(FOTO) Gradonačelnik Penava protiv odvojenog školovanja u Vukovaru: ‘Djeca bi trebala ići zajedno’

Foto: Grad Vukovar

“Odvojeni modeli školovanja pa i slično iako nešto mekše stanje u dječjim vrtićima, nisu moj osobni odabir. Po mom bi mišljenju djeca trebala ići zajedno, trebalo bi im biti omogućeno učenje svog jezika, povijesti, kulture o kojoj god da je manjini riječ. No, to bi se trebalo raditi nakon odvijanja redovnih programa. Djeca bi se trebala zajednički družiti, i dijeliti vrijeme”, rekao je Penava nakon obilaska energetski obnovljenog dječjeg vrtića u Borovu naselju, čime su uvelike poboljšani standardi boravka u istome za vukovarske mališane.

U energetsku obnovu dječjeg vrtića u Borovu naselju uloženo je 1,5 milijuna kuna od čega je 1,1 milijun kuna osiguralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a ostatak Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara. Do energetske obnove vrtić u Borovu naselju trošio je u zimskim mjesecima za grijanje oko 40.000 kuna mjesečno. Očekuje se da će se nakon energetske obnove troškovi troškova grijanja smanjiti za oko 60 posto.

Objekt je sa suradnicima posjetio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava istaknuvši kako je završetkom energetske obnove u konačnici objekt učinjen sigurnijim, ugodnijim te vizualno ljepšim, priopćeno je iz Grada Vukovara.

„Ovaj objekt vrlo je funkcionalno građen te ispunjava sve zahtjeve i potrebe djece u pogledu njihova predškolskog odgoja. Grad Vukovar je sredstva koja je osigurao putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, kao i vlastita sredstva, namijenio u energetsku obnovu, saniranje slabih točaka po pitanju izolacije, stolarije, svjetlarnika na krovu u dvorani čime je objekt postao energetski puno učinkovitiji“ rekao je Penava.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar I, Mirjana Kulić ovom prilikom se zahvalila Gradu Vukovaru te istaknula kako su troškovi grijanja tijekom zimskih mjeseci u ovome objektu bili ekstremno visoki te kako se sada očekuje puno manja potrošnja.

Dječji vrtić u Borovu naselju pohađaju djeca po oba programa, odnosno po hrvatskom i srpskom programu pri čemu u kompleksu vrtića imaju odvojene prostorije za svaki od programa.

Penava je na pitanje novinara potvrdio da ga nakon prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća Vukovara, na kojoj se raspravljalo o mogućnosti proširivanja opsega osiguranih individualnih prava te proširivanju kolektivni prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koji žive u Vukovaru, nije kontaktirao premijer Plenković kao i da nema povratne informacije o prošlotjednoj sjednici i zaključcima s nje niti s Ustavnog suda.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vukovar.hr