovala najvišim hrvatskim državnim odličjem – Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović, priopćeno je iz ureda predsjednice.

Osvrnula se na prošlogodišnji zajednički posjet Arbanasima i otkrivanje spomen-ploče u povodu 550. obljetnice smrti velikog albanskog junaka Jurja Skenderbega, a tom prigodom spomenula je kako je Hrvatska tijekom stoljeća bila sigurno utočište za mnoge Albance. U tom smislu, spomenula je dr. Milana Šufflaya, hrvatskog intelektualca i albanologa koji je ubijen zbog svog hrvatskog domoljublja i naklonosti prema Albancima.

Predsjednica je istaknula kako su Albanci bili prijatelji Hrvatske kada su nam bili najpotrebniji – za vrijeme Domovinskog rata, te kako Hrvatska pamti i cijeni podršku Albanije i Albanaca te albanske nacionalne manjine u obrani Hrvatske tijekom tih godina.

Naglašeno je kako Hrvatska i Albanija imaju zajednički interes za stabilnost i prosperitet jugoistočne Europe te vrlo blisko surađuju kao članice NATO-a te u okviru Američko-jadranske povelje, odnosno Berlinskog procesa i Procesa Brdo-Brijuni. Predsjednica Republike je izrazila duboko žaljenje što Europsko vijeće nije uspjelo postići konsenzus o otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te kako Hrvatska snažno podržava otvaranje pregovora o pristupanju s Albanijom.

Kazala je kako dvije države povezuje i Jadransko more, zbog čega je zaštita i sprječavanje onečišćenja Jadranskog mora i priobalja za Hrvatsku i Albaniju od strateškog značaja. „Izražavamo zadovoljstvo projektom Programa Ujedinjenih naroda za razvoj koji je usmjeren prema rješavanju problema onečišćenja mora kao i sprječavanju nesreća koje bi za Jadransko more mogle imati izrazito negativne posljedice“, dodala je.

Što se gospodarske suradnje tiče, Predsjednica je kazala kako postoje brojne tvrtke zainteresirane za proširenje suradnje te u tom smislu navela projekt Jonsko-jadranskog plinovoda, koji predstavlja važan korak prema energetskoj sigurnosti i diversifikaciji te je od strateškog značaja za Hrvatsku i Albaniju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr